Reizen Waes Japan: het einde van een roadtrip doorheen het land van de rijzende zon

Films | In de derde en laatste aflevering van dit seizoen van "Reizen Waes" legde Tom Waes samen met zijn gids Hissa het laatste deel van zijn 4.000 kilometer lange roadtrip door Japan af. De kernramp van Fukushima kreeg ruimschoots aandacht, al was er ook plaats voor wat luchtigere fragmenten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Tom Waes trok samen met zijn vaste equipe nog voor de coronalockdown naar Japan, het land van de rijzende zon. Normaal gesproken zou het land dit jaar niet uit het nieuws weg te denken zijn, met de Olympische Spelen die in Tokio zouden plaatsvinden, maar daar stak het coronavirus een stokje voor.

In deel 3 van de Japan-special bezoekt Tom het getroffen gebied in de prefectuur Fukushima, waagt hij zich aan een record noedels peuzelen en trekt hij zijn sneeuwbotten aan op het eiland Hokkaido.

Desastreuze kernramp

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een zware aardbeving, waarna een tsunami alles verwoestte wat het op zijn pad vond. Ook twee reactoren van de kerncentrale van Fukushima moesten eraan geloven, samen met Tsjernobyl de zwaartse kernramp ooit. Negen jaar na datum gaat Tom, als avonturier pur sang, op onderzoek uit in hoeverre het gebied weer veilig en bewoonbaar is. "Technisch gezien zou het niet gevaarlijk moeten zijn", klinkt het bij Toms vaste sidekick Hissa. Al lijkt niet iedereen daarvan overtuigd. Ook al zijn er talloze bewoners teruggekeerd naar hun huizen en werden er ook nieuwe winkels uit de grond gestampt, toch is de straling op vele plaatsen nog veel te hoog. De officiële norm ligt op 0,23 microsievert, maar op vele plaatsen ligt die straling vele malen hoger. Tom waagt zich dieper in het bos, waar hij stralingsniveaus van 0,66 microsievert opmeet: drie keer de maximale toegelaten waarde. Na enkele gemiste afslagen, komt Tom samen met zijn cameraploeg zelfs tot aan de ingang van de beruchte kerncentrale - een gebied dat eigenlijk onbereikbaar zou moeten zijn.

Naast de kernramp sleurde de tsunami ook talloze dorpen, huizen en mensenlevens mee in de afgrond. Als een van de enige gebouwen in het stadje Minamisanriku staat het Kanyo hotel nog recht. Het hotel overleefde als bij wonder de dodelijke tsunami en organiseert nu begeleide bustochten doorheen de vernielde omgeving. Zet je schrap voor onthutsende beelden, afgewisseld met beelden van de heropbouw van een stad die negen jaar na datum nog volop in de steigers staat.

Noedelchallenge

Wie ooit Wauters vs. Waes heeft gezien weet dat Tom Waes niet vies is van een uitdaging meer of minder. Dus wanneer zijn gids hem wijst op een noedelchallenge in de buurt, kan Tom niet wachten om de handschoen op te nemen. Bedoeling is om 200 potjes sobanoedels, of zo'n 2 kilo aan noedels, naar binnen te spelen om een plaatsje in het recordboek te verwerven. Tom en Hissa zetten zich schrap voor de uitdaging en werken de delicatesse gretig binnen. Maar het is en blijft natuurlijk een uitdaging, dus Tom wil maar al te graag zijn naam in het recordboek kunnen bijschrijven. Voor Hissa stopt de teller op 140 porties, lang niet slecht als je weet dat het gemiddelde op 50 à 60 ligt. Waes zou echter Waes niet zijn, als hij zich niet tot het uiterste zou pushen. 206 kommetjes later is zijn maag goed gevuld en zijn plaatsje in het recordboek verzekerd. Al blijft hij daarmee lang verwijderd van het record van 570 porties.

Desolate Hokkaido

Voor zijn eindhalte ruilt Tom zijn busje in voor het vliegtuig, waarmee hij naar het uiterste noorden trekt. Hokkaido is de minst bevolkte regio van het land en het is er een pak kouder dan de rest van Japan. Nergens ter wereld valt er zoveel sneeuw als in de bergen van het eiland. Wat volgt, is een prachtig sneeuwlandschap dat echter verhult dat hier ware tragedies hebben plaatsgevonden. Na de sluiting van de mijnen trokken alle jonge bewoners weg. Wat overblijft zijn enkel desolate spooksteden waar amper nog een levende ziel rondzwerft. In Yubari, het stadje met de oudste inwoners van Japan, zakte het inwonersaantal van 110.000 naar een luttele 8.000.

Na wat grappen en grollen met de verkoopsters in de lokale supermarkt trekt Tom naar zijn eindbestemming. Het natuurlijk warmwaterbad Onsen, waar hij samen met zijn gids een eindbalans opmaakt over het wonderlijke land dat ze drie weken lang hebben doorkruist. Het is nu al uitkijken naar een nieuw seizoen van "Reizen Waes".

De drie afleveringen van Reizen Waes: Japan kan je integraal herbekijken op VRT.nu!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top