Drievoudig Engels kampioen Blackburn Rovers verkommert in de Championship

In de loopgraven van de Championship mag Blackburn Rovers met een achterstand van slechts drie punten op een play-offplaats nog hopen op een ticketje voor de Premier League voor volgend seizoen. Maar hoe is het zover kunnen komen dat een drievoudige kampioen zo lang van het hoogste toneel kon verdwijnen? Een blik op het hobbelige parcours van een mythische formatie op zoek naar de gloriedagen van weleer.

Na de oprichting in 1875 treedt Blackburn Rovers Football Club drie jaar later als een van de stichtende leden toe tot de Football League. De Rovers trekken op het einde van de 19de eeuw in een tijdspanne van slechts 7 jaar liefst 5 keer de bekerwinst naar zich toe, maar dienen te wachten tot 1912 voor ze de allereerste titel op hun palmares mogen bijschrijven.

Tot en met 1930 voegen de Blue and Whites daar nog een nieuwe titel aan toe, net als een nieuwe bekerwinst en de Community Shield. Daarna pakken de zwarte wolken echter stilaan samen boven de club uit het noordwesten van Engeland, die in 1936 voor het eerst naar de tweede afdeling zakt.

Lange jaren in het vagevuur

De Rovers keren snel op het hoogste toneel terug, maar worden op het einde van de Tweede Wereldoorlog opnieuw naar de tweede afdeling verwezen. Om hun ontevredenheid te tonen, verenigen de supporters zich met die van het tevens gedegradeerde Preston North End door met een doodskist rond te paraderen en die nadien in brand te steken. De symbolische geste kan echter niet voorkomen dat de club er 10 jaar zal overdoen om een nieuwe promotie naar de eerste afdeling te bewerkstelligen.

Ondanks het betwisten van een FA Cup-finale in 1960, worden de bespelers van Ewood Park al gauw opnieuw getroffen door verder onheil. De degradatie in 1966 wordt gevolgd door 26 seizoenen in het vagevuur, waarin de club op geregelde tijdstippen zelfs afglijdt naar de derde afdeling.

Een laatste exploot voor de val

In de jaren 90 start Blackburn met een nieuwe lei. In 1992, een jaar nadat de club overgenomen wordt door de lokale autoriteiten en staalbaron Jack Walker, maken de Rovers hun wederoptreden op het hoogste niveau. Na de titel van vice-kampioen in 1994, voegen Alan Shearer, Chris Sutton en co het jaar nadien een nieuwe titel aan het palmares toe.

Niet meer dan een laatste opflakkering, want na de League Cup in 2002 blijft de prijzenkast er onaangeroerd bijstaan. Sinds 2012 zijn de Blue and Whites van het voorplan verdwenen. Na de degradatie naar de derde afdeling, is de club er recent in geslaagd om terug naar het tweede niveau te stijgen waar ze nu meestrijden voor de lucratieve miljoenen van de Premier League.

Ben je fan van onze reeks over slapende voetbalreuzen? Dan kan je je hier onderdompelen in het roemruchte verleden van Deportivo La Coruña.

Premier League

Bekijk alles
Top