De evolutie van de Belgen op FIFA

Door Proximus

Deel dit nieuws

De game FIFA bestaat al vele jaren en onze Duivels maken er al jaren deel van uit. Vandaag hebben we besloten om te kijken hoe zij zijn geëvolueerd van FIFA 10 naar het heden. Is hun ontwikkeling positief of negatief? Zoals je in dit artikel zal kunnen lezen hangt dat af van de speler. We analyseerden een keeper, een verdediger, twee middenvelders en een spits.

Wat de keeper betreft nemen we als voorbeeld natuurlijk Thibaut Courtois, het sluitstuk van onze nationale ploeg.

In zijn eerste jaar als profspeler (bij KRC Genk) is hij nog onbekend bij het grote publiek. EA Sports geeft hem een score van 58. In zijn tweede jaar blijft zijn notering ongeveer gelijk, met een lichte verbetering naar 60. Courtois wint de Belgische titel met Genk en verzilvert een transfer naar Chelsea in Engeland. Zijn score stijgt tot 73 en hij wordt voor drie seizoenen uitgeleend aan Atletico Madrid, waar hij meteen impact heeft en blijft groeien. Zijn totaalscore op FIFA 13 is 79, wat een grote verbetering is ten opzichte van de 58 die hij een paar jaar eerder kreeg. En in dat seizoen wordt hij uitgeroepen tot beste keeper in de Spaanse competitie en wint hij de Spaanse beker. Met zijn uitstekende seizoen 2012-2013 behaalt hij een score van 84 op de volgende editie (FIFA 14).

Na drie seizoenen in Spanje is Courtois’ huurperiode voorbij en keert hij terug naar zijn club Chelsea. Zijn mooie seizoenen in Spanje leveren hem een FIFA 15-rating van 86 op.

Bij Chelsea zal hij vier seizoenen blijven, waarin hij de onbetwiste nummer één is binnen de ploeg. Hij heeft een goed eerste seizoen en, net als de club, een moeilijker tweede seizoen. Ondanks dat mindere seizoen voor Chelsea krijgt Thibaut Courtois een score van 89 op FIFA 17.

Met de komst van de Italiaanse coach Antonio Conte het jaar daarop kent Thibaut Courtois een geweldig seizoen en kroont hij zich met zijn club tot Engels kampioen. De titel en een uitstekend jaar helpen hem zijn score van 89 te behouden op FIFA 18.

Na het WK van 2018 realiseert de Belg zijn droomtransfer naar Real Madrid en krijgt hij een score van 90 (de hoogste score die hij tot nu toe in FIFA heeft behaald). Gezien zijn prestaties tijdens de wereldkampioenschap is die verbetering heel logisch.

Zijn eerste seizoen bij de Madrileense grootmacht verloopt niet vlekkeloos met 27 geïncasseerde doelpunten in 21 wedstrijden, wat hem niet overkomen is sinds het seizoen 2011-12 (FIFA 12). Door die mindere statistiek daalt zijn score naar 88 op FIFA 20, wat echter nog altijd een score is die gezien mag worden.

Samenvattend kunnen we zeggen dat Thibaut Courtois zich sinds FIFA 10 onophoudelijk heeft ontwikkeld.

We gaan verder met Vincent Kompany, de prins van het Astridpark.

In het geval van Kompany is er gedurende de tien jaar, die in dit artikel worden besproken, geen echte evolutie merkbaar en zijn zijn cijfers vrij constant. Wat wel opvalt is zijn daling van 84 naar 80 tijdens de overgang van FIFA 10 naar FIFA 11, wat in overeenstemming is met zijn situatie tijdens het seizoen 2009-2010 toen hij in de eerste helft van het seizoen op de bank zat. Gelukkig is dit slechts van korte duur, en later wordt Kompany de onbetwistbare leider in de Manchester City-verdediging. Zijn score schommelt tussen 85 en 86, afhankelijk van het jaar, maar zal nooit hoger liggen.

Omdat hij in zijn laatste seizoen bij Manchester City regelmatig geblesseerd is en terugkeert naar Anderlecht, daalt zijn score naar 83 op FIFA 20. Zo’n lage score heeft hij niet meer gehad sinds FIFA 11.

Kompany’s score is dus vrij constant gebleven in de loop der jaren.

Axel Witsel, de Luikenaar, maakte in zijn relatief jonge carrière al heel wat mee. Hij speelde in landen als Portugal, Rusland en China en verbleef de laatste twee seizoenen in Duitsland, waar hij nu nog aan de slag is.

Op FIFA 10, dat overeenkomt met het seizoen 2009-2010, heeft Witsel een score van 75, die hij het volgende seizoen op FIFA 11 zal behouden vooraleer hij naar Benfica in Portugal trekt. Zijn transfer naar Benfica is het resultaat van zijn goede prestaties als Standard-speler tijdens het seizoen 2010-2011. Hij krijgt een +1-rating wanneer hij aankomt op het Iberische Schiereiland.

Witsel heeft genoeg aan één seizoen om zich te doen opmerken, waarna hij doorvliegt naar Rusland en meer bepaald Zenit Sint-Petersburg. Zijn Portugese seizoen levert hem een 81-notering op in FIFA 13 (seizoen 2012-2013). Hij verblijft uiteindelijk vijf jaar in Rusland met zeer degelijke prestaties. Zijn score balanceert in die jaren tussen 80 en 82.

Op FIFA 18 is hij, gezien zijn verhuis naar China en Tianjin Quanjian niet beschikbaar vóór de start van het WK. Het is precies de wereldbeker van 2018 die hem in staat zal stellen om terug te komen naar Europa. Hij kiest voor Borussia Dortmund in Duitsland.

Bij zijn nieuwe club wordt Witsel snel een vaste waarde. Zijn eerste seizoen bij de Duitse club doet zijn FIFA 20-rating stijgen naar 85, zijn hoogste rating tot op heden.

De andere Belgische middenvelder die we onder de loep legden, is Kevin De Bruyne. Zijn pad is enigszins vergelijkbaar met dat van Thibaut Courtois wat betreft zijn evolutie over de tien FIFA-edities.

Hij start met een cijfer van 64 op FIFA 10 (seizoen 2009-2010) en blijft nog 3 seizoenen in Genk, waarin hij progressie blijft maken. Zijn score stijgt met recht en reden naar 70 en vervolgens naar 75. In zijn derde seizoen wordt hij gekocht door Chelsea en vervolgens uitgeleend aan Genk tot het einde van het seizoen.

Het jaar nadien wordt hij opnieuw uitgeleend, maar dan aan Werder Bremen. Hij kent er een zeer goed seizoen en bij zijn terugkeer naar Chelsea stijgt zijn totaalscore naar 80. Hij speelt echter slechts een korte periode bij Chelsea en hij wordt verhuurd aan Wolfsburg voor de wereldbeker van 2014.

Op FIFA 15 heeft hij een score van 81, en het is tijdens dat seizoen 2014-2015 dat hij voor de eerste keer een volledig seizoen op een zeer hoog niveau presteert in het buitenland. Dankzij hem wordt Wolfsburg tweede in de Bundesliga. Het levert hem tijdens de zomer een grote transfer op naar Manchester City. Zijn FIFA 16-rating verbetert ook naar 86.

Sinds zijn aankomst in Manchester, is hij op het hoogste niveau blijven presteren, en dat is ook terug te zien in zijn FIFA-scores: FIFA 16: 86, FIFA 17: 88, FIFA 18: 89, en ten slotte FIFA 19 en FIFA 20, waar hij een piek bereikt van 91. Geen enkele Belg haalt op dit moment een hogere score. Alleen Eden Hazard is zijn evenknie.

Om af te sluiten kijken we naar de evolutie van Eden Hazard in zijn laatste 10 seizoenen. In FIFA 10 komt Hazard uit voor Lille, waar hij op jonge leeftijd reeds een basisspeler is. Hij speelt er nog twee seizoenen alvorens hij voor Chelsea tekent voor de start van het seizoen 2012-2013 (FIFA 13). In de drie seizoenen voorafgaand aan zijn overstap naar Chelsea verbetert hij gestaag zijn score van 78 naar 81, vervolgens van 81 naar 85 en tenslotte naar 87 op het moment dat hij naar Chelsea verhuist. Zijn prestaties in zijn eerste seizoen bij de Engelse club laten hem niet toe om een beter cijfer te halen op FIFA 14 (2013-2014). Het volgende seizoen stijgt zijn score naar 88, en het daaropvolgende seizoen naar 89. Er is een lichte daling in zijn FIFA 17-score, maar Eden komt het jaar daarop terug met een score van 90 op FIFA 18.

Van 2017 tot 2018 blijft de kleine Belg indruk maken, waardoor hij een score van 91 krijgt op FIFA 19 (seizoen 2018-2019). Dat is ook zijn laatste seizoen bij Chelsea voor hij, net als Courtois, zijn droomtransfer realiseert naar Real Madrid in Spanje.

Hiermee sluiten we ons overzicht af van de evolutie van enkele Belgische spelers in de afgelopen tien jaar op FIFA. De revue heeft je misschien wat (goede) herinneringen doen ophalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top