Het Signal Iduna Park of de arena van de gevreesde Gele Muur

Sport | Borussia Dortmund dankt zijn successen in grote mate aan zijn fervente supporters die iedere keer opnieuw en masse afzakken naar het Signal Iduna Park. Maar wat is het verhaal achter het mythische stadion met de befaamde 'Gelbe Wand'. Een schets.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Borussia Dortmund heeft zijn fans dinsdag vast en zeker gemist tijdens 'Der Klassiker' tegen Bayern München. De Borussen vochten een verbeten en intens duel uit met hun Beierse aartsvijand, maar konden niet rekenen op de vocale steun van hun supporters na het enige doelpunt van de partij van de voeten van Joshua Kimmich. Het Signal Iduna Park klonk eerlijk gezegd vrij hol, ten gevolge van de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus te bestrijden.

Het dient gezegd dat het stadion van BVB de grootse voetbaltempel in Duitsland is met een maximumcapaciteit van 81.365 plaatsen, wat in internationale wedstrijden wordt herleid tot 66.099 zitjes. De lokale spelers surfen vooral op de geluidsgolven van de zuidelijke tribune, die bestaat uit liefst 24.454 staanplaatsen. Het is daar dat de meest fanatieke fans hun plaatsje innemen en de vermaarde 'Gelbe Wand' tot leven wekken.

WK 1974 faciliteert bouw

Voor de aanvang van het verhaal over het mythische stadion van Dortmund dienen we terug te keren naar 2 april 1974. Daarvoor werkte de club haar thuiswedstrijden af in het Rote Erde Stadion, dat zich net naast de huidige voetbaltempel bevindt. De steeds groter wordende fanschare dwong de leiders van de club om een nieuwe arena te bouwen. Maar op dat moment beschikte de stad niet over de nodige fondsen. Toen Keulen zich terugtrok als gaststad voor het WK 1974 sprong Dortmund in de bres en met de bijhorende enveloppe werd het stadion uit de grond gestampt.

In eerste instantie overschreed de capaciteit van het Westfalenstadion (genoemd naar de deelstaat waar Dortmund is gelegen) de kaap van 54.000 toeschouwers niet. Onder druk van de UEFA werd de capaciteit in 1992 nog verder naar beneden gehaald, omdat talloze staanplaatsen dienden te wijken. In 1995 werden de tribunes vergroot en werd de capaciteit in een ruk opgetrokken naar 68.800. Het Signal Iduna Park dankt haar huidige capaciteit van 81.365 plaatsen opnieuw aan een wereldbeker. Ter gelegenheid van het WK 2006, opnieuw georganiseerd door Duitsland, speelt het stadion gastheer voor een halve finale en daar hoort het nodige opsmukwerk, inclusief grotere tribunes, bij.

De grootste aanhang van Europa

In eerste instantie vormt het stadion het toneel voor wedstrijden in de Tweede Bundesliga, want Dortmund zakt in 1972 naar de tweede afdeling. Als enige team uit de tweede klasse krijgt Dortmund de eer om gastheer te spelen voor een WK-match in 1974. Twee jaar later pas mag het Westfalenstadion eindelijk eersteklassevoetbal verwelkomen.

Sindsdien braken Die Schwarzgelben mening bezoekerrecord. In de loop van het seizoen 2003-2004 verwelkomde het stadion gemiddeld 79.647 toeschouwers - een wereldrecord. Tien jaar later verstevigde het Signal Iduna Park - herdoopt in 2005 nadat de verzekeringsmaatschappij optrad als sponsor - haar eigen record: 80.297 mensen zijn gemiddeld getuige van de thuiswedstrijden van de Borussen. Dankzij de onvoorwaardelijke steun van haar supporters rijft Dortmund 5 kampioenschapstitels binnen in dit stadion. De club bereikt in dezelfde tijdsfase ook tweemaal de finale van de Champions League, waarin het 1 keer aan het langste eind trekt. Het is klaar als een klontje dat de uitstraling van het mytische stadion tegenstanders al voor aanvang van de partij doet sidderen en beven...

Fan van onze rubriek over mythische voetbaltempels? Lees dan ook ons stuk over La Bombonera!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top