5 topfilms met een stevig Belgisch randje

Films | Nu het er voor veel mensen steeds meer naar uit ziet dat ze de vakantie in eigen land zullen moeten doorbrengen, duikt Proximus Pickx in het filmarchief op zoek naar pareltjes die ons vaderland een plaatsje op het witte doek opleverden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Bruges (2008)

Aftrappen doen we met "In Bruges", een actiekomedie met Hollywoodsterren Colin Farrell en Brendan Gleeson in een hoofdrol en die zich - je raadt het al - haast volledig in Brugge afspeelt. Nadat een huurmoord gruwelijk fout loopt, dient Ray (Colin Farrell), samen met zijn oudere collega Ken (Brendan Gleeson) onder te duiken in Brugge. Terwijl Ray Brugge maar een "shithole" vindt, kan Ken wel genieten van de talloze musea, kanalen en iconische locaties die de West-Vlaamse hoofdstad rijk is. De film lijkt dan ook een lang uitgesponnen liefdesverklaring aan de toeristische trekpleister bij uitstek. Onder meer het Minnewaterpark, het Groeningemuseum en het Brugse Belfort krijgen een belangrijke rol toegedicht in de film van de hand van Martin McDonagh.

De film groeide met een opbrengst van zo'n 34,5 miljoen dollar uit tot een klein kassucces en werd ook door filmcritici wel gesmaakt, getuige daarvan de Oscarnominatie voor beste scenario en de Golden Globe voor beste komische rol voor Colin Farrell. Ook de stad Brugge legde het geen windeieren, want het Venetië van het Noorden stippelde een speciale wandeltocht langs de verschillende filmlocaties uit en zag het aantal toeristen exponentieel toenemen.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016)

Acht jaar later zakken enkele Hollywoodcoryfeeën opnieuw af naar onze contreien. Ditmaal heeft topregisseur Tim Burton ("Edward Scissorhands", "Batman Returns" en "Alice in Wonderland") voor de verfilming van Ransom Riggs' bestseller "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" zijn oog laten vallen op kasteel Torenhof in Brasschaat, nabij Antwerpen.

Voor zijn boek over een mysterieus weeshuis dat kinderen met superkrachten herbergt, liet Ransom Riggs zich inspireren door het kasteel Nottebohm in het nabijgelegen Brecht. Aangezien daar echter niet gefilmd kon worden, week Burton met zijn topcast met onder andere Asa Butterfield, Judi Dench en Samuel L. Jackson uit naar Brasschaat. "Ik had maar één seconde nodig om te beseffen dat Kasteel Torenhof perfect was. Het voelde gewoon goed aan. Torenhof is een personage op zich”, lichtte de topregisseur zijn keuze later toe in Het Laatste Nieuws.

L'Enfant (2005)

Dit rauwe sociale drama van de gelauwerde gebroeders Dardenne kaapte de Gouden Palm weg op het filmfestival van Cannes. De grauwe setting van het industriële zuidoosten van ons land, de streken rond Luik, vormde een geschikt decor voor dit naturalistisch tranche de vie, over een jong, kansarm koppel dat tracht te overleven in de marge van de samenleving. Seraing komt het meest in beeld: langs de boorden van de Maas vormt het lint van ingeslapen fabrieken, verloederde gebouwen en afstandelijke woontorens er een troosteloze aanblik. Die stedelijke grisaille gaat hand in hand met de kleinmenselijke tragiek in de film.

Daughters of Darkness (1971)

Deze erotische vampierenfilm van cultregisseur Harry Kümel, destijds een hit in Europa en de VS, werd grotendeels opgenomen in Oostende. De plot is losjes geïnspireerd op de historische figuur van de Hongaarse bloedgravin Elisabeth Báthory. Zij heeft het gemunt op een pasgetrouwd stel dat in een strandhotel hun wittebroodsweken doormaakt. Samen met haar protegé Ilona probeert ze eerst Stefan, die gefascineerd is door de mysterieuze moorden in de regio, en vervolgens Valérie in haar greep te krijgen. De surreële arthousefilm kreeg met het befaamde Thermae Palace in Oostende, de geboortestad van surrealist James Ensor, een gepast decor.
 

Emperor (nog te verschijnen)

Deze historische actiefilm met Oscarwinnaar Adrien Brody als Keizer Karel werd in 2015 ingeblikt in Gent. Voor de opnames werd een deel van de Arteveldestad afgesloten. Onder meer de middeleeuwse Gras- en Korenlei werden zo goed en zo kwaad mogelijk herschapen tot hun 16e eeuwse aanblik. Het levensverhaal van Keizer Karel leest als een thriller, waarin zijn geboortestad Gent zich meermaals tegen de nukken van de autoritaire heerser keerde.

Die laatste was echter onvermurwbaar en liet als vergelding telkens zijn toorn neerdalen over de koppige Stroppendragers. De film zit momenteel in de postproductiefase, maar wegens het faillissement van productiebedrijf Corsan verdween het project een hele poos in de koelkast. Het zag er zelfs even naar uit dat de kostuumfilm nooit het daglicht zou zien, maar intussen zijn de rechten opgekocht en reppen Amerikaanse media over een mogelijke release binnen afzienbare tijd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top