One day, one goal: de verfijnde krulbal van stilist Thierry Henry

UEFA Champions League | Thierry Henry behoort tot de beste voetballers die onze planeet ooit gekend heeft. Zijn doelpunt tegen Sparta Praag in de eerste groepswedstrijd van de Champions League editie 2005/2006 was daar één van de vele bewijzen van.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De sterspeler van Arsenal stond niet in de basis van de Champions League-partij op het veld van de Tsjechische tegenstander. Henry was pas hersteld van een vervelende liesblessure en coach Arsène Wenger wou zijn kostbare pupil sparen.
 
Maar de Gunners hadden nog andere kanonnen in huis: In hun openingswedstrijd in groep B van de Champions League kwamen onder anderen Gilberto en Robin van Persie aan de aftrap. Er heerste een kille sfeer in het Sparta Stadium: de Tsjechische landskampioen was gestraft door de UEFA wegens racistische spreekkoren in zijn tribunes, waardoor 6.000 zitjes leeg bleven.

Na een kwartier voetballen raakte José Antonio Reyes, die vorig jaar om het leven kwam in een auto-ongeluk, geblesseerd en stuurde Wenger zijn breekijzer Henry alsnog het veld in. De 28-jarige Fransman maakte meteen het verschil: zijn eerste waarschuwing, een afgeweken volley, vloog nog over de deklat, maar enkele minuten later was het al prijs.

Fluwelen baltoets

In de 19e minuut controleert Henry een lange bal van Touré op de rand van het strafschopgebied. Het leer stuitert enkele keren na en de volbloed spits voelt zijn torinstinct opwellen: met buitenkant rechts schildert hij het openingsdoelpunt in de vorm van een wondermooie draaibal in de verste hoek.
 
Met zijn wereldgoal evenaarde hij het record van clubtopschutter aller tijden Ian Wright, die 185 keer raak trof in het shirt van Arsenal. Diezelfde avond nog zou Henry dat clubrecord breken met de 2-0 – een record dat trouwens nog steeds op zijn naam staat. Het solide Arsenal hield die voorsprong vast tot het laatste fluitsignaal. In blessuretijd raakte Sparta nog de paal, maar niemand anders dan een magistrale Henry zou de netten die avond doen trillen.
 
De viervoudige Golden Boot-winnaar zou een cruciale rol spelen in de verdere Champions League-campagne van Arsenal dat seizoen. The Gunners legden een historisch parcours af en bereikten de finale, waarin ze tegen FC Barcelona uitkwamen. De kroon op het werk kwam er niet voor Arsenal, want kapitein Henry en co. gaven in het slotkwartier een 0-1 voorsprong uit handen en grepen zo net naast de beker met de grote oren.

Fan van deze reeks? Lees de vorige aflevering, over de wereldgoal van Philippe Mexès tegen Anderlecht.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top