De ultieme elf van de Rode Duivels: de centrale middenvelder (1/2)

We zijn intussen toe aan de achtste aflevering in onze zoektocht naar het ultieme elftal van de Rode Duivels. Ook vandaag laten we jullie kiezen uit vier voormalige en huidige internationals. Nu is het tijd om de eerste van twee centrale middenvelders te kiezen.

1. Ludo Coeck

Wanneer je wordt ontdekt door Rik Coppens, moet je wel wat in je mars hebben. Ludo Coeck was een echt rastalent die op 16-jarige leeftijd al doorgroeide tot de A-kern van Berchem Sport. Coeck maakte zodanig furore op het middenveld van de Antwerpse club, dat Anderlecht amper een jaar later zijn handtekening wist te veroveren. Daar zou hij zowel in België als in Europa grote successen boeken. Ook bij de nationale ploeg viel Coeck op. Op het WK 1982 wisten hij en zijn Rode Duivels-kompanen het grote Argentinië van Diego Maradona te kloppen, de wedstrijd daarop scoorde hij de enige goal in de zege tegen El Salvador. Die goal typeerde Ludo Boem: een pegel met zijn verschroeiende linker. Aan Coecks leven kwam in 1985 abrupt een einde door een auto-ongeluk.

2. Kevin De Bruyne

Van rastalenten gesproken, wat dacht je van Kevin De Bruyne? Als lid van de huidige Gouden Generatie strooit De Bruyne met assists alsof het geen enkele moeite kost. Het valt haast niet te geloven dat José Mourinho hem ooit doorverwees bij Chelsea omdat hij niet paste in de speelstijl van de Portugese coach. Tegenwoordig maakt de complete middenvelder het mooie weer bij Manchester City, bij de Rode Duivels is hij evenzeer de metronoom op het middenveld. De Bruyne maakte de WK’s van 2014 en 2018 mee, net als het EK van 2016. Zo zette hij onder meer België op weg naar zeges tegen de VS op het WK van 2014 en tegen Brazilië op het WK van twee jaar geleden.

3. Marc Degryse

De bekendste voetbalanalist van Vlaanderen was zelf ooit een meer dan begenadigd voetballer, met successen in binnen- als buitenland. In België maakte Degryse furore bij Club Brugge en Anderlecht, in het buitenland wist hij vooral bij PSV te charmeren. Bij de Rode Duivels maakte hij twee WK’s mee: die van 1990 en 1994. Scoren deed hij op de beide wereldkampioenschappen: in 1990 in de groepsfase tegen Zuid-Korea en in 1994 maakte hij de enige treffer tegen Marokko. Telkens strandden de Rode Duivels toen in de 1/8ste finales.

4. Jef Jurion

Met Jef Jurion gaan we het verst terug in de tijd, maar dat maakt hem zeker niet de mindere in het rijtje. Op zijn palmares staan maar liefst negen landstitels in België, allemaal behaald in het shirt van Anderlecht. In 1957 en 1962 won hij ook telkens de Gouden Schoen. Herinner je ook nog de uitspraak “Jef, doe eens iets…” van commentator Rik De Saedeleer? Wel, dat moment ging net vooraf aan de goal van Jurion die Anderlecht een legendarische zege bezorgde tegen Real Madrid. Jurion trok 64 keer het shirt van de nationale ploeg aan. Hij maakte daarin negen doelpunten. Eentje daarvan scoorde hij op 30 september 1964. Die dag staat te boek als een derby der lage landen (tegen Nederland, red.) waarin Jurion de enige goal scoorde. Opmerkelijk ook: in de tweede helft stonden er exact elf spelers van Anderlecht op het veld tegen Nederland.

Rode Duivels

Bekijk alles
Top