Van ongemakkelijk tot compleet absurd: dit zijn de meest spraakmakende datingshows

Films | Het Britse datingprogramma Naked Attraction deed heel wat stof opwaaien over het Kanaal omwille van het expliciete, in your face-naakt dat op het scherm passeert. Toch, of misschien net daarom, is de show een voltreffer en werd het verkocht aan meerdere landen. Ook in België is het programma op de buis te zien, zoals vanavond op VIJF. Voor wie niet genoeg kan krijgen van onorthodoxe datingformules, lijst Proximus Pickx datingconcepten op die eveneens furore maakten in televisieland. Do not try this at home!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Naked Attraction
 
Dit smeuïge Britse datingprogramma toont zes deelnemers in vol ornaat, waarbij de centrale, aangeklede datingkandidaat op basis van de uitgestalde adams- of evakostuums een keuze moet maken, onder de aanmoedigingen van een (iets te) enthousiaste presentatrice. Een schuivend luik onthult de naakte lijven in fases: als eerste de voeten, als laatste de hoofden. Ook alles tussenin wordt open en bloot in beeld gebracht – full frontal – en aan grondig visueel onderzoek onderworpen. Wie afgekeurd wordt, valt onverbiddelijk af en moet de studio verlaten. 

De vleeskeuring eindigt als de deelnemer zijn ultieme keuze gemaakt heeft en vervolgens zelf uit de kleren gaat. Dan volgt een (geklede) date zonder camera’s, en krijgen we te horen of er vonken zijn overgeslagen. Het concept is razend populair in Groot-Brittannië en is ook in andere landen een ware kijkcijferhit. Dat de gewone man of vrouw in de straat – de ene al wat appetijtelijker dan de ander – het aandurft om zich volledig bloot te geven op nationale televisie is voor vele kijkers een verademing tussen het bos aan afgetrainde modellenlijven die in blitse Amerikaanse realityshows paraderen.

Het eerste seizoen van Naked Attraction loopt momenteel op VIJF.

Blind Date
 
Een oerklassieker in het genre, die vorig jaar nog gereanimeerd werd op de Vlaamse buis ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van VTM. De formule is gekend: drie hartenjagers proberen een collega-vrijgezel aan de andere kant van een wand het hof te maken. De vrijgezel stelt een aantal pertinente vragen om de kandidaten aan de andere kant van de muur beter te leren kennen, waarna uiteindelijk één cupido als uitverkorene met zijn/haar date op reis mag. De wand verdwijnt, en de twee zien elkaar voor het eerst in levende lijve.

Het programma maakte bij ons furore in de jaren 90 en leverde niet zelden legendarische televisie op, waarbij de kandidaten lichtjaren buiten hun comfort zone gejaagd werden. Vooral de stijve introductietekstjes die de drie charmeurs opdreunen als waren het restaurantbestellingen, in combinatie met het puberaal enthousiasme van presentatrice Ingeborg, was een waar kijkgenot voor ramptoeristen die kicken op ongemakkelijkheid. Om nog maar te zwijgen van de eum… twijfelachtige flirttechnieken die de kandidaten aan de dag legden.

Een iets recenter tv-fenomeen in onze contreien is dit kijkcijferkanon, gebaseerd op het Deense Gift Ved Første Blik. In het programma worden vrijgezellen door “experten” gematcht. De koppels huwen al meteen na de eerste ontmoeting, gaan op huwelijksreis en wonen zes weken samen voordat ze de knoop moeten doorhakken: gaan we voort als getrouwd paar, of scheiden onze wegen?

De emoties laaien regelmatig hoog op, en heel af en toe leidt de sprong in het diepe naar een sprookje met happy end. Maar vaak vloeien de tranen met tuiten of bereiken de spanningen een kookpunt: drama waar Vlaanderen zich massaal aan verlekkert, bewijzen de kijkcijfers.

Het vijfde seizoen van Blind Getrouwd is te zien op VTM GO.

Labor Of Love
 
Met voorsprong het meest absurde ‘datingconcept’ dat ons scherm de laatste jaren bereikte. Het programma draait rond het selecteren van de ideale zaadpartner voor een dame met een vurige kinderwens. Lees: de uitverkorene wint dus niet het hart van de vrijgezel, maar krijgt de eer om voor een nageslacht te zorgen.

“Een deel van het programma is uitdokteren of jullie geschikt zijn om vader te zijn, in de meest letterlijke zin”, legt Kristin Davis, bekend van Sex and the City, uit aan de 15 mannelijke kandidaten in de eerste aflevering. “Het is de bedoeling van de show om polariserend te zijn en een conversatie op gang te brengen over singles die wachten om kinderen te hebben en te trouwen”, kaderde ze het programma na de uitzending in een interview met ETOnline.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top