Ons wielerjargon: de bezemwagen, de schrik van elke sprinter

Sport | De coronacrisis bezorgde dit voorjaar menig wielerliefhebber een aantal teleurstellende maanden. Om het lange wachten toch enigszins te verzachten, laten we bij Proximus Picxk elke week ons licht schijnen over een term uit het wielerwoordenboek. Deze week hebben we het over de bezemwagen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aan de ene kant heb je de renners die zelf beslissen de race te staken om gelijk welke reden. Anderzijds heb je ook de renners die verplicht moeten stoppen omdat ze niet snel genoeg vooruit gaan en buiten de tijdslimiet aankomen. Als dat gebeurt, dan wordt zijn/haar rugnummer afgenomen. Op die manier is het ook zichtbaar dat die atleet uit de wedstrijd is genomen. Bovendien neemt de renner dan plaats in een minibusje, dat naar de finish rijdt. Dat renners in dat busje plaatsnemen, komt nu minder vaak voor aangezien zij vaker onmiddellijk in een van de auto’s van de ploegleiders instappen. 
 
Dat minibusje waar we het zonet over hadden, dat heet in ‘koerstaal’ de bezemwagen. De oorsprong van dat initiatief ligt bij een wielerwedstrijd in 1910, na een initiatief van Henri Desgrange in de Tour De France. Vroeger doelde de bezemwagen op andere renners, want toen was het een controlemiddel om zeker te zijn dat renners geen ander vervoersmiddel gebruikten dan hun fiets. 

Pech in de Tour de France van 2018

Wie zit dan vaak in zo’n bezemwagen? Wel, verschillende renners maakten er al kennis mee. Enerzijds gaat het vaak om renners die ten val kwamen, ziek zijn of niet meer in goeie conditie zijn. Anderzijds kan het ook om sprinters gaan. Zij hebben het vaak moeilijker om op tijd aan te komen in bergritten, omdat ze zwaarder gebouwd zijn om goed te kunnen sprinten. In de Tour de France van 2018 waren de laatste ritten moordend zwaar wat betreft het aantal beklimmingen. Spurtbommen als Mark Cavendish, André Greipel, Marcel Kittel en Fernando Gaviria kwamen toen niet op tijd aan. Het verdict was hard, goeie sprinter of niet, de regels zijn de regels waardoor de sprintsterren de Tour vroegtijdig moesten verlaten.
 
Fan van deze serie? Lees hier meer over de Lead Out

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top