De ultieme elf van de Rode Duivels: de aanvaller (1/2)

Sport | Voor de tiende aflevering in onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels schotelen we jou vier kandidaten voor om het felbegeerde eerste plaatsje als aanvaller te bemachtigen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Paul Van Himst

'Pol Gazon' is één van de beste Belgische voetballers ooit en bij de Rode Duivels was hij ook een dragende speler. Het WK 1970 in Mexico was een flop en de kritiek op Van Himst was groot, waardoor hij nadien even stopte als international. Dat duurde niet lang en Van Himst nam met de Rode Duivels deel aan het EK 1972.

Daar eindigde België derde door de troostfinale tegen Hongarije met 2-1 te winnen. Van Himst scoorde het tweede doelpunt van de Belgen. De clublegende van Anderlecht was samen met Bernard Voorhoof tientallen jaren lang de topschutter van de Rode Duivels met dertig doelpunten, maar ondertussen staken Eden Hazard en Romelu Lukaku hen voorbij.

2. Wesley Sonck

Speelde maar één groot toernooi met de Rode Duivels, het WK 2002. Daar scoorde Sonck één keer, tegen Rusland. België ging er toen tegen Brazilië uit. Met 24 goals in 55 wedstrijden staat hij wel als nummer acht op de ranglijst van allerbeste doelschutters bij de nationale ploeg.

Had pech dat de Rode Duivels na het WK 2002 in een overgangsfase kwamen te zitten en dat het tot het WK 2014 duurde vooraleer ze zich weer wisten te plaatsen voor een groot toernooi. Hij scoorde nog in de befaamde topmatch tegen Spanje, waar de Belgen met tal van jonge talenten wereldkampioen Spanje aan het wankelen bracht. Sonck speelde in 2010 zijn laatste interland.

3. Emile Mpenza

Was eind jaren '90 en de jaren nadien de 'Golden Boy' van het Belgische voetbal. Mpenza ging met België naar het WK 1998 en mocht er drie keer invallen. Op het EK 2000 scoorde hij in de openingswedstrijd tegen Zweden, die de Belgen met 2-1 wonnen. Turkije en Italië waren nadien te sterk en de groepsfase was het eindpunt voor de Belgen.

De toen 22-jarige Mpenza leek op weg naar de top, maar blessures gooiden roet in het eten en zijn levensstijl was ook wispelturig. Onder meer met zijn veelbesproken relatie met Joke Van de Velde. Mpenza miste het WK 2002 door een blessure en de jaren nadien zouden er nog heel veel volgen. Hij stopte twee keer als international, maar keerde ook terug. Zijn laatste grote wapenfeit was de interland tegen Turkije, in 2009. België won met 2-0 van Turkije en Mpenza scoorde twee keer. Het waren zijn laatste goals voor de Belgen.

4. Marc Wilmots

Ging als jonge international mee naar het WK 1990, maar speelde daar geen enkele minuut voor de Rode Duivels. Vier jaar later was hij op het WK in de Verenigde Staten weer geen basisspeler, hij was niet te spreken over het feit dat Josip Weber de voorkeur kreeg, en hij stopte als international. Na het ontslag van bondscoach Paul Van Himst keerde hij terug en dat was de echte start van zijn interlandcarrière.

Op het WK 1998 scoorde hij twee keer tegen Mexico, maar in de groep met ook nog Nederland en Zuid-Korea werd niet gewonnen. Na drie draws was het avontuur al na de groepsfase voorbij. Het EK 2000 werd ook een flop, maar het WK 2002 was hét toernooi van Wilmots. De aanvaller scoorde tegen Japan, Tunesië en Rusland en loodste België zo naar de 1/8ste finales tegen Brazilië. Die match zal voor eeuwig en altijd voor frustratie zorgen in België. Wilmots scoorde wéér, maar scheidsrechter Peter Prendergast zag een (vermeende?) fout en keurde de 0-1 af. Brazilië won uiteindelijk met 2-0. Het was uiteindelijk zijn laatste match als international.

Wie is volgens jullie de beste aanvaller (1/2) uit de geschiedenis van de Rode Duivels? De beste momenten uit de carrière van onze top 4?? vind je hier terug ?? https://prx.ms/Aanvaller

Geplaatst door Proximus Sports op Dinsdag 9 juni 2020

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top