AB Canapé: classic rock uit het kraaiennest van The Black Crowes

Muziek | Het openbare leven komt stelselmatig weer op gang. De lockdownmaatregelen worden beetje per beetje versoepeld. Het zal echter nog even duren vooraleer we ergens opnieuw een live concert kunnen meepikken. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden ook op Proximus Pickx aangeboden. Vandaag: kraai van plezier met de classic rock van The Black Crowes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De rafeligerauwe rockvibes van The Black Crowes scheerden hoge toppen in de jaren 90, toen ze qua swaggerattitude en allure nog het dichtst in de buurt kwamen van bluesrockgoden The Rolling Stones. Op hun piek beleed The Black Crowes classic rock met een nostalgische sound en een eigen toets; het geheim van hun lange, rijke succescarrière.
 
De broertjes Chris en Rich Robinson stonden aan de wieg van The Black Crowes, ergens in de Amerikaanse staat Georgia in 1984. Zes jaar later verscheen debuutalbum 'Shake Your Money Maker', waarop de cover van Otis Redding ‘Hard to Handle’ het felste schitterde en de plaat de nodige wind in de zeilen gaf.
 
In de lente van 1992 kwam de band met zijn tweede worp, 'The Southern Harmony and Musical Companion', die verstoken was van sterke hits. Desalniettemin zette het rockgezelschap zich diezelfde zomer op de kaart als een aantrekkelijke live-act. Over heel de Verenigde Staten gingen concertzalen voor de bijl. Nog datzelfde jaar werd toetsenist Eddie Harsch ingelijfd.
 
Met zes studioalbums en een samenwerking met Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page achter de kiezen, kondigde de groep in januari 2002 een eerste hiatus aan. Black Crowes had net een zomertournee met Oasis achter de rug toen het begon te rommelen achter de schermen. De drummer werd bedankt voor bewezen diensten en Chris Robinson ging solo
 
Drie jaar later volgde een blijde reünie in San Francisco, waarna de band met een vernieuwde bezetting op tournee trok en voor het eerst in zeven jaar opnieuw de studio indook. Daar werd ‘Warpaint’ geboren, een back-to-the-rootsplaat met een politiek tintje. Na de uitgave van ‘Croweology’ volgde een afscheidstournee en een nieuwe hiatus van onbepaalde duur. In 2013 werd de stilte doorbroken met een lentetournee en een nieuw live-album, maar de opflakkering was van korte duur. Het vet was van de soep: in januari 2015 kondigde Rich Robinson de definitieve split aan.
 
Laat die nostalgiegevoelens hoog oplaaien met het optreden van The Black Crowes in de Ancienne Belgique op 21 juni 2013:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top