One day, one goal: Wimbledon maakt kennis met gouden rechter van David Beckham

Sport | Denk je aan glitter en glamour in de voetbalwereld, dan kom je automatisch terecht bij David Beckham. De voormalige Britse international stak midden jaren 90 zijn neus aan het voetbalvenster, om nadien een rijk gevulde carrière uit te bouwen. Zijn ontbolstering kwam er in 1996. In dat jaar maakte hij zijn wereldberoemde lobgoal vanaf de middellijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Flashback naar 1992: dat jaar winnen de beloften van Manchester United de FA Youth Cup. In dat elftal staan onder meer Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt, de gebroeders Neville en David Beckham. Allen zouden ze snel uitgroeien tot vaste pionnen bij de A-kern van Man Utd, de ene al iets vlugger dan de andere.

Beckham debuteert in het seizoen 1995-1996 onder coach Alex Ferguson. Stilaan ontwikkelt jonkie Beckham zich tot een optie op de rechterflank, waar hij grossiert met vrije trappen en perfecte passes. Dat jaar pakt hij met Manchester United de titel en de FA Cup.

Het wonderkind staat op

En dan moest het beste nog komen voor Becks. In het daaropvolgende seizoen wordt Beckham een vaste waarde in het elftal van Ferguson. Meteen op de openingsspeeldag tegen Wimbledon, op 17 augustus 1997, laat de dan 21-jarige Beckham van zich horen. In het Selhurst Park heeft United geen enkele moeite met de thuisploeg. Na goals van Eric Cantona en Denis Irwin stevent de landskampioen af op een simpele zege. Maar Beckham doet er nog een schepje bovenop.

Nadat de bal wordt veroverd in het middenveld door teammaat Brian McClair, bekijkt Beckham zijn opties. Becks lijkt niet meteen een aanspeelpunt te vinden, op dat moment staat hij pal op de middellijn. Vervolgens ziet hij Wimbledon-doelman Neil Sullivan vrij ver uit zijn goal staan en beslist de middenvelder om uit te pakken met een schot op zo’n 55 meter van de goal. De lob is inch perfect en eindigt nog geen drie seconden later in doel. De dan al gewonnen wedstrijd eindigt met een exploot van het nieuwe wonderkind van Manchester United.

De goal spreekt tot op vandaag nog steeds tot de verbeelding. De Britse zender Sky Sports zocht ooit naar de mooiste Premier League-goal, gescoord in een openingswedstrijd. Met stip eindigde de goal van Beckham tegen Wimbledon op 1. De zege tegen Wimbledon werd ovreigens een prelude op een nieuwe landstitel voor Man Utd. Beckham zou dat jaar uitgeroepen worden tot Beste Youngster van het Jaar.

Troebele relatie met Ferguson

Met zijn goal tegen Wimbledon bonkte Beckham de deur open naar zijn bestaan als superster. Een maand later krijgt hij voor het eerst speelminuten bij de nationale ploeg van Engeland, maar zijn glamourbestaan zou pas echt als een komeet de lucht inschieten wanneer bekend raakt dat Beckham een relatie is begonnen met Victoria Adams, op dat moment lid van de populaire meidengroep Spice Girls. Zij trouwen in 1999 en zouden later vier kinderen krijgen.

Maar zijn status als superster wordt niet door iedereen geapprecieerd. Vooral met zijn coach Alex Ferguson komt het begin jaren 2000 tot meerdere confrontaties.  In 2003 verlaat Beckham United voor Real Madrid wegens een dispuut met Ferguson. Die zou zo kwaad geweest zijn in de rust dat hij op een voetbalschoen schopte die in de kleedkamer lag. Die schoen kwam, al dan niet expres, in het gezicht van Beckham terecht. Het begin van het einde van Becks periode bij United waar hij zes keer de titel won en eenmaal de Champions League.

Hoewel de Brit bij een sterrenensemble terecht komt bij Real Madrid, zoals Luis Figo, Zinédine Zidane en Ronaldo, wordt de prijzenkast niet echt gespekt ten huize Beckham. Pas in zijn laatste seizoen verlaat hij de Spaanse hoofdstad met een landstitel. Nadien zou Beckham nog het mooie weer maken bij Los Angeles Galaxy, AC Milan en Paris Saint-Germain. Bij die laatste club hangt hij in 2013 zijn schoenen aan de wilgen.

Fan van deze reeks? Lees dan zeker ook ons vorige verhaal, over de perfecte vrije trap van Juninho tegen Bayern München.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top