On this day: Spanje rouwt om overleden voetballer José Antonio Reyes

Sport | Er zijn van die dagen waarvan je hoopt dat ze zo snel mogelijk passeren. 1 juni zal voor altijd zo’n dag blijven voor de familie van José Antonio Reyes. Het is namelijk dag op dag een jaar geleden dat de Spaanse voetballer overleed na een auto-ongeluk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Reyes stond jarenlang te boek als een toptalent in Spanje. Al op 16-jarige leeftijd mag hij debuteren voor het eerste elftal van Sevilla, de stad waar hij opgroeide en grote successen zou boeken met de plaatselijke club. Die zouden er echter pas komen na passages bij andere Europese topclubs. In 2004 komt hij bij Arsenal terecht. In dat jaar pakken de Gunners de FA Cup en de titel in de Premier League. De ploeg zou door het leven gaan als The Invincibles, vermits Arsenal geen enkel duel verloor dat jaar. Het is tot op vandaag ook de laatste titel voor de ploeg uit Londen.

Door de moordende concurrentie met onder meer Thierry Henry en Robin Van Persie kan Reyes zich echter niet volledig doorzetten in Engeland. De flankaanvaller wordt verhuurd aan Real Madrid, waar hij zijn enige Spaanse landstitel zal vieren. Real neemt Reyes echter niet definitief over, het sein voor stadsrivaal Atlético Madrid om aan te kloppen. Met Atleti behaalt hij Europese successen door twee maal de Europa League en één keer de Europese Supercup te winnen. In 2012 keert Reyes terug naar Sevilla, de club waar het allemaal begon. De Spanjaard wint met de club van zijn hart nog eens drie keer op een rij de Europa League. Het levert hem met vijf eindzeges de bijnaam Mister Europa League op. Voor Spanje kwam hij 21 keer uit, in 2006 maakte hij deel uit van de Spaanse kern voor het WK in Duitsland.

Klapband

Op 1 juni 2019 gaat het echter volledig fout voor de dan 35-jarige Reyes. Samen met twee neefjes is hij onderweg naar zijn geboortedorp Utrera, vlakbij Sevilla. Reyes, op dat moment nog voetballer voor de Spaanse tweedeklasser Extremadura, verliest echter de controle over zijn stuur na een klapband. Tegen 193 kilometer per uur crasht de wagen van Reyes. Hijzelf en één neefje laten het leven, de andere neef wordt met zware letsels en ernstige brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht. Hij zou het nog redden.

Het nieuws sloeg in de Spaanse voetbalwereld in als een bom. Vooral voor zijn familie breken er moeilijke tijden aan. Recent nog zond betaalzender Movistar een reportage uit over FC Sevilla, waarbij de papa van Reyes aan het woord kwam. “Je kan je het niet eens voorstellen. Ik ga elke dag om 9 uur ’s ochtends naar de begraafplaats”, zegt Paco Reyes. “Mijn vrouw is al 40 kilo afgevallen en komt amper buiten. Je denkt er elke dag aan, je wordt er op alle mogelijke manieren aan herinnerd. Daarom dat ik ook geen match meer gezien heb sinds zijn dood. En al zeker geen duel van Sevilla, want dat doet te veel pijn. Zijn Sevilla was alles voor hem.”

Toch kan het zijn dat we over enkele jaren de naam Reyes weer zien opduiken in het Spaanse voetbal. Zo heeft de overleden voetballer nog een 12-jarige zoon rondlopen, José Reyes Jr., die momenteel de jeugdreeksen van Real Madrid aan het doorlopen is. Tijdens een jeugdtoernooi eind vorig jaar bezorgde hij Real Madrid de eindzege dankzij een hattrick in de finale. Hij werd tevens topschutter en raakte verkozen tot beste speler van het toernooi. Talent, het zit hem soms in de genen...

On this day is een vaste rubriek bij Proximus Pickx. Lees zeker ook ons vorige verhaal eens over het Heizeldrama.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top