Vijf alternatieve, dystopische toekomstbeelden waar we liever geen deel van uitmaken

Series | Canvas neemt de relatief luwe coronaperiode op het televiescherm te baat om de Hulu-serie "The Handmaid's Tale" vanaf woensdag 17 juni opnieuw op jouw scherm te vertonen. Speciaal voor deze gelegenheid licht Proximus Pickx er vijf toekomstbeelden uit waar we liever geen deel van zouden uitmaken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Handmaid's Tale

De eerste serie van een streamingdienst die zowel een Emmy als een Golden Globe in de wacht sleept, dat alleen zou al reden genoeg moeten zijn om de verfilming van Margaret Atwoods "The Handmaid's Tale" in een ruk uit te kijken. De dramaserie vertelt het verhaal van June Osborne, verbluffend vertolkt door Elisabeth Moss, die als een van de weinige overgebleven vruchtbare vrouwen als dienstmaagd ten dienste staat van de behoeften van de rijke families in het streng religieuze Gilead.

De serie waarin vrouwen slechts tweede viool spelen lijkt soms brandend actueel in de Verenigde Staten. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de karakteristieke rode gewaden en witte kapjes vaste prik zijn op de vele betogingen tegen het bewind van de huidige Amerikaanse president Donald Trump, van wie geweten is dat hij vrouwen niet meteen als gelijkwaardig beschouwt.

"The Handmaid's Tale" is vanaf woensdag 17 juni 10 weken lang omstreeks 23u10 te bekijken op Canvas.

Black Mirror

De steeds innigere band tussen mens en technologie vormt het kernthema van de anthologieserie "Black Mirror". De miniserie uit de koker van Charlie Booker ontleedt aan de hand van losstaande afleveringen met een telkens veranderde cast technologische ontwikkelingen die ons leven in de toekomst wel eens op het verkeerde pad zouden kunnen zetten. Of wat dat je van virtuele klonen, een leven aan de hand van sociale scores of gemuteerde mensen?

De donkere en satirische reeks legt Netflix alvast geen windeiren, want ze groeide uit tot een van de populairste reeksen op het streamingplatform. Op het zesde seizoen zal het wel nog even wachten zijn, want Booker vindt de huidige wereld, waarin corona en racisme welig tieren, te somber om er nog wat dystopie aan toe te voegen...

De volledige vijf seizoen zijn te bekijken via Netflix.

The Walking Dead

Zombies kunnen natuurlijk ook niet ontbreken in dit overzicht van dystopische toekomstverhalen en wie zombies zegt, zegt "The Walking Dead". Deze AMC-serie loopt ondertussen reeds tien seizoenen en kent een grote schare trouwe fans, die zich blijvend verlekkeren op de epische strijd tussen zombies en mensen.

De serie zoomt in op deputy-sheriff Rick Grimes, die zich na het ontwaken uit een coma realiseert dat hij zich nu in een zombie-apocalyps bevindt - in de serie worden de zombies trouwens steevast omschreven als walkers. Hij neemt een horde overlevers onder zijn hoede, maar al snel blijkt dat die zich niet enkel tegen walkers moeten wapenen, maar ook tegen andere groepen overlevers, die tot alles in staat zijn om in leven te blijven. De serie is tot op de dag van vandaag één van de best bekeken series op kabeltelevisie en werd reeds overladen met prijzen.

De eerste negen seizoenen van "The Walking Dead" kan je bekijken via Netflix.

Star Trek

Toen de Amerikaanse sciencefictionschrijver Gene Roddenberry het eerste scenario voor ‘Star Trek’ schreef, had hij een utopische toekomst voor ogen. Inmiddels is de originele serie een franchise geworden en hebben honderden scenarioschrijvers het Star Trek-universum flink uitgebreid met acht series en een dertiental films. De franchise is mateloos populair bij fans, die zichzelf “trekkies” noemen.

Op het eerste zicht lijkt Star Trek een optimistisch toekomstbeeld te hebben, tot je verder kijkt en merkt dat oorlog en conflicten een wezenlijk deel vormen van verschillende verhaallijnen in de reeksen en films. Zeker in de laatste nieuwe reeks ‘Discovery’ zien we hoe de bemanning van het sterrenschip USS Discovery betrokken raakt in een interplanetaire oorlog met de Klingons. In het tweede seizoen van de reeks maakt het hoofdpersonage van de serie zelfs een tijdreis naar de 32ste eeuw, maar ontdekt daar een gruwelijk geheim over zichzelf en de levende wezens in ons universum.

Verschillende Star Trek-reeksen (van de originele serie tot Discovery) zijn te bekijken via Netflix.

Blade Runner

Blade Runner is een klassieker in het genre van dystopische verhalen. De sciencefictionfilm van regisseur Ridley Scott uit 1982 toont hoe de wereld in 2019 door vervuiling en overbevolking in verval is geraakt. Androïden worden ingezet om op onze onherbergzame planeet te werken maar wanneer deze robots in opstand komen, moeten zogeheten Blade Runners jacht op ze maken. Hoewel de film niet geweldig populair was in de bioscoop, groeide ‘Blade Runner’ uit tot een voorbeeld voor filmmakers als Luc Besson en Lily en Lana Wachowski.

Het officiële vervolg van deze film, ‘Blade Runner 2049’ kwam uit in 2017 en neemt ons opnieuw mee naar een toekomst waar we liever geen deel van uitmaken. In deze film vertolkt Ryan Gosling de rol van Joe, alias officier K. Tijdens een missie waar hij een replicant moet uitschakelen, ontdekt hij dat bepaalde androïdes zich kunnen voortplanten en zo de mensheid kunnen bedreigen.

“Blade Runner 2049” is te bekijken via Netflix.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top