Gent snoept rivaal Club Brugge op nippertje tweede plaats af in eerste play-offjaar

Sport | 2010 zal voor altijd de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de play-offs hun intrede deden in het Belgische voetbal. Anderlecht zou met enig gemak kampioen worden, maar de strijd om de tweede plaats zou nog een verbeten strijd opleveren tussen KAA Gent en Club Brugge. De Gentenaars zouden op de allerlaatste speeldag pas aan het langste eind trekken. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het seizoen 2009-2010 werd het tweede jaar waar Michel Preud’homme de plak zou zwaaien in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Preud’homme zag publiekslieveling Bryan Ruiz vertrekken naar het Nederlandse FC Twente, maar verwelkomde wel namen als Stijn De Smet, Elimane Coulibaly en Christophe Lepoint. Het seizoen begon niet zo geweldig voor de Buffalo’s. Voor een plekje in de Europa League moest Gent zich voorbij het AS Roma van Francesco Totti knokken. Maar na een 3-1 verlies in Rome kreeg Gent in eigen huis een vooroorlogse 1-7 pandoering om de oren. Vooral de scheidsrechter moest het die dag ontgelden. De Gent-supporters vonden dat hij te fel Roma bevoordeelde. Hun spreekkoren en acties zouden later nog leiden tot een boete bij de UEFA.

Club Brugge krijgt oplawaai

De competitie verliep dat jaar met enige ups en downs. Maar uiteindelijk sloten de Buffalo’s de reguliere competitie af op een derde plaats, wat recht gaf op deelname aan de allereerste Play-off I ooit. Na de puntenhalvering stond Gent nog steeds op tien punten van leider Anderlecht, maar plek twee kwam wel in het vizier. Het verschil met Club Brugge bedroeg dan nog vier punten. De play-offs verliepen in eerste instantie goed voor Gent, dat de tweede plaats zelfs overpakte van Brugge. Drie speeldagen voor het einde van de play-offs nam blauw-zwart echter die tweede plek echter opnieuw over. Op de laatste speeldag bedroeg het verschil met Club Brugge nog drie punten. Gent ontving de aartsrivaal in het eigen Jules Ottenstadion. Bij winst zou Gent alsnog over FCB wippen in de stand.

De clash met de Boeren zou uitdraaien op een nachtmerrie voor blauw-zwart. Club Brugge was nergens op die achtste mei en zou 90 minuten van het kastje naar de muur gespeeld worden. De Gentenaars zouden over de beide speelhelften drie goals in het mandje leggen. Brugge milderde met twee tegentreffers. Eindstand: 6-2. De frustratie bij Brugge was na affluiten bijzonder groot. Na een sneer van Gent-voorzitter Ivan De Witte naar Club Brugge-speler Karel Geraerts, ontstond een discussie tussen de twee aan de dug-outs en in de spelerstunnel. Club-doelman Stijn Stijnen kwam zich ook moeien, met het nodig trek- en duwwerk erbij.

Dankzij de overwinning wipte Gent in de stand over Club naar de tweede plaats. Club en Gent hadden beide 41 punten, maar Gent had een wedstrijd meer gewonnen in de play-offs. De Bruggelingen moesten dus vrede nemen met de Europa League het jaar daarop, Gent mocht het volgende seizoen aantreden in de voorronde van de Champions League.

De kers op de taart

Amper een week na de Slag om Vlaanderen, zoals het duel met Club Brugge in de volksmond wordt genoemd, mocht Gent zich ook opmaken voor de finale van de Beker van België. Tegenstander werd die andere ploeg uit de hoofdstad van West-Vlaanderen: Cercle Brugge. Gent zou opnieuw te sterk zijn voor de ploeg uit Brugge en zou winnen met 3-0 cijfers. Het was voor Gent de derde bekereindzege ooit, 26 jaar na hun laatste bekersucces.

“De kroon op het werk”, zo noemde trainer Preud'homme de zege. AA Gent sloot inderdaad een historisch seizoen af. Een tweede plaats en ook nog eens de hoofdprijs op de Heizel, het team van voorzitter Ivan De Witte deed in zijn meer dan honderdjarig bestaan op dat moment nooit beter.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top