AB Canapé: de oorstrelende indietronica van gouden trio Alt-J

Muziek | Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden ook op Proximus Pickx aangeboden. Vandaag op het menu: de gelauwerde Britse indietronica van Alt-J.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2011-2012 vervaardigden de vier schoolknapen van Alt-J met ‘An Awesome Wave’ een meesterwerk van formaat dat hen meteen richting indiesterrendom zou katapulteren. De formatie kaapte met het magistrale debuut de prestigieuze Mercury Prize weg, één van de hoogste onderscheidingen die muzikanten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland kunnen winnen. Een geweldig straffe krachttoer, te meer als je de erelijst van laureaten erop naslaat: Portishead, Arctic Monkey, The xx, Pj Harvey (2x), Elbow, James Blake, …
 
‘An Awesome Wave’ is doorspekt met zachtmoedige folk, aanstekelijke pop, subtiele hiphopbeats, zware elektronische riffs en intieme teksten, boordevol verwijzingen naar bekende films en literatuur, en dat alles gedrapeerd in sierlijke elektronica met een indringende stem die de dans leidt: een recept waarmee het veelzijdige Alt-J menig indiehart veroverde en sneller deed slaan. 
 
Fast forward naar nu, zes jaar na de blitzstart: drie platen later stijgt het bekroonde debuut nog altijd boven de rest van hun oeuvre uit. Op hun tweede, ‘This Is All Yours’, experimenteerde Alt-J erop los met genres en conventies, maar werd nooit het niveau van hun voorganger gehaald. Ook hun derde kon niet tippen aan het debuut, maar toch zijn de fijnzinnige indietronicavibes van Alt-J nog steeds één van de meest intelligente, melodieuze, kleurrijke, opwindende, meeslepende geluidsgolven die u momenteel in indiemiddens zal horen.

Sweet spot
 
Intussen is het viertal herleid naar een driehoeksformatie. De broekventjes die zoveel jaar geleden slag om stoot op de sneltrein richting wereldsucces belandden, zijn uitgegroeid tot prille dertigers met een berg aan podiumervaring, voor wie het tourleven geen geheimen meer heeft. Overal waar ze kwamen, op de grootste podia en festivals die deze aardbol rijk is, werd de band onthaald als hét indiefenomeen van het moment. Bij ons hield Alt-J onder meer halt op Pukkelpop en Rock Werchter.
 
Podiumbeesten zullen de stijve harken nooit worden, maar dat vereist het publiek noch de muziek. De melodieuze indietronica speelt en teert op sentiment. En zoiets wordt niet aan de lopende band geserveerd, maar is een vakkundige evenwichtsoefening. Alt-J zocht en vond die sweet spot tussen authentiek, emotioneel en edgy, zoals ze ook die ene avond in de Ancienne Belgique op 6 november 2011 – aan het begin van hun Grote Opmars –  in de roos schoten. Bekijk hun optreden in de AB Club hieronder:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top