Nice to meet u ... Jadon Sancho

Na zijn hattrick tegen Paderborn en zijn eerbetoon aan de overleden George Floyd afgelopen weekend is Jadon Sancho nog meer dan voorheen de talk of the town in de voetbalwereld. De Britse voetbalsensatie maakt nu al drie seizoenen lang het mooie weer bij het Duitse Borussia Dortmund en zou deze zomer wel eens de volgende grote uitgaande transfer kunnen worden. Maar waar liggen de roots van deze aalvlugge winger? Een terugblik.

Jadon Malik Sancho ziet op 25 maart 2000 het levenslicht in Camberwell, Zuid-Londen. Al snel verhuizen zijn ouders met roots in Trinidad en Tobago naar het Guinness Trust Estate in het wat verderop gelegen Kennington. Een mistroostige buurt waar de kleine Sancho als lid van een gebroken gezin maar een uitweg ziet: voetbal.

Zijn uitstekende techniek dankt hij aan de talloze voetbalsessies in de vermaarde 'kooien' van Zuid-Londen: betonnen pleintjes niet groter dan een basketbalveld, omringd door metalen hekken. Die brachten in recente jaren al menig topvoetballer voort. Denken we maar aan Callum Hudson-Odoi (Chelsea), Tammy Abraham (Chelsea) en zijn goede vriend Reiss Nelson (Arsenal).

Jong talent komt tot volle wasdom op het WK -17

Reeds op zijn zevende pikken scouts van Watford zijn ruw talent op en mag Sancho zijn techniek, snelheid en afwerkcapaciteiten verder bijschaven bij The Hornets. Daarvoor dient hij echter het ouderlijk huis te verlaten en te verhuizen naar een internaat dichter bij de club. Op zijn vijftiende plukt Manchester City het rastalent weg voor zo'n 75.000 euro, waar hij met zijn trucjes indruk maakt op niemand minder dan voorzitter Khaldoon Al Mubarak.

Zijn echte doorbraak komt er echter op het WK -17 in 2017. De vleugelspeler neemt er The Tree Lions op sleeptouw en heeft met 5 doelpunten een groot aandeel in het bereiken van de finale. Daarin blijkt Spanje echter net een maatje te groot, maar de tiener, die dweept met Ronaldinho, gaat er wel aan de haal met de trofee voor beste speler van het toernooi. Ook Pep Guardiola heeft ondertussen genoeg gezien en wil de aalvlugge buitenspeler langer aan zich binden, maar Sancho ziet zich bij de Sky Blues gebarreerd door onder meer Raheem Sterling, Kevin De Bruyne en Leroy Sané en beslist andere oorden op te zoeken.

Openbaring bij Borussia Dortmund

Sancho trekt de deur bij City achter zich dicht en maakt voor een kleine 10 miljoen euro op deadline day in 2017 de overstap naar Borussia Dortmund, dat erom bekend staat alle kansen te geven aan jeugdig talent. Na een aanpassingsperiode ontluikt Sancho helemaal in het seizoen 2018-2019 waarin hij 12 doelpunten en 17 assists laat noteren. Dit seizoen doet de jonge Brit nog beter en zit hij nu reeds aan 17 goals en 17 assists in 27 wedstrijden. Op amper 20-jarige leeftijd doet hij daarmee beter dan onder meer Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, il faut le faire... De enige die op die leeftijd nog impressionantere statistieken kon voorleggen is leeftijdsgenoot Kylian Mbappé.

Zijn opmerkelijke prestaties en zijn efficiëntie voor doel zorgen ervoor dat de groten der aarde naar zijn diensten hengelen. Dortmund zal zijn ster echter niet laten gaan voor een bedrag onder de 100 miljoen euro, dus de gegadigden zullen in deze coronatijden alvast diep in de buidel moeten tasten. De strijd voor Sancho's handtekening zou de zomer wel eens kunnen domineren.

Lees ook onze kennismaking met Oliver Naesen.

Bundesliga

Bekijk alles
Top