De ultieme elf van de Rode Duivels: de bondscoach

Sport | Voor de twaalfde en laatste aflevering in de zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels werpen we een licht op de capo di tutti capi, de eindbaas van het nationale team: de bondscoach. We stellen je enkele trainers voor die volgens ons goed zouden passen in de ultieme elf van de Rode Duivels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Guy Thys

In zijn rol als bondscoach van 1976 tot 1989 (en van 1990 tot 1991) blijft Guy Thys uniek. Hij is de enige trainer die België naar de finale van een internationale competitie heeft gebracht. In 1980 wist Thys zich te worstelen uit de ijzeren greep van de Engelsen, de Spanjaarden en de Italianen. Helaas kon onze nationale trots niet op tegen onze oosterburen: West-Duitsland werd Europees kampioen in dat jaar.

Maar de Antwerpenaar liet zich niet kisten door dit verlies. Na het verslaan van titelverdediger Argentinië bij de opening van het wereldkampioenschap in 1982, leidde hij onze meesterploeg naar de halve finale op het WK van 1986. Die prestatie staat bij vele fans nog steeds in het geheugen gegrift als een van de grootste ooit.

2. Roberto Martinez

Net zoals Thys maakt ook Martinez deel uit van een gouden generatie. De Spanjaard heeft gedurende de afgelopen vier jaar een flinke prestatie neergezet. Sinds zijn benoeming in augustus 2016 hebben de Rode Duivels slechts drie nederlagen geleden. De kroon op zijn werk was het bereiken van de halve finale van het WK 2018. Daar schakelden de Rode Duivels de vijfvoudige wereldkampioen Brazilië uit, tot enorme verbijstering van die laatsten.

Martinez geniet respect van en is populair bij alle spelers van ons nationale team. Zijn tactische finesse wordt eveneens gewaardeerd door vele supporters en voetbalanalisten. Toch zal de Spanjaard opnieuw zijn borst nat moeten maken voor de Europese kampioenschappen van 2021, waar het hele land zijn prestaties nauwgezet zal volgen. Als hij de Rode Duivels volgend jaar aan een titel helpt, zal zijn plaats in de voetbalgeschiedenis verzekerd zijn.

3. Raymond Goethals

Toegegeven, we kennen Raymond Goethals vooral van zijn wapenfeiten als clubtrainer. Wie kan zijn klinkende zege met Anderlecht tegen Liverpool op de UEFA Supercup in 1978 of de Champions League-overwinning met Marseille in 1993 vergeten? Maar laten we niet vergeten dat ‘den Tuveneir’ zijn faam heeft verworven als bondscoach.

Goethals leidde van 1968 tot 1976 ons nationale team met een zeker succes. Naast het kwalificeren van de Belgen voor het WK in 1970 (helaas een mislukking), leidde ‘Raimundo’ de Rode Duivels naar de derde plaats op de Europese kampioenschappen in 1972. Het was Paul Van Himst en de zijnen die in die wedstrijd de West-Duitsers het vuur aan de schenen legden. De partij eindigde weliswaar met een 1-2 nederlaag, maar daarna versloegen ze Hongarije op Sclessin met 2-1. Die wedstrijd geldt nog steeds als de eerste echte machtsgreep van België op een internationale competitie.

4. Robert Waseige

Deze ietwat mediaschuwe Luikenaar volgde George Leekens in 1999 op als coach van de Rode Duivels. Waseige bewees al snel dat hij het nationale team opnieuw glans kon geven, onder meer door een memorabele 5-5 overwinning voor zijn eerste wedstrijd tegen Nederland. Daarnaast maakte de bondscoach vooral faam – ondanks een teleurstellende Euro 2000 – op het WK van 2002.

Op het wereldkampioenschap 2002 in Japan en Zuid-Korea was vooral de achtste finale tegen Brazilië onvergetelijk, zowel in positieve als negatieve zin. Onze landgenoten hadden juist de groepsfase achter de rug dankzij een 3-2 overwinning op Rusland en gelijkspel tegen gastland Japan en Tunesië. In het Japanse Kobe nam onze nationale ploeg het op tegen de Seleção, met Rivaldo en Ronaldo als beloftevolle goudhaantjes. De Rode Duivels hadden het spel in de hand op het moment dat Marc Wilmots de bal krachtig in het doel kopte, maar de goal werd afgekeurd door de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast. Naar verluidt keurde hij het doelpunt af wegens een duwfout van Wilmots op Roque Junior. De teleurstelling voor de Duivels was groot. De Goddelijke Kanaries vonden hun tweede adem en verzilverden twee goals. De rest is geschiedenis.

Selon vous, qui est le meilleur sélectionneur national de l'histoire des Diables Rouges? Retrouvez les meilleurs moments de la carrière de ces 4?? entraîneurs ?? https://prx.ms/Entraîneurs

Geplaatst door Proximus Sports op Dinsdag 16 juni 2020

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top