One day, one goal: de raket van Benjamin Pavard bevrijdt Frankrijk

Voetbal | Net geen twee jaar geleden vestigde Benjamin Pavard definitief zijn naam door een magistraal doelpunt te scoren in de achtste finales van het WK in Rusland. Een keerpunt in het toernooi voor de Fransen, die voor het eerst tegen een achterstand aankeken, en nadien zouden doorstomen naar een tweede opperste bekroning.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij aanvang van het WK in Rusland in 2018 is Benjamin Pavard nog een nobele onbekende bij menig voetballiefhebber. Na een schuchter debuut bij Lille trekt de polyvalente verdediger op 20-jarige leeftijd naar Duitsland op zoek naar meer speelkansen. Een keuze die al snel zijn vruchten zal afwerpen en Pavard langzaam maar zeker naar het voorfront zal lanceren.

Hij belandt bij Stuttgart, waar hij snel incontournable wordt en de club meehelpt aan promotie naar de Bundesliga. Zijn prestaties worden opgemerkt door Didier Deschamps, die hem in november 2017 beloont met een eerste selectie voor Les Blues. Na enkele overtuigende prestaties, neemt de Franse bondscoach hem ook op in de 23-koppige selectie die koers zet naar het WK 2018 in Rusland.

Een keerpunt in het toernooi van Les Blues

Op 30 juni 2018, in de achtste finale tegen Argentinië, zou Benjamin Pavard zijn stempel drukken op de geschiedenis van de Franse nationale ploeg. Nadat hij uitgegroeid is tot onbetwist titularis, speelt de rechtsachter de eerste twee groepswedstrijden tegen Australië en Peru, voordat hij rust krijgt in de overbodige partij tegen Denemarken. Pavard is wel degelijk op de afspraak in de confrontatie met Messi en co, die slechts in extremis hun plaatsje in de achtste finales konden verzekeren na een thriller tegen Nigeria.

Het begin van de wedstrijd wordt gedomineerd door een pragmatisch Frankrijk dat op de counter een beroep doet op de snelheid van vedette Kylian Mbappé. De Franse superster lokt een strafschopovertreding uit, die wordt omgezet door Antoine Griezmann. Het lijkt alsof Les Blues de wedstrijd onder controle hebben, maar de Argentijnen slagen erin de match te doen kantelen dankzij doelpunten van Ángel Di María en Gabriel Mercado.

Enigszins schuldig aan de tweede tegentreffer zal Benjamin Pavard op de best mogelijke manier revanche nemen. In de 57ste minuut vindt de center van Lucas Hernandez geen medespeler in de zestien. De bal botst echter twee maal in de richting van Pavard, die op de rand van de zestien niet twijfelt en zijn rechtervoet wapent voor een magistrale halfvolley die eindigt in de linkerbovenhoek. Na die fenomenale goal lijken Les Blues, die voor het eerst in het toernooi op achterstand stonden, losgeslagen. Mbappé slaat in de loop van vier minuten twee keer toe, waardoor Frankrijk definitief afstand neemt. De rake kopbal van Sergio Agüero in de extra tijd is niet meer dan een voetnoot in deze spectaculaire pot voetbal.

Een tweede opperste bekroning

Na de kwalificatie voor de kwartfinale schakelt Frankrijk achtereenvolgens Uruguay en België uit op weg naar de finale tegen het Kroatië van Luka Modric. Ondanks het overwicht van de Kroaten in de eerste helft gaan de Fransen met een voorspong rusten. De Kroaten kunnen daarna geen vuist meer maken en Les Blues zegevieren met 4-2, waardoor ze een tweede wereldtitel op hun palmares mogen bijschrijven. Het doelpunt van Benjamin Pavard, die ook de finale als titularis afwerkt, zou achteraf door surfers werelwijd verkozen worden tot het mooiste doelpunt van het afgelopen WK.

Na zijn internationale doorbraak brengt Pavard nog een seizoen door bij Stuttgart, voordat hij in 2019 overstapt naar Bayern München, waar hij zich ondertussen ook heeft opgeworpen tot een belangrijke schakel.

Fan van onze serie over iconische doelpunten? Lees dan ook over het collectieve meesterwerk van Lyon!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top