Geen sportfanaat? Hier zijn toch 3 redenen om The Last Dance eens te zien

The Last Dance is momenteel een grote hit op het streamingplatform Netflix. De documentairereeks vertelt het verhaal van basketlegende Michael Jordan, met de focus op het seizoen 1997-1998 bij Chicago Bulls. Of je nu van basketbal, of sport in het algemeen, houdt of niet, wij sommen alvast drie redenen voor je op waarom je The Last Dance eens moet bekeken hebben.

Sport is meer dan cijfertjes

Bij topsport, hoe je het ook draait of keert, komt veel kijken. Via de documentaire zal je zien dat sport meer is dan enkel het nastreven van overwinningen. We krijgen inzage hoe een atleet aan zijn weg naar de top timmert, wat zijn streefdoelen zijn, hoe hij zijn leven leidt en wat de impact van sport is op zijn bestaan. Daarnaast krijg je ook een beeld wat sporten in teamverband inhoudt, hoe vreugde en verdriet gedeeld worden met elkaar. Je zal zien, sport is meer dan alleen een scorebord of een kampioenschap.

Historische impact (op en naast het veld)

Michael Jordan zal voor altijd een belangrijke plaats innemen in de geschiedenis van het (Amerikaanse) basketbal. Maar hoe iconisch hij was in zijn sport, ook naast het veld had Jordan een grote impact. We zien onder meer waarom hij nooit is toegetreden tot een politieke beweging, ondanks het feit dat racisme een land als de VS verscheurde (en nog steeds verscheurt). En wat dacht je van de opkomst van de Nike-sneakers die nog steeds zijn naam dragen? U merkt het, de historische impact van MJ mag niet onderschat worden.

De man achter de sportfaçade

In The Last Dance is er ook geen gebrek aan emotionaliteit. Ook de gebreken van de persoon Michael Jordan worden blootgelegd. Zo heeft de voormalige basketster geworsteld met een gokverslaving en heeft hij het mentaal zeer moeilijk gehad na de dood van zijn vader. De god wordt plots menselijk. We zien Jordan in tranen uitbarsten, alleen in de kleedkamer, na het behalen van de titel. Het zijn sterke beelden die niet de sporter, maar de mens Michael Jordan beschrijven.

Basketbal

Bekijk alles
Top