The Muscles from Brussels (60) en zijn glorietocht in de jaren 90

Films | Als je een Amerikaan vraagt wat ze over België weten, komt Jean-Claude Van Damme gegarandeerd als een van de eerste zaken ter sprake. De filmster met roots in Brussel schopte het eind de jaren 90 tot de Hollywood mainstream, maar verdween daarna toch wat in de plooien van de geschiedenis. Naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag blikt Proximus Pickx terug.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jean-Claude Camille François Van Varenberg geldt als een van de beste exportproducten die ons land ooit heeft gekend. Als wegbereider voor onder meer Matthias Schoenaerts en het reggisseerduo Adil El Arbi - Bilal Fallah, trekt de jonge Brusselse vechtsportspecialist op 22-jarige leeftijd de grote plas over op zoek naar eeuwige roem.

Hij verandert er zijn naam in Jean-Claude Van Damme en beleeft er een ware American Dream. Na jobs als pizzakoerier, limousinechauffeur en tapijtenlegger vormt hij een hechte vriendschap met Hollywood-icoon Chuck Norris. Die helpt hem aan een baantje als buitenwipper bij zijn club Woody's Wharf en promoot zijn sparringpartner bij verschillende bonzen in Tinseltown. Na enkele schuchtere rolletjes, krijgt JCVD zijn eerste grote rol in "No Retreat, No Surrender" (1986), waarin hij, hoe kan het ook anders, een Russische karateka speelt.

Hollywoodicoon in de jaren 90

Toch moest de martial arts specialist al zijn overtuigingskracht aanspreken om zijn echte doorbraak te forceren. Met een heuse vechtsportdemonstratie op de parkeerplaats van een restaurant overtuigt de voormalige bodybuilder producer Menahem Golan van zijn kunnen. Die beloont hem met een rol in "Bloodsport", wat in 1988 zijn grote doorbraak betekent. Daarmee vestigt The Muscles from Brussels definitief zijn naam als vechtsportspecialist in het Hollywood van de jaren 90, met een karakteristieke split als zijn ultieme handelsmerk.

De films volgen elkaar daarna in razendtempo op. Denken we bijvoorbeeld maar aan "Cyborg" (1989), "Double Impact" (1991), "Universal Soldier" (1992) en "Timecop" (1994). Telkens opnieuw kruipt de voormalige Europese karatekampioen daarbij in de rol van beroepsvechter, politieagent of soldaat, waarbij zijn vechtskills zijn acteertalent in de schaduw zetten. Doorheen het decennium draait hij mee in de Hollywood-mainstream, maar aan de eeuwwisseling lijkt de magie enigszins uitgewerkt.

Muscles from Brussels verglijdt in de anonimiteit, maar keert terug

Na "Double Team" uit 1997, waarin hij onder meer samen met NBA-ster Dennis Rodman het scherm deelt, krijgt Van Damme's carrière nooit meer het elooi van weleer. De filmrollen volgen elkaar wel nog steeds in sneltempo op, maar er komt geen echte kaskraker meer aan te pas. Zijn magere jaren belicht Van Damme in zijn semi-autobiografische film "JCVD" uit 2008. Wanneer Sylvester Stallone hem vraagt om een rolletje te spelen in zijn blockbusterhit "The Expendables" (2010) weigert Van Damme aanvankelijk. In de vervolgfilm "The Expendables 2" zwicht hij uiteindelijk toch en schittert hij in de rol van de vileine wapenhandelaar Jean Villain, naast andere actiefilmgetrouwen als Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger en Jason Statham. Het ultieme eerbetoon aan een topcarrière, kortom!

Persoonlijke perikelen en nieuwe, fysiek minder impressionante actiesterren hebben Van Damme echter enigzins naar de marginaliteit verdrongen. Toch blijft de ster films draaien, zij het niet meer op wereldschaal. Wat vaststaat, is dat het kleine jongetje uit het Brusselse een fenomenale impact heeft gehad op de Amerikaanse populaire cultuur. Iets waar de Belgische filmsterren van vandaag en van morgen de vruchten van kunnen plukken.

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van JCVD zijn vanvond de films 'Lionheart' en 'Second in Command' te zien op VTM4.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top