On this day: het Heizeldrama, gitzwarte bladzijde in de voetbalgeschiedenis

Sport | Vandaag, 29 mei 2020, is het exact 35 jaar geleden dat het ondenkbare gebeurde tijdens de Europacup I-finale in het Heizelstadion in Brussel. Een blunder van de organisatie leidde tot een clash tussen supporterclans. Relschoppers veroorzaakten massahysterie op de tribunes, waarbij vluchtende menigten klem kwamen te zitten voor de dranghekkens en een muur bezweek onder de mensenmassa. In de paniek werden fans verstikt en vertrappeld: het was ieder voor zich. Een reconstructie van die noodlottige lenteavond, toen een sportief feest uitdraaide op een menselijk inferno.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De twee staantribunes van het verouderde stadion zaten afgeladen vol. Het Heizelstadion kreunde onder het gewicht van de massa kijklustigen voor de finale van de Europacup I, de voorloper van de Champions League, tussen Liverpool en Juventus. Het stadion was dan wel grotendeels opgelapt en opgesmukt, de staanplaatsen werden nagenoeg ongemoeid gelaten.

Sommige gaten in de stadionmuren waren zo groot dat ook supporters zonder ticket probleemloos binnen konden glippen. De enige vluchtweg uit het stadion leidde naar boven. Beneden bevonden zich aan elke korte zijde amper drie poorten, veel te weinig voor de in totaal 22.000 staanplaatsen.

Zowat een uur voor de aftrap waren de gemoederen al danig verhit. Er braken zware rellen uit tussen beide supporterclans, die een nog grotere catastrofe zouden veroorzaken.

Geplet en vertrappeld

Door een blunder van de organisatoren bleken de verschillende supportersgroepen zich vlak naast mekaar te bevinden op de staanplaatsen. Dronken Britse hooligans provoceerden een deel van het naburige Italiaanse supporterslegioen door stenen te gooien. Toen de Britten erin slaagden om uit hun vak te breken, brak paniek uit bij de Italiaanse supporters, die massaal veiliger oorden trachtten op te zoeken en richting dranghekkens gedreven werden, helemaal aan het uiteinde van hun vak. Als opeengepakte sardienen werden ze daar tegen elkaar en de dranghekkens geplet door de aanstormende supporters. Ze konden geen kant meer op.
 
De verouderde stadionconstructie kon de druk van de geconcentreerde mensenzee niet aan: één tribunemuur bezweek, waardoor mensen naar beneden tuimelden. De blinde paniek was nu compleet: tientallen supporters werden vertrappeld door hun vluchtende lotgenoten, die zich koste wat het kost uit de voeten wilden maken. Sommigen gingen daarvoor letterlijk over lijken. De ordediensten waren niet in voldoende grote getale aanwezig om de situatie onder controle te krijgen.

Nasleep

Intussen werd de aftrap op het veld alsmaar verder vooruit geschoven. De spelers in de kleedkamers werden op de hoogte gehouden van het drama op de tribunes, maar leken de omvang niet te beseffen. Ondanks het menselijk leed rond het veld besloten de organisatoren dat de finale gespeeld zou worden, daar en toen. De winst ging uiteindelijk naar Juventus, dankzij een penaltygoal van Michel Platini, maar voetbal was op dat moment nog meer dan anders een bijzaak.
 
De hele wereld, en vooral de 58.000 mensen in het stadion, verkeerden in shock. Wat op de grasmat gebeurde kon hen gestolen worden. Die avond werd koning voetbal overstemd door de dood. Aan de lopende band werden roerloze lichamen afgevoerd.
 
Vier jaar na de feiten werden de straffen uitgesproken. De Belgische overheid en de UEFA bleven buiten schot. Secretaris-generaal Albert Roosens van de Voetbalbond, die verantwoordelijk was voor de organisatie van de finale, kreeg een celstraf met uitstel opgelegd, net als rijkswachtkapitein Johan Mahieu. Daarnaast kregen veertien Britse supporters een celstraf, al dan niet met uitstel. Ook mocht België gedurende tien jaar geen Europese finales meer organiseren.
 
Tot aan de modernisering die begon in 1994 was het Heizelstadion een spookstadion. Enkel de Memorial Van Damme wekte de arena één keer per jaar tot leven. Gevoetbald werd er nauwelijks meer. Sinds 1995 staat onze nationale voetbaltempel bekend onder de naam Koning Boudewijnstadion.

Fan van deze reeks? Lees onze vorige aflevering over de clubgeschiedenis van Anderlecht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top