One day, one goal: een ‘spookdoelpunt’ maakte Engeland wereldkampioen

Sport |

Op 30 juli 1966 werd Engeland voor het eerst (en voorlopig laatst) wereldkampioen in het voetbal. Tijdens de finale tegen het toenmalige West-Duitsland scoorde de Engelse spits Geoffrey Hurst één van de meest omstreden doelpunten uit de geschiedenis van het voetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Engeland zag in 1966, als gastheer van het toernooi, zijn kans schoon om een eerste internationale prijs in de wacht te slepen. Dankzij het talent van Bobby Charlton, Bobby Moore, Roger Hunt en de mildheid van enkele scheidsrechters konden ‘The Three Lions’ onverwachts doorstoten naar de kwartfinale waarin ze ook Argentinië uitschakelden. In de halve finale versloegen de Engelsen Portugal van voetbalfenomeen Eusebio. Nooit eerder was het land zo dichtbij de eindwinst geweest van een wereldkampioenschap voetbal.

Engelands laatste hindernis was West-Duitsland met de jonge Franz Beckenbauer die zich ondertussen had ontpopt tot sterkhouder van het toernooi. Al na twaalf minuten openden de West-Duitsers de score maar de Engelsen konden gelukkig rekenen op het torinstinct van spits Geoffrey Hurst in de achttiende minuut om de bordjes in evenwicht te hangen. Het was het begin van een knotsgekke avond voor de West Ham United-spits.

Geldig doelpunt of scheidsrechterlijke dwaling?

Met minder dan een kwartier op de klok dachten de Engelsen dat ze hun schaapjes op het droge hadden. Ze speelden immers al de hele match aanvallend voetbal onder de sterke leiding van middenvelder Martin Peters. De Duitsers zouden de Duitsers niet zijn, mochten ze niet in de allerlaatste minuten gelijkmaken. De manschappen van de Engelse bondscoach Alf Ramsey mochten in minuut 89 opnieuw aan de bak.

Tijdens de verlengingen deed Engelsman Geoffrey Hurst nog eens zijn best. Dat leidde tot één van de meest controversiële doelpunten uit de voetbalgeschiedenis. Hij trapte in minuut 101 een bal tegen de West-Duitse lat. Die stuiterde nog even tegen de grond en sprong vervolgens weg van het doel vooraleer hij door een Duitser werd weggetrapt. Maar was hij nu binnen? Scheidsrechter Gottfried Dienst wist het ook niet en vroeg aan zijn lijnrechter voor advies. Die concludeerde dat de bal wel degelijk over de doellijn was geweest. Ondanks het felle protest van de talrijke West-Duitsers werd het doelpunt geldig verklaard. Wembley ontplofte en de duizenden Engelse supporters vierden feest: de wereldbeker was binnen handbereik.

Hurst, opnieuw hij, scoorde enkele minuten later nog eens zijn derde van de avond. Hij is daardoor, nog steeds, de enigste speler die een hattrick scoorde tijdens een wereldbekerfinale. De wedstrijd eindigde met 4-2 voor Engeland. De ‘Three Lions’ mochten zich na 120 minuten voetbal de beste ploeg van de wereld noemen.


Eeuwig punt van discussie

Maar was het nu doelpunt, of niet? Volgens doelpuntenmaker Geoffrey Hurst wel. Hij bleef lange tijd claimen dat de bal binnen ging maar zou zich recent hebben bedacht: "Ik zag niet echt of het een doelpunt was, maar ik voelde dat de bal binnen was.” De Duitsers daarentegen waren overtuigd dat het geen geldig doelpunt was. "Ik zal sterven met de zekerheid dat de bal niet naar binnen is gegaan," liet de West-Duitse Hans Tilkowski op een dag optekenen.

Meer dan 50 jaar later blijft het 'Wembley spookdoelpunt' nog steeds een mysterie. Was het nu binnen, of niet? De beelden van die tijd kunnen helaas geen uitsluitsel geven ondanks de vele pogingen om het debat voor eens en altijd te beslechten.

Tijdens de achtste finale van het WK 2010 in Zuid-Afrika lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Engeland en Duitsland nemen het tegen elkaar op en Duitsland staat met 2 -1 voor. Frank Lampard schiet de bal op de Duitse lat en opnieuw stuitert die op de grond. Uit camerabeelden blijkt dat de bal wel degelijk over de doellijn ging maar de match werd gewoon voortgezet alsof er niets gebeurd was. Dit was tot groot ongenoegen van Lampard en alle Engelsen in het stadion. De volgende dag schreef het Duitse dagblad Bild dat er ‘wraak’ was genomen op de Engelsen na het debacle in 1966. Je kan alles over Lampard's bewuste spookdoelpunt hier herlezen.

Deze overduidelijke benadeling deed het debat over de videoscheidsrechter opnieuw oplaaien. Vier jaar later werden de nodige stappen ondernomen en deed de doellijntechnologie zijn intrede op het wereldkampioenschap in Brazilië.
 

Ben jij fan van onze voetbalserie? Lees dan ook alles over Steven Gerrard’s onwaarschijnlijke goal tegen Olympiakos.
 


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top