One day, one goal: de wereldgoal van Philippe Mexès tegen Anderlecht

Sport | Philippe Mexès zal die Champions League-avond op 21 november 2012 in Anderlecht niet snel vergeten. De Franse verdediger scoorde toen wellicht zijn mooiste doelpunt ooit. Op de sociale media komt de omhaal nog regelmatig terug.

Anderlecht speelde die avond met spelers als Lucas Biglia, Milan Jovanovic, Dennis Praet en Dieumerci Mbokani en bij AC Milan stonden grote namen als Nigel de Jong, Bojan Krkic en… Philippe Mexès tussen de lijnen.

De wedstrijd brak pas na de rust open toen Stephan El Shaarawy de 0-1 scoorde en in de 70ste minuut kwam hét moment van Mexès. Na een vrij matige vrije trap controleerde de Franse verdediger de bal met de borst en hij zag nog maar één optie: een omhaal. Olivier Deschacht zette nog wat druk, maar een verbouwereerde Silvio Proto zag de bal enig mooi over hem in doel vliegen: 0-2. Verwondering in het toenmalige Constant Vanden Stock-stadion.

RSCA was K.O., ook al scoorde Tom De Sutter de 1-2. Invaller Alexandre Pato zorgde voor de 1-3-eindstand. Anderlecht eindigde dat seizoen op een vierde plaats in een groep met Malaga, AC Milan en Zenit Sint-Petersburg.

Schoenen aan de haak op 34-jarige leeftijd

Voor de toen 30-jarige Mexès eindigde het avontuur met AC Milan in de 1/8ste finales nadat FC Barcelona te sterk bleek. De verdediger speelde nog tot 2016 voor de club uit Milaan en hing op zijn 34ste de schoenen aan de haak.

Daarover zei hij vorig jaar het volgende: "Ik was het niet meer waard om voor AC Milan te spelen. Mijn knie speelde mij parten en daarom besliste ik om te stoppen. Ik dacht dat ik nog twee jaar op een goed niveau zou kunnen spelen, maar dat was niet meer het geval. Ik had graag mijn carrière afgesloten bij Auxerre (de club waar hij als jeugdspeler doorbrak, red.), maar dat was niet meer mogelijk."

Fan van onze serie over iconische doelpunten? Lees dan ook over het de prachtige goal van Benjamin Pavard op het WK 2018.