"Waarom altijd ik?" Bad boy Balotelli gooit steevast eigen ruiten in

Serie A | In de zevende aflevering in onze rubriek 'Enfants terribles' is het opnieuw tijd voor een opvallende verschijning in de voetbalwereld. Met Mario Balotelli lichten we er misschien wel een van de meest excentrieke spelers die ooit voet hebben gezet op een voetbalveld uit. Zonde, want de 29-jarige Italiaan met Ghanese roots leek voorbestemd voor een topcarrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gek of geniaal? De grens is soms flinterdun. Helaas voor Mario Balotelli helt de balans na 13 seizoenen als profvoetballer toch over naar de verkeerde kant. Uitspattingen op en naast het veld overschaduwen zijn onmiskenbare talent, tot frustratie van ploeggenoten en trainers. Ondanks 397 wedstrijden en 161 doelpunten op het hoogste niveau, leest zijn carrière vooral als een overzicht van gemiste kansen. Na een stormachtig begin bij Inter Milaan en Manchester City gaat het daarna gestaag bergafwaarts. De clubs volgen elkaar in ijltempo op en de sensatiepers smult van Balotelli's misstappen.

En toch heeft Balotteli een prijzenkast waar menig voetballer jaloers op zou zijn: 4 titels (3 in Italië en 1 in Engeland), 2 bekers en een zilveren medaille op het EK 2012. De Golden Boy van 2010 zou na een blitzstart echter verstrikt raken in zijn eigen web. Een bloemlezing.

"Waarom altijd ik?"

"Ik ben anders - als je mijn evenbeeld kan vinden, trakteer ik jou op een diner!"Deze quote vat de persoon Balotelli perfect samen. Hij is inderdaad anders dan de type-voetballer. Als grote, sterke beer met goede voeten en een uitstekend kopspel is hij het prototype van de moderne aanvaller. Voeg daar nog zijn snelheid en puntgave techniek aan toe en je hebt een grote in wording. Het enige wat hem echter weerhoudt om zijn plaatsje bij de groten der aarde op te eisen, is een ijzeren discipline en mentaliteit.

Na een blitzstart bij bijna alle teams die tijdens zijn carrière de revue passeren, vervalt Balotelli al gauw in zijn oude gewoontes. Legendarisch is de vooravond van de Manchester Derby in oktober 2011, waarin Balotelli vuurwerk afsteekt in zijn badkamer en op die manier zijn huis in lichterlaaie zet. De dag erna staat hij doodleuk aan de aftrap en neemt hij zijn ploeg met 2 goals op sleeptouw naar een 1-6 overwinning tegen de eeuwige rivalen. Vieren doet hij met een t-shirt met het opschrift "Why always me?" ("Waarom altijd ik?"). Een jaar later volgt een nieuwe opvallende viering, na zijn iconisch doelpunt tegen Duitsland in de halve finale van het EK 2012. Super Mario gooit zijn shirt op de grond en neemt een bodybuilderpose aan. Gevraagd naar waarom hij zijn goal op die manier viert, antwoordt hij 'ik vier niet, omdat ik gewoon mijn job doe. Als een postbode een brief aflevert, viert hij dan?"

Excentriciteit fnuikt talent

De voorbeelden waarin de fratsen echter niet hand in hand gaan met topprestaties zijn legio. Zo krijgt de excentrieke Italiaanse aanvaller bij de Sky Blues een monsterboete nadat hij dartspijltjes zit te gooien naar jeugdspelertjes. Naar eigen zeggen "uit verveling". Ook amuseert hij zich rot tijdens een gevangenisbezoek in de aanloop naar een kwalifciatieduel met de Italiaanse nationale ploeg voor het EK 2012. Hij deelt er handtekeningen en selfies uit alsof het een lieve lust is. Eerder had hij samen met zijn broer al eens een onaangekondigd bezoekje gebracht aan een vrouwengevangenis, "om eens een kijkje te nemen".

Op het veld wordt de aanvaller met Ghanese roots snel het mikpunt van racisme. Zo wordt de Italiaanse competitie, die bekend staat omwille van de vele racistische ultra's, begin november 2019 opgeschrikt door een zoveelste racistisch incident. In de wedstrijd tegen Hellas Verona reageert Balotelli door de bal in de tribunes te knallen. Het vergt alle overtuigingskracht van zijn teammaats en tegenstrevers om het enfant terrible op het veld te houden. In de 85ste minuut neemt hij enigzins weerwraak met de eerredder in de 2-1 nederlaag.

Zijn gebrek aan discipline en veelvuldige wanprestaties zorgen er echter voor dat zijn teams de excentrieke Italiaan liever kwijt dan rijk zijn. Zelfs 'zijn' Brescia wil op het einde van dit seizoen niet langer voort met Super Mario. Benieuwd wie de notoire bad boy een zoveelste reddingsboei toewerpt...

Fan van onze reeks over enfants terribles? Lees dan ook ons relaas over Nick Kyrgios!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top