Memorabel op de Vlaamse buis: nostalgie met 'Wie wordt Euromiljonair'?

Films |
In de coronacrisis kijken we vaak nostalgisch terug op zaken die vroeger mochten en nu even niet meer. Wij focussen op een andere soort nostalgie: televisieprogramma’s. Deze keer gaan we terug in de tijd naar het VTM-quizprogramma ‘Wie wordt Euromiljonair’, dat ook nu nog wordt uitgezonden onder een andere titel: ‘Miljonair’. 
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Wie wordt Euromiljonair' was een Vlaams quizprogramma waarbij geldsommen op het spel stonden. Het format was oorspronkelijk afkomstig uit Groot-Brittannië, waar het werd uitgezonden onder de titel ‘Who Wants to Be a Millionaire?’. Het programma begon in 1999 en onderging drie jaar later een metamorfose door de komst van de euro. In 2006 stopte het programma na acht aansluitende seizoenen. Elf jaar later kwam het programma terug op de buis met de vereenvoudigde naam: ‘Miljonair’. 
 
Kandidaten moesten zich in 1999 via de telefoon kandidaat stellen om aan het programma mee te doen. De prijzenpot bedroeg toen twintig miljoen Belgische Frank (500.000 euro) en de show werd gepresenteerd door Walter Grootaers. Net als vele andere quizprogramma’s deed ook dit spelprogramma eens mee met een liefdadigheidsactie. In 2000 probeerden bekende Vlamingen zoals Birgit Van Mol, Piet Huysentruyt en Koen Wouters een prijzenpot ten voordele van Levenslijn te winnen.

Fout antwoord leidt tot uitschakeling

Het format van ‘Miljonair’ is simpel. Na een voorronde moeten de kandidaten zo’n vijftien meerkeuzevragen beantwoorden. Wanneer alle vijftien vragen correct beantwoord waren, won de deelnemer het hoogste geldbedrag. Foute antwoorden leiden tot eliminatie waardoor hij/zij met lege handen huiswaarts wordt gestuurd.Om hun kansen te vergroten, kunnen de kandidaten tot drie keer toe een hulplijn inschakelen: een vriend opbellen, het publiek inschakelen voor hulp of een 50-50-hulp van de spelcomputer gebruiken.
 
In zijn huidig format wordt ‘Miljonair’ gepresenteerd door Staf Coppens. In het gemoderniseerde programma moeten zes kandidaten eerst aan een voorronde deelnemen. Daarbij kunnen ze een van de hulplijnen winnen. Nadien begint de ‘echte’ quiz waarbij foute antwoorden leiden tot uitschakeling. Elke keer iemand uit het spel verdwijnt, vermindert het geldbedrag. Daarnaast mag elke deelnemer één keer passen. Wie het langst op de stoel blijft zitten, is de winnaar en wint de geldpot.

Hoe lang zou jij kunnen blijven zitten? 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top