Waarom ook niet-sportfans de Armstrong-docu gezien moeten hebben

Sport | In navolging van "The Last Dance" heeft ESPN met "Lance", een tweedelige documentaire over Lance Armstrong, opnieuw een beklijvende sportdocumentaire op de kijker losgelaten. Maar ook voor niet-sportfans heeft de docu van Marina Zenovich genoeg in petto. Vanaf 29 juni is de volledige docu te bekijken in de Op aanvraag-catalogus of via de tv-optie Movies & Series.

Zo vind je het op jouw tv: Menu / Shop / Films / Films en docu’s over sport 
Met de tv-optie Movies & Series: Menu / Shop / Films / Movies & Series / Films en docu’s over sport 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Uniek portret gevallen wielerheld

Bij aanvang van het tweede deel van de documentaire wordt Armstrong de vraag voor de voeten geworpen of hij vandaag de dag nog steeds relevant is. "Ik ben relevant", verklaart de voormalige 7-voudige Tourwinnaar zonder verpinken. Als gevallen wielergrootheid spreekt zijn verhaal niet alleen wielerfans pur sang aan - degene die zich na het uitbarsten van het grootste dopingschandaal ooit niet voorgoed van de Texaan hebben afgekeerd welteverstaan, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in hoe een van de uithangborden van de wielerwereld zo diep is kunnen vallen. Net als Michael Jordan oversteeg Lance Armstrong namelijk zijn sport. Bovendien verpersoonlijkte de Amerikaan een verhaal dat verkoopt als zoete broodjes. Een jong wielertalent dat getroffen wordt door de lelijkste ziekte op aarde (teelbalkanker) en beter dan ooit terugkeert. Het voorbeeld dat alles kan zolang je er maar hard genoeg voor werkt, al zou dat narratief later in duigen vallen. Hoe dan ook biedt "Lance" een unieke inkijk in de opgang en neergang van de voormalige Texaanse wielrenner, die ook niet-sportfans zal aanspreken.

Inkijk in psyche dopingzondaar

Armstrong mag dan misschien wel te boek staan als de grootste valsspeler in de sportgeschiedenis, de tweedelige documentaire biedt ons wel een unieke inkijk in de pysche van de geboren winnaar, die iedereen mentaal en verbaal afbluft en tot alles bereid is om als eindwinnaar over de streep te komen. De 48-jarige Amerikaan belooft bij de start zijn "waarheid" te vertellen en de documentarire schetst hoe zijn gedrevenheid en winnaarsmentaliteit hem uiteindelijk aanzetten tot dopinggebruik. Je mag dat dan wel op verschillende morele gronden afkeuren en vaststaat dat dopinggebruik om geen enkele reden goed te keuren valt, maar een inkijk in de psyche van de ultieme dopingzondaar is een niet te missen fragment voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe mensen hun eigen grenzen durven te verleggen om het allerhoogste te bereiken.

Voorvechter in strijd tegen kanker

Hoe je het ook draait of keert, zelfs al heeft Armstrong zijn kanker doorheen zijn carrière gebruikt als excuus dat hij nooit doping zou gebruiken, de Texaan heeft wel degelijk meer dan zijn steentje bijgedragen in de strijd tegen kanker en dan voornamelijk het vergroten van het bewustzijn rond de smerige ziekte. Met zijn Livestrong Foundation haalde Armstrong miljoenen op in de strijd tegen kanker en redde hij ook vele mensenlevens. De gele Livestrongarmbandjes maakten tijdens de hoogdagen van de Texaan furore in en naast het wielerpeloton. Armstrong mag dan wel een stapje teruggezet hebben na zijn dopingbekentenissen, zijn impact op de strijd tegen kanker in de Verenigde Staten kan en mag niet onderschat worden.

Vanaf 29 juni is de volledige docu te herbekijken in de Op Aanvraag-catalogus Sport of via het Movies & Series-pakket.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top