Niet te missen op tv (1 juni - 7 juni): 4 x het leven zoals het is

Films | De realiteit overtreft vaak de fictie. Je hoeft het zo gek niet te bedenken of het is al gebeurd.

Door MF

Deel dit nieuws

Dat bewijzen deze documentaires en human-interestprogramma's stuk voor stuk.

Bejaarde bankovervallers

In het paasweekend van 2015 wist een groep criminelen in te breken in een zwaarbeveiligde kluis in het bekende juwelenkwartier Hatton Garden in Londen. Twee dagen lang konden ze ongestoord hun gang gaan en wisten de dieven voor 20 miljoen pond aan sieraden en cash buit te maken.

Al snel kwam de politie enkele bendeleden op het spoor, waarbij iets bijzonder opviel: ze waren bijna allemaal hoogbejaard! Wie waren deze gepensioneerde criminelen en hoe wisten ze toegang te krijgen tot deze kluis? Maar vooral: hoe kon de politie ze uiteindelijk één voor één opsporen?

Onderzoeksjournalist Ross Kemp onthult het ware verhaal van deze opmerkelijke juwelenroof in de documentaire ‘Hatton Garden’. Hij spreekt met de rechercheurs die de ‘Benidorm Bastards’ wisten op te sporen en verneemt tot in detail hoe ze te werk gingen. Daarbij mag hij ook meekijken met de camerabeelden en geheime opnames die uiteindelijk leiden tot de ontmaskering.

Ook spreekt hij met een van de bendeleden die inmiddels weer op vrije voeten is en die openhartig vertelt over de diefstal en de fouten die ze maakten, waardoor het net niet de perfecte Britse juwelenroof van de eeuw werd.

Bekijk ‘Hatton Garden’ op maandag 1 juni om 22u30 op Discovery of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Tussen misdaadbestrijding en geestelijke zorg

Op woensdagavond valt het doek over ‘Ontoerekeningsvatbaar’. In deze humaninterestreeks van Canvas gaan geïnterneerden de uitdaging aan om samen met een gerenommeerd artiest een kunstwerk te maken.

Een van die artiesten is tv- en filmmaker Jonas Geirnaert. Hij begeleidt de 24-jarige Jan bij de creatie van een animatiefilm over ‘Frezal’, een antiheld, waarvoor Jan de inspiratie vond in zijn eigen leven.

Iqbal probeert samen met muzikant Mauro Pawlowski zijn paniekaanvallen te overwinnen. En Marjolein vertrouwt schrijver Herman Brusselmans toe dat ze haar euthanasieaanvraag voor ondraaglijk psychisch lijden heeft ingediend.

Geleidelijk aan gunnen de geïnterneerden ons een blik in hun leven, in hun hoofd en in hun ziel. Stap voor stap begrijpen we als kijker beter wat dat eigenlijk betekent, ’ontoerekeningsvatbaar’ zijn.

Bekijk ‘Ontoerekeningsvatbaar’ op woensdag 3 juni om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Opgelicht in de lichtstad

Axel Daeseleire trekt naar Parijs, een populaire vakantiebestemming voor wie mode, kunst en romantiek hoog in het vaandel draagt.
Maar het is vanzelfsprekend niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want zoals in elke grootstad zijn er ook in Parijs gewiekste oplichters actief die toeristen geld uit hun zakken willen slaan.

Een bekende valstrik zijn de gokspelletjes met schijfjes. Het principe is simpel: de spelleider schudt drie schijfjes door elkaar. Op de onderkant van één schijfje is een witte bol aangebracht. De toerist moet raden waar de witte bol zich bevindt en kan op die manier zijn inzet verdubbelen. Het lijkt eenvoudig. Voortdurend zie je dan ook mensen flink wat geld verdienen met dit spel.

Maar schijn bedriegt, want al deze mensen spelen onder één hoedje. En wanneer je je laat verleiden om mee te spelen, toont de deler zich plots erg vingervlug. Zelfs wanneer je juist raadt, verhinderen ze allemaal samen dat je je winst kan opstrijken. De sfeer kan dan ook al snel agressief worden.

In Parijs lopen ook heel wat sjacheraars rond die je snel iets aansmeren dat je eigenlijk helemaal niet wilt. Zo zijn er de verkopers van armbandjes. Zodra je in hun buurt komt, grijpen ze je arm en beginnen ze ongevraagd een armbandje rond je pols te vlechten. Ze vragen daar al snel 10 euro per stuk voor, een zwaar overdreven bedrag.

Bekijk ‘Axel Opgelicht’ op woensdag 3 juni om 21u40 op VTM of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Vechten tegen de plunderaars van de zee

Kapitein Paul Watson is al decennia het gezicht van de strijd tegen de commerciële walvisjacht. De man is controversieel, strijdvaardig en vooral door de Japanse walvisvaarders gevreesd en verguisd.

In de documentaire ‘Whale Wars: Captain Watsons Story’ vertelt hij zijn verhaal en legt hij uit waarom hij het als zijn morele plicht ziet om de oceaan te behoeden voor de mens en waarom dat niet alleen maar vreedzaam kan.

Eind jaren zestig voerde de milieu- en dierenrechtenactivist al actie tegen de kernproeven bij het eiland Amchitka met een groep die later overging in Greenpeace. Maar deze milieubeweging had in de ogen van Watson te weinig impact, omdat ze zich te veel bezighield met ‘spandoeken ophangen en foto's maken’. Hij wilde écht de strijd aangaan met de walvisvaarders en richtte Sea Shepherd op, de organisatie die uitgroeide tot een internationale beweging die regelmatig in aanvaring kwam met justitie.

De ecopiraat zegt in de documentaire dat controverse part of the job is. “Als je een effectieve milieubeschermer wil zijn, moet je dingen zeggen die mensen niet willen horen, dingen doen die mensen niet willen zien en mensen boos maken. Anders doe je je werk niet goed.”

Bekijk ‘Whale Wars: Captain Watsons Story’ op zondag 7 juni om 20u30 op Discovery of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top