Estadio Centenario: de bakermat van het WK voetbal

Sport | In deze nieuwe aflevering in onze rubriek 'Mythische voetbaltempels' trekken we opnieuw de plas over op zoek naar de bakermat van het WK voetbal. Estadio Centenario vormde in 1930 het toneel voor het allereerste WK, waarmee het zijn plaatsje tussen de meest iconische stadions ter wereld moeiteloos kan opeisen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de begindagen van het internationale voetbal scheert een ogenschijnlijk nietig Zuid-Amerikaans land hoge toppen. Zowel op de Olympische Spelen in Parijs in 1924, als op die van Amsterdam vier jaar later, spelen de Zuid-Amerikanen alles op een hoopje. De exponent van deze voor Europa toch ongewone speelstijl is Uruguay, dat zowel in Colombes (een voorstadje van Parijs, red.) als in Amsterdam met de gouden medaille aan de haal gaat - de twee steden worden later vereeuwigd als tribunenamen in het Estadio Centenario. De twee olympische titels leveren La Celeste meteen ook twee officieuze wereldtitels op, want toen was er helemaal nog geen sprake van de hoogmis van de belangrijkste bijzaak ter wereld.

Toen de FIFA-bonzen in 1928 de koppen bijeensteken om met hun eigen pronkstuk ten tonele te komen, hoeft het dan ook niet te verbazen dat Uruguay als uitverkore uit de hoed komt. Officieel ter ere van het 100-jarige bestaan van de grondwet van het Zuid-Amerikaanse land, maar hun voetbalsuccessen zullen ook wel een rol hebben gespeeld.

Gastheer allereerste WK voetbal

Architect Juan Antonio Scasso staat voor een huzarenstukje, want het stadion moet in een tijdspanne van amper negen maanden uit de grond worden gestampt. Oorspronkelijk is het zelfs de bedoeling dat iedere wedstrijd op dat allereerste WK in het Estadio Centenario, genoemd naar de 100ste verjaardag van de grondwet, zou gespeeld worden. Hevige regenval zorgt echter voor vertraging, waardoor er ook een beroep gedaan moet worden op het Estadio Pocitos van topclub Peñarol en het Estadio Gran Parque Central van Club Nacional de Football.

Toch raakt het Estadio Centenario net op tijd speelklaar om gastheer te spelen voor de openingswedstrijd van het thuisland. Dankzij een doelpunt van Hector 'Manco' Castro wordt Peru met 1-0 verslagen. Daarna gaan zowel Roemenië als Joegoslavië met ruime cijfers voor de bijl, waarna grote buur Argentinië in de finale wacht. La Celeste verslaat de Albiceleste echter met 4-2, waardoor het thuisland met de allereerste wereldtitel mag pronken. Een stunt die het twintig jaar later nog eens fijntjes overdoet door thuisland Brazilië in Maracanã af te drogen, het zogegeten Maracanazo.

Te huur voor iedereen die er wil spelen

Nadien groeit het Estadio Centenario uit tot de vaste thuisbasis van het Uruguayaanse nationale elftal. Onder meer Luis Suarez, Edinson Cavani en Diego Godin laten er hun kunstjes zien. Daarnaast kan de tempel ook gehuurd worden door ieder team dat er graag een wedstrijd zou willen spelen. Zo werkte de lokale topclub Peñarol er haar thuiswedstrijden af totdat het in 2016 definitief naar haar eigen vaste thuisbasis Estadio Campeon del Siglo verhuisde. Ook andere Uruguyaanse teams spelen er af en toe een belangrijke wedstrijd om zo meer toeschouwers te kunnen verwelkomen. In haar hoogdagen bood het stadion namelijk plaats aan net geen 100.000 toeschouwers, na het omturnen van staan- naar zitplaatsen kunnen er nog zo'n 65.235 voetbalfanatici terecht.

Een nieuw WK heeft Uruguay niet meer mogen ontvangen, al zou het in 2030 wel eens opnieuw van dattum kunnen zijn. Uruguay heeft namelijk samen met Argentinië, Chili en Paraguay een gezamenlijke kandidatuur ingediend. In afwachting van een mogelijk nieuw WK, speelde het Estadio Centenario gastheer voor vier finales van de Copa America. De FIFA nam het stadion bovendien op in haar lijst met de meest mythische stadions wereldwijd en bekroonde het in 1983 met de status van historisch monument, waarmee het de eerste en voorlopig ook enige voetbaltempel is die die eer te beurt valt.

Fan van onze reeks over mythische voetbaltempels? Lees dan ook het verhaal achter Anfield, de thuisbasis van Liverpool!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top