Camp Nou, de voetbaltempel waar Johan Cruijff en Lionel Messi voetbalgeschiedenis schreven

Sport | In de nieuwste aflevering van onze wekelijkse rubriek mythische voetbaltempels trekken we naar Camp Nou, de thuisbasis van FC Barcelona. Het stadion speelde gastheer voor talloze grote wedstrijden en fungeerde ook als thuishaven voor enkele van 's werelds beste spelers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Is het nu Camp Nou of Nou Camp? De vraag omtrent de correcte naamgeving van de mythische thuisbasis van FC Barcelona werd in 2000 voor eens en voor altijd naar de geschiedenisboeken verwezen. Sindsdien staat het Nou Estadi del Futbol Club Barcelona officeel te boek als Camp Nou, wat in het Nederlands zoveel betekent als nieuw veld. Aangezien je in het Catalaans echter ook het adjectief voor het zelfstandig naamwoord kan zetten, werd het grootste stadion in Europa voorheen ook Nou Camp genoemd.

Voor de ontstaansgeschiedenis van deze iconische voetbaltempel dienen we terug te keren naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Na het aantrekken van de Hongaarse sterspeler Ladislau Kubala en twee opeenvolgende titels eind de jaren 40 ontgroeit FC Barcelona stilaan zijn thuisbasis Camp de Les Corts. De club gaat op zoek naar een nieuw onderkomen en na een lange aansleep wordt onder impuls van Francesc Miró-Sans op 28 maart 1954 de eerste steen van de huidige voetbaltempel gelegd. De architecten Francesc Mitjans Miró, een neef van de clubvoorzitter, Josep Soteras Mauri en Lorenzo García Barbón vervolledigen hun bouwwerk in 1957, waarna de tempel, die plaats biedt aan 93.053 toeschouwers, op 24 september 1957 feestelijk in gebruik genomen wordt met een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Poolse Legia Warschau (eindstand: 4-2).

Rode Duivels nemen de scalp van Maradona en co

De jaren nadien zal Camp Nou ook gastheer mogen spelen voor verschillende grote toernooien. Zo vormt het stadion het toneel voor een groepswedstrijd en de troostfinale op het EK 1964. De thuisbasis van sterren als Johan Cruijff, Diego Maradona en Lionel Messi mag op het WK 1982 natuurlijk ook niet ontbreken. Met name de Rode Duivels zullen goede herinneringen overhouden aan hun eerste partij op het heilige Catalaanse gras.

In de openingswedstrijd van het WK in Spanje staan de vice-Europees kampioenen van 1980 tegenover uittredend wereldkampioen Argentinië, met naast Ardiles en Kempes ook ene Diego Armando Maradona in haar rangen. De Rode Duivels spelen echter een beresterke partij en gaan dankzij Erwin Vandenbergh met een 0-1 overwinning aan de haal, wat Rik De Saedeleer de iconische woorden ontlokte "Daar is 'm, daar is 'm... Goal". In het vervolg van de competitie kenden de Rode Duivels echter minder succes in Barcelona, want er volgden twee verliespartijen tegen Polen en de Sovjet-Unie, waarop de onvermijdelijke uitschakeling volgde.

Nieuwe Camp Nou staat in de stijgers

De thuisbasis van Barcelona en het Catalaanse elftal speelt nadien ook een prominente rol op de Spelen van 1992, maar ziet haar capaciteit ten tijde van het WK (120.000 toeschouwers) gestaag afgetopt doordat de UEFA enkel nog zitplaatsen wil. In 1994 bereikt de tempel haar uiteindelijke capaciteit van 99.354 toeschouwers.

Al onthulde de Spaanse grootmacht in 2018 grootse plannen om het stadion opnieuw meer dan 100.000 fans te laten herbergen. De opsmuk- en uitbreidingswerken zouden tegen 2022 klaar moeten zijn. Benieuwd of het dan nog steeds als Camp Nou te boek zal staan, want in de strijd tegen het coronavirus besliste de Blaugrana om haar stadionnaam voor een seizoen te verkopen. Hopelijk zet het daarmee niet de deur op een kier voor een permanente naamsverandering van de iconische tempel die talloze voetbalgrootheden heeft voortgebracht.

Fan van onze reeks over mytische voetbalstadia? Lees dan ook over het Estadio Centenario, de bakermat van het WK voetbal

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top