'Da 5 Bloods', de nieuwe muilpeer van Spike Lee aan racistisch Amerika

Films | ‘Da 5 Bloods’, de nieuwe film van de hand van Spike Lee, verschijnt vandaag op Netflix. Het werk focust op het lot van vier Afro-Amerikaanse soldaten. Zoals wel vaker klaagt Lee met zijn impliciet militarisme raciale ongelijkheden aan.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Black Lives Matter. In de nasleep van de dood van George Floyd, een Afro-Amerikaanse man die stikte onder een blanke politieknie, raasde een golf van protest over de aardbol. De Amerikaanse cineast Spike Lee gaat prat op sociaal geëngageerde films, die de Afro-Amerikaanse zaak belichten en racisme aanklagen.

BlacKkKlansman
 
In deze film legt Spike Lee de vinger op de wonde van het door racisme verziekte Amerika van de jaren 70. De raciale spanningen leiden tot rellen in de grote metropolen. Ron Stallworth wordt benoemd tot de eerste zwarte officier van het Colorado Spring Police Department. Hij moet vechten tegen de scepsis, vooroordelen en vijandigheid van zijn collega’s. Om zich te bewijzen raapt hij al zijn moed samen en stort zich in een gevaarlijke missie: de ultraracistische Ku Klux Klan infiltreren om er de misstanden van binnenuit naar buiten te brengen. Castleden zijn o.a. John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier en Topher Grace.
 
BlacKkKlansman is beschikbaar via de Movies & Series Pass van Proximus Pickx.

Da 5 Bloods
 
Voor zijn eerste Netflix-film concentreert Spike Lee zich op het lot van vier ex-militairen van Afro-Amerikaanse afkomst, die terugkeren naar Vietnam om er de lichaamsresten van hun gesneuvelde commandant te recupereren en alsook op jacht te gaan naar een verborgen schat.
 
De film zou oorspronkelijk een bioscooprelease krijgen, maar het coronavirus gooide roet in het eten en Netflix besloot dan maar om hem rechtstreeks op zijn platform te releasen. Ondanks zijn afwezigheid in de zalen staat de film wel op de longlist van de Oscars 2021, zo kondigde de site Premiere.fr aan. Een troost voor Lee, die de jury van het geschrapte filmfestival van Cannes had moeten voorzitten. Volgens hem zou zijn nieuwste wapenfeit, dat de slogan ‘Onze strijd is niet in Vietnam’ draagt, brandend actueel zijn.
 
Da 5 Bloods is vanaf vandaag beschikbaar op Netflix.
 

Malcolm X
 
Deze biopic uit 1992 van Spike Lee traceert het leven van Malcolm X, geboren als Malcolm Little: het befaamde boegbeeld van zwart Amerika in de strijd tegen racisme en het streven naar waardigheid voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Van zijn moeilijke jeugd in Omaha over zijn tijd achter de tralies, waar hij zijn ‘zwarte trots (‘Black Pride’) cultiveerde, zijn klim naar de koppositie van de Nation of Islam-beweging, zijn huwelijk met verpleegster Betty Shabazz en pelgrimstocht naar Mekka tot zijn gewelddadige dood op 21 februari 1965: deze biopic, die nog voor zijn release al heel wat stof deed opwaaien, is een formidabel staaltje topcinema
 
Denzel Washington kreeg voor zijn ijzersterke vertolking van Malcolm X een Oscarnominatie voor beste acteur.

Malcolm X is beschikbaar via de Movies & Series Pass van Proximus Pickx.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top