Brainfood in coronatijden: verken je diepste innerlijke zelf met spiritualiteit op je scherm

Films | Spiritualiteit om je geest te verbreden, je innerlijk bewustzijn aan te wakkeren of gewoon tot de diepste innerlijke rust te komen: zweef in hogere sferen met deze vijf films/series – of blijf netjes met de voeten op de grond, en geniet van de relaxerende portie levenswijsheid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Seven Years in Tibet (1997)
 
Dit inspirerend drama is geregisseerd door Jean-Jacques Annaud en draait rond Heinrich Harrer (Brad Pitt), een egocentrische Australische bergbeklimmer. Hij verlaat zijn zwangere vrouw om in 1939 op expeditie richting Nanga Parbat te trekken, één van de hoogste pieken in de Himalaya, het dak van de wereld. Zijn team faalt echter in de missie. Als WOII losbarst wordt Harrer opgesloten in een krijgsgevangenenkamp, maar hij en zijn klimpartner kunnen ontsnappen en vinden onderdak in een sanctuarium in Tibet. Daar geraakt hij in de ban van de Tibetaanse boeddhisten en ondergaat de man een spirituele metamorfose.
 
‘Seven Years in Tibet’ is te bekijken op Netflix.

Happy
 
Geluk is zonder twijfel de belangrijkste menselijke emotie. Van de armste stakker tot de rijkste jetsetter: wie gelukkig is, kan moed putten om zijn persoonlijke problemen te overwinnen. Deze documentaire laat mensen aan het woord die heel wat watertjes doorzwommen hebben, met de meest diverse achtergronden en in verschillende levensstadia. Zowel erudiete wetenschappers als contemplatieve monniken en jachtige riksja-rijders passeren de revue. De gelauwerde docu peilt naar wat hen gelukkig maakt in het leven, in een poging om de geheimen van het ultieme geluk te achterhalen.
 

Kumaré
 
Het waargebeurde verhaal van Kumaré volgt een valse goeroe uit een klein gehucht in India. Vikram Gandhi creëerde bewust een vals alter ego om zijn medeburgers een spiegel voor te houden. Hij wil ze doen beseffen dat ze makkelijk om de tuin te leiden zijn als de nood aan een sterke leider groot is. Het is gevaarlijk om blind vertrouwen in de handen van de eerste de beste tafelspringer te leggen die zich opwerpt als goeroe. Al snel voelt Vikram zich schuldig door zijn bedrog – zeker als blijkt dat het aantal volgers aanzwelt en hun geloof in de valse profeet hun leven positief lijkt te veranderen. De docu roept vragen op over geloof, religie en zingeving.
 

Meet Joe Black (1998)
 
De machtige mediatycoon William Parrish (Sir Anthony Hopkins) leidt een welgesteld luxeleventje wanneer de Dood in de gedaante van Joe Black (Brad Pitt in zijn jonge acteerjaren) aan de vooravond van zijn 65e verjaardag aanklopt met een buitengewoon voorstel: hij zal Williams dood uitstellen als die hem inwijdt in de geheimen van het leven.

De twee heren sluiten een deal, waarna Joe het rustige, geprivilegieerde bestaan van William verstoort. Maar wanneer Joe gevoelens ontwikkelt voor Wiliams dochter, wil hij de regels van het spel veranderen. Nu moet William niet enkel vechten voor zijn eigen toekomst, maar ook voor de toekomst van zijn dierbaren. Dit aandoenlijke en bitterzoete verhaal over leven en dood flopte destijds aan de box office en zijn langdradig plot werd gehekeld, maar is desondanks een aanrader voor wie luchtig kijkvoer wenst dat toch stof tot nadenken biedt.
 
‘Meet Joe Black’ is te zien op Netflix.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top