Stijn Stijnen, een kort lontje op en naast het veld

Sport | In onze voorlaatste aflevering van onze wekelijkse rubriek enfants terribles, zoomen we dieper in op voormalig Club Brugge-doelman Stijn Stijnen. Zijn kenmerkende kamikazestijl en krasse uitspraken verantwoorden zijn plaatsje in deze categorie reeds ruimschoots, maar in februari 2011 eiste de goalie uit Hasselt wel op een heel speciale manier een hoofdrol op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Stijn Stijnen bemachtigt reeds op 18-jarige leeftijd een plaatsje in de A-kern van Club Brugge. Toch moet de doelman tot het seizoen 2005-2006 wachten voor zijn echte doorbraak, waarna hij uitgroeit tot de ontbetwiste nummer 1 van blauw-zwart en van de Rode Duivels. De Belg met Italiaanse roots zou 207 wedstrijden in de kooi van Club en 30 onder de lat van de Duivels totaliseren.

Met zijn soms onoordeelkundige tussenkomsten en het feit dat de Hasselaar amper een blad voor de mond neemt, komt Stijnen ook vaak extra-sportief in het nieuws. Zo komt het na de 6-2 blamage tegen AA Gent in mei 2010 net niet tot een handgemeen met Gent-voorzitter Ivan De Witte. Een jaar later bereikt de huidige trainer van Patro Maasmechelen echter een absoluut dieptepunt.

Anonieme lastercampagne doet Stijnen de das om

Op 20 februari 2011 gaat er een schokgolf door de Belgische voetbalwereld. Club Brugge-boegbeeld Stijn Stijnen wordt met onmiddelijke ingang vanwege "herhaaldelijk onprofessioneel gedrag" naar de B-kern verwezen. De keeper heeft na een blessure zijn plaats onder de lat moeten afstaan en lijkt dat maar niet te kunnen verkroppen. Via twee anonieme accounts, onder de schuilnamen 'Piop' en 'Frigo', beslist hij dan maar om fanfora van blauw-zwart te bestoken met berichten.

In totaal schrijven Stijnen en zijn entourage liefst 257 berichten, waarin ze de speler verheerlijken ("Stijnen is grote klasse, wat een clubman"), maar vooral ook zijn concurrenten, waaronder de amper 18-jarige Colin Coosemans, stevig onder vuur nemen. "Clubdoelman zijn is nog wat anders dan KVK, Racing of GBA-doelman zijn ! Ik ben blij dat we al jaren een puntenpakker hebben in huis", klinkt het bijvoorbeeld. Het escaleert pas echt wanneer Stijnen oproept om spanddoeken tegen de jonge goalie en tegen het nieuwe bestuur te maken. Het gebruikte IP-adres doet de keeper echter de das om, waarna een aftocht in mineur volgt.

"Sommigen vinden hun Louis Vitton-tasje belangrijker dan de match zelf"

Daarmee was Stijnen echter niet aan zijn proefstuk toe. De doelman, die na zijn aftocht bij Club nog bij Beerschot zou aantreden, had ook de jaren voordien al een hobbelparcours gelopen. Denken we bijvoorbeeld maar een aantal van zijn uitspraken bij de Rode Duivels. Zo stelt hij, in de aanloop naar een EK-kwalificatiewedstrijd tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo in maart 2007, "dat Cristiano Ronaldo zo fel aangepakt moest worden dat hij na twee minuten van het veld gedragen zou moeten worden". Een uitspraak waar de UEFA niet mee kon lachen en die de doelman op een boete van 3000 euro en twee tegendoelpunten van CR7 kwam te staan.

De mindere periode van de nationale ploeg verklaarde Stijnen dan weer doordat "een paar individuen hun tasje van Louis Vitton waarmee ze naar de match komen belangrijker vinden dan de match zelf". Vooral Sébastien Pocognoli bleek Stijnen een doorn in het oog. "Hij kwam al lachend de kleedkamer binnen. Ik heb hem gezegd: Nu haal je die lach van je gezicht of ik klop hem eraf." Toen bekend raakte dat Dick Advocaat hem niet per se zou aanhouden als nummer 1, hield Stijnen dan maar de eer aan zichzelf.

Dankzij dergelijke krasse uitspraken en schandaalovertredingen op onder meer Lukas Podolski tijdens een oefeninterland tegen Duitsland, raakte grotendeels ondergesneeuwd dat de Hasselaar een uitstekende doelman was, die op grootse avonden alles tegenhield. De Spaanse pers noemde hem niet voor niets "een tovenaar" na een glansprestatie tegen Valencia. Momenteel is Stijnen trainer bij Patro Eisden Maasmechelen, waar de flamboyante voorzitter Salar Azimi aan de knoppen zit. De twee lijken het uitstekend met elkaar te kunnen vinden. Flamboyante Limburgers onder elkaar.

Fan van onze reeks over de enfants terribles van de sportwereld? Lees dan ook ons stuk over John McEnroe, de roeptoeter in het elitaire tennis

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top