Werelddag zonder tabak: 5 voorbeelden die je beter niet volgt

Voor de Werelddag zonder tabak duikt Proximus Pickx in het collectieve filmgeheugen om er enkele voorbeelden van verstokte rokers uit te lichten. Voorbeelden die geen navolging verdienen, wel te verstaan.

Sinds 1988 viert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) elk jaar op 31 mei de Werelddag zonder tabak. Het doel is om op die dag de schadelijke gevolgen van tabakgebruik in de kijker te zetten. Proximus Pickx helpt maar al te graag om jouw geheugen even op te frissen en licht er enkele personages uit wiens slechte gewoontes je beter niet imiteert.

John "Hannibal" Smith

Wie beter om deze categorie van verstokte rokers af te trappen dan John "Hannibal" Smith, de sigarenrokende leider van het huurlingenviertal The A-team. Samen met B.A., Face en Howling Mad Murdock zet Hannibal zich in in de strijd tegen rijke criminelen en onderdrukkers. De serie die vijf seizoenen lang liep, werd een instant hit. Naast de legendarische catch phrase "I love it when a plan comes together" ("Ik hou ervan als een plan vlekkeloos verloopt"), stak Hannibal ook geregeld een sigaar op, wanneer hij opnieuw eens een beroep diende te doen op zijn tactisch meesterbrein. De acteur die Hannibal briljant vertolkte, George Peppard - zelf een verstokt roker, overleed in 1994 aan de gevolgen van ... longkanker. Laat het een waarschuwing zijn!

Don Draper

"Mad Men" staat bekend omwille van de talloze scènes waarin de personages aan het roken slaan. Don Draper, het hoofdpersonage van de serie, is de creatieve directeur van een reclamebureau in het New York van de jaren 60. De fans hebben er het telraam bijgenomen en daaruit blijkt dat het personage liefst 66 sigaretten (en 56 glazen sterke alcohol) consumeert in de loop van het eerste seizoen! "Mad Men" dient als een relict van vervlogen tijden, maar staat wel voor een tijdperk dat ooit heeft bestaan.

In de jaren 60 kregen de sigarettenmerken carte blanche om reclame te maken voor hun producten. Bovendien werden de gevaren serieus onderschat en was er ook nog geen inizcht in de verslavingen die sigaretten veroorzaken. Tot scha en schande van de makers van de serie is de verkoop van sigaretten van het merk Lucky Strike tijdens de zeven seizoenen van de serie toegenomen.

Bridget Jones

Ook de eeuwige vrijgezel Bridget Jones heeft haar kleine kantjes, waaronder haar sigarettenverslaving. In de eerste film over de avonturen van de dertiger die prachtig gestalte gegeven wordt door Renée Zellweger, zie je Bridget Jones amper zonder sigaret in de mond. Ze werpt het ook op wanneer ze het personage gespeeld door Colin Firth voor het eerst ontmoet op een familiefeest: "Stoppen met roken en drinken, zijn mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar. Oeps..."

Cruella De Vil

Als toonbeeld van de slechterik is Cruella De Vil tot alles bereid om de schattige dalmatiërs om te zetten naar bondjassen. Zowel in de animatiefilm als in de live-action remake slaat Cruella steevast aan het roken met behulp van haar karakteristieke sigarettenhouder.

Zou Disney dit rotslechte personage bewust van deze onhebbelijke gewoonte hebben voorzien om kinderen wereldwijd een boodschap te versturen?

Lucky Luke

De beroemde cowboy van tekenaar Morris is zonder enige twijfel de stripheld die het vaakst rookt. Vanaf 1983 verandert Lukes karakteristieke sigaret echter in een twijgje. Het is op specifieke vraag van de Amerikaanse animatiestudio Hanna-Barbera, die Lucky Luke op de beeldbuis wil brengen, dat de tekenaar deze ingrijpende verandering doorvoert.

Volgens Morris zelf "beweerden sommigen dat de cowboy hasj rookte, aangezien hij zijn sigaretten zelf rolt." Dus besloot hij die geruchten maar voor eens en altijd naar de prullenmand te verwijzen, wat hem meer dan waarschijnlijk een medaille van het WHO heeft opgeleverd.

Series

Bekijk alles
Top