One day, one goal: Silvio Proto kopt zich in de harten van de Germinal Beerschotsupporters

Sport | De ene dag verguisd, de andere dag op handen gedragen. Het kan verkeren, zeker in de voetbalwereld. Op zondag 28 september 2008 kopt Silvio Proto zich een plaatsje in de harten van de supporters van Germinal Beerschot, die enkele maanden voordien nog op de barricaden stonden om te protesteren tegen de komst van de flamboyante Italo-Belg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Karakterkop Silvio Proto ontbolstert in het seizoen 2004-2005 helemaal bij het bescheiden La Louvière, waarna hij na zijn bekroning tot Keeper van het Jaar zelfs de interesse wekt van het grote Chelsea. De Belgische keeper met Italiaanse roots kiest echter voor een transfer naar Anderlecht, waar een verbeten tweestrijd met Daniel Zitka zijn deel zal worden. Na een blessure van de Tsjech groeit de doelman, die bekend staat omwille van zijn katachtige reddingen en snelle reflexen, uit tot de nummer 1 onder Frankie Vercauteren, maar in het seizoen 2006-2007 boekt Proto een ticketje retour naar de invallersbank.

In 2008 werpt Germinal Beerschot de toen 25-jarige goalie een reddingsboei toe. Zijn uitleenbeurt moet het vertrek van sluitstuk Kenny Steppe doen vergeten bij een ploeg die na een knappe vijfde plaats het jaar voordien stilaan tot de Belgische subtop behoort.

Prachtige kopbal eindigt in de winkelhaak

Na een teleurstellend seizoensbegin voor de Ratten volgt op zondag 28 september een thuiswedstrijd tegen het AA Gent van Michel Preud'homme. In de eerste helft deelt Germinal Beerschot aanvankelijk de lakens uit, wat uitmondt in de openingstreffer van de aalvlugge Tosin Dosunmu. De Buffalo's slaan echter twee keer op een diefje toe, telkens met Milos Maric aan het kanon.

De partij loopt daarna stilaan ten einde en de seconden tikken genadeloos weg. Todat de Ratten in de extra tijd een corner toegekend krijgen. Khalilou Fadiga, die zomer nota bene overgekomen van AA Gent, zet zich achter de bal en schildert die haarfijn voor doel. Daar komt Silvio Proto ongestoord en volledig vrij ingelopen. De doelman zet zijn kruin tegen het leer dat met een boogje enig mooi in de verste winkelhaak verzeilt. Dankzij de rake kopbal verovert Proto in één klap de harten van de supporters van de Antwerpenaren, die hem zijn middenvinger van het jaar voordien meteen vergeven.

"Zo'n doelpunt scoort Casillas niet eens"

"Ongeloofelijk wat me hier overkomt", sprak de sterkhouder van de Ratten achteraf. "Zowaar de eerste keer in mijn carrière dat ik mee naar voor trek. Of Zitka ook zo'n goal zou kunnen maken? Neen, dit kan Casillas niet eens".

De bekroning voor mooiste doelpunt van het jaar is zijn deel, waarna de Italo-Belg terugkeert naar paars-wit, waar hij eindelijk die felbegeerde vaste stek onder de lat kan opeisen. Na elf jaar in paars-witte tenue lokt mecenas Mark Coucke hem in 2016 naar KV Oostende, waarna nog omzwervingen bij Olympiakos en Lazio volgen. In de Italiaanse hoofdstad legt Proto zich in de nadagen van zijn carrière neer bij een rol van stand-in, iets waar hij zich bij Anderlecht nooit ofte nimmer zou hebben bij neergelegd. Zijn leeftijd en de wijsheid der jaren zouden er wel eens voor iets tussen kunnen zitten, net als het in vervulling gaan van zijn droom om ooit in de Serie A te spelen...

Herbekijk hieronder de hoogtepunten van de wedstrijd, met het memorabele kopbaldoelpunt van Silvio Proto.

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over de vrije trap van Michel Garbini die Sclessin deed ontploffen


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top