Deze onnavolgbare Vlaamse sketchprogramma's trainden onze lachspieren

Series | Vanavond is het weer schuddebuiken voor de buis met ‘Wat Als’ op VTM, de komische sketchshow van productiehuis Shelter die bekroond werd met een Emmy. Vlaanderen heeft een rijke traditie wat sketchshows betreft. Een bloemlezing van humorprogramma’s die doorheen onze televisiegeschiedenis garant stonden voor tijdloos amusement en onovertroffen lachsalvo’s.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lava
 
Dit absurdistische sketchprogramma, getrokken door komiek Kamagurka en zijn rechterhand Herr Seele, verscheen in 1989 en 1990 op de toenmalige BRT. De vernieuwende, surreële humor werd fel gesmaakt en de show trok week na week meer kijkers. Er werden twee reeksen van telkens zes afleveringen gemaakt. In 1987 verschenen gelijknamige albums met tekeningen en strips.

‘Lava’ brak met de traditionelere humor die de openbare omroep van oudsher serveerde, en kon net daardoor op veel lof rekenen. De populariteit van het programma stuwde de naamsbekendheid van de twee presentatoren de hoogte in.
 

Buiten de Zone
 
De besognes en levensvragen van vijf jongvolwassenen die een telefooncentrale van een jeugdhulpdienst bemanden stonden centraal in dit komische jongerenprogramma dat medio jaren 90 furore maakte op de toenmalige BRT. 
 
Allerlei thema’s uit de leef- en gevoelswereld van jongeren kwamen aan bod. De centrale onderwerpen per aflevering werden als kapstok gebruikt voor originele, absurde en bijwijlen memorabele sketches (zo denken we aan de Adolf Hitler-sketch van Mathias Sercu, de legendarische koffiekoekensketch van Bart De Pauw of de Roze Ridder-sketch). Onder kinderen en jongeren was de show razend populair.
 
Vlaanderen maakte voor het eerst kennis met een komisch genie dat enkele jaren later aan de zijde van Tom Lenaerts de kijkcijfers op de openbare omroep naar ongeziene hoogtes zou stuwen: Bart De Pauw. Daarnaast behoorden ook Danny Timmermans, Reinhilde Van Driel en Elise Bundervoet tot de vaste cast. De scenario’s kwamen onder meer uit de kokers van Lenaerts en De Pauw.
 

Gaston & Leo
 
Deze twee raskomieken begonnen hun tv-carrière met gezamenlijke sketches op de toenmalige BRT, om daarna over te stappen naar de pasgeboren commerciële zender VTM. Sommige sketches van het komische duo behoren tot de canon van de Vlaamse comedy, zoals de iconische Joske Vermeulen-sketch (“Joske Vermeulen, Trammezandlei 122, Schoten"). Ook de 35 gedeeld door 7-sketch staat in het collectief geheugen gegrift.
 
Door hun pionierswerk in het domein van de smakelijke volkshumor – de twee bedreven vanaf begin jaren 70 samen humor op tv  – mogen Gaston & Leo zonder verpinken de peetvaders van de Vlaamse comedy genoemd worden. Na de dood van zijn aangever Leo Martin in 1993 zou Gaston Berghmans nog een tijdje alleen aan komische projecten werken, alvorens begin jaren 2000 gas terug te nemen. De Antwerpse komiek overleed in 2016 op 90-jarige leeftijd.
 

Alles Kan Beter
 
In dit humorprogramma met de gevatte en welbespraakte presentator Mark Uytterhoeven aan het roer doorploegde een vast panel bestaande uit Uytterhoeven zelf, Humo-coryfee Guy Mortier en Rob Vanoudenhoven samen met een bekende gast wekelijks de actualiteit. De Woestijnvisproductie geregisseerd door Jan Eelen – de man die verantwoordelijk is voor de beste komische televisie die het Vlaamse scherm door de jaren heen sierde – liep van 1997 tot 1999 op de openbare omroep
 
Het panel gebruikte tv-trendsopvallende nieuwsbeelden of beelden uit duidingsprogramma’s als inspiratie voor eigen sketches, parodieën en hilarische panelgesprekken. Ook werden beelden van talkshows regelmatig gemanipuleerd alsof het leek dat één van de panelleden zélf in de talkshowstudio aanwezig was.

'Alles Kan Beter' kreeg veel lof toegezwaaid van media en critici en hoewel het kijkerspubliek initieel beperkt was, werd het programma door een trouwe schare fans naar waarde geschat en verslonden. Door zijn vele heruitzendingen verkreeg de show vele jaren na de eerste looptijd een cultstatus, en veroverde zo een plaatsje in het Vlaamse tv-erfgoed.
 

Loslopend Wild
 
Een recenter tv-fenomeen is deze sketchshow met een bataljon bekende Vlaamse acteurs en actrices als cast, waaronder Tom Audenaert, Ruth Becquaert, Ben Segers, Els Dottermans, Anemone Valcke, Gilda De Bal, Reinhilde Decleir en Lucas Van den Eynde.

De reeks is sinds 2012 te zien op de openbare omroep en draait rond het dagelijkse leven van verschillende generaties vrouwen en mannen, en de humoristische situaties die uit ogenschijnlijke banaliteiten kunnen voortvloeien. Een vijfde en zesde seizoen, met 450 nieuwe sketches, zijn in de maak.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top