One day, one goal: de magistrale lob van Poborsky tegen Portugal

Sport | Tsjechië heeft een rijke geschiedenis aan fijn besnaarde middenvelders, denk maar aan Tomas Rosicky, Pavel Nedved of Karel Poborsky. Die laatste etaleerde op het EK van 1996 zijn technische bagage in het kwartfinaleduel tegen Portugal. Het illustreert nog altijd het uitzonderlijke EK van de Tsjechen toen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tsjechië en Poborsky komen in 1996 terecht in een zeer lastige EK-groep met Duitsland, Italië en Rusland. Het toernooi in Engeland begint meteen met een opdoffer. Favoriet Duitsland overtreft een zwak spelend Tsjechië met 2-0. De wake-upcall voor de Tsjechen volgt drie dagen later. Verliezen tegen Italië zou meteen de uitschakeling betekenen. Italië laat echter enkele sterkhouders rusten op de bank, een misrekening van bondscoach Arrigo Sacchi. Tsjechië wint met 2-1 van Italië dankzij goals van Pavel Nedved en Radek Bejbl.

De laatste groepswedstrijd tegen Rusland lijkt in eerste instantie uit te draaien op een walk-over voor de Tsjechen, die snel 2-0 voorkomen. De Russen zetten echter de scheve situatie recht en doen de partij kantelen. Vijf minuten voor tijd komt Rusland op een 2-3 voorsprong. Pas in de slotminuten maakt Vladimir Smicer de broodnodige gelijkmaker. Met dit resultaat in het achterhoofd is de boodschap simpel voor Italië: winnen van Duitsland. Italië komt evenwel niet tot scoren tegen het al geplaatste Duitsland. Eindstand: 0-0. Met evenveel punten als Tsjechië druipt Italië door het zure verlies tegen Tsjechië vroegtijdig af. De Tsjechen mogen samen met Duitsland naar de kwartfinales.

Poborsky zorgt voor enig lichtpuntje

De kwalificatie voor de volgende ronde geeft Tsjechië een nieuwe boost. In hun kwartfinale worden ze gekoppeld aan Portugal, dat zijn groep met Kroatië, titelhouder Denemarken en Turkije wist te winnen.

Hoewel bondscoach Dusan Uhrin kan rekenen op technisch begaafde spelers als Nedved en Poborsky, opteert hij voor een strak georganiseerd elftal. Tsjechië laat het balbezit aan de Portugezen, maar die kunnen er echter weinig gevaar mee creëren. In een saaie wedstrijd valt het enige hoogtepunt in de 53ste minuut. Met enig geluk weet Poborsky zich te ontdoen van maar liefst vier Portugese verdedigers. Vervolgens ziet hij, aan de rand van het strafschopgebied, dat doelman Vitor Baia wat verder uit zijn doel komt staan. De Tsjechische middenvelder besluit dan maar uit te pakken met een fraaie lob. Aan die goal kan Portugal niks meer veranderen. Zelfs met een man meer, verdediger Radoslav Natal kreeg acht minuten voor tijd rood, vindt Portugal geen gaatje in de Tsjechische defensie. Het kleine voetballand stoot door naar de halve finales.

Golden goal beëindigt Tsjechisch sprookje

Daarin komen Poborsky en co. Frankrijk tegen. De partij zal weinig spektakel opleveren. Na de reguliere speeltijd en verlengingen staat het nog steeds 0-0, waardoor strafschoppen uitsluitsel moeten brengen. De Tsjechen zorgen hier voor een stunt van jewelste door met 6-5 te winnen. De finale wordt een tweede confrontatie op het EK tussen Tsjechië en Duitsland.

In die finale steekt Poborsky het vuur aan de lont. Na een fout op hem, net buiten het strafschopgebied, geeft de scheidsrechter onterecht een penalty aan de Tsjechen. Op het uur doet Patrick Berger de Tsjechische voetbalnatie dromen van een mirakel. Maar invaller Oliver Bierhoff zou alsnog orde op zaken zetten voor de Duitsers met twee goals. De beslissende goal viel in de verlengingen met een golden goal van Bierhoff, meteen het einde van het Tsjechische voetbalsprookje.

Fan van deze reeks? Lees dan ook ons verhaal over het spookdoelpunt van Geoffrey Hurst.

Bekijk hieronder de lob van Poborsky die Portugal de das omdeed:


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top