Brainfood in coronatijden: deze TED-talks zijn eye-openers van formaat

Films | Altijd verhelderend, meestal inspirerend, bijwijlen verbijsterend, niet zelden ontroerend, sporadisch komisch en soms zelfs verontrustend: deze TED-talks belichten de zwarte gaten in je kennis, verbreden de geest en openen je ogen om weetjes en feiten te ontdekken die je voorheen nooit had kunnen bevroeden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Simone Giertz: "Why You Should Make Useless Things"
 
De populaire youtuber en uitvindster Simone Giertz houdt een inspirerend pleidooi voor de herwaardering van creativiteit. Haar creaties snijden groenten, knippen haar of kunnen lipstick aanbrengen, maar zijn slechts zelden succesvol. En dat is net haar boodschap: “De schoonheid van nutteloze dingen maken is de erkenning dat je het antwoord op sommige vragen soms schuldig moet blijven, maar je intuïtie het werk moet laten doen. Zolang we ons die vragen maar blijven stellen.”
 

Kelly McGonigal: "How To Make Stress Your Friend"
 
Tijdens haar bevlogen talk voert psychologe Kelly McGonigal een experimentje uit met het publiek, waarmee ze aantoont hoe je stress in je voordeel kan laten spelen. Stress wordt de laatste jaren steevast genoemd als één van de grootste bedreigingen voor ons mentaal welzijn, maar McGonigal demonstreert dat deze publieke vijand niet altijd funest hoeft te zijn voor onze gezondheid. Bovendien strooit ze gratis en voor niets met tips over stressreductie: een dikke aanrader voor zowel stresslijders als zenboeddhisten.
 

Jill Bolte Taylor: “A Stroke of Insight”
 
Ontroerende getuigenis van een vrouw die haar leven wijdt aan het onderzoeken van psychische stoornissen en schizofrenie. Op een mooie dag kreeg ze een beroerte en zag ze het licht: “Dit is zo cool! Hoeveel breinwetenschappers krijgen de gelegenheid om hun eigen brein te bestuderen?” Als ervaringsdeskundige legt ze in geuren en kleuren uit hoe beroertes aanvoelen, en hoe die ervaring haar kracht en zelfs geluk gebracht heeft.
 

Andrew Solomon: “Love, No Matter What”
 
Deze aangrijpende talk van schrijver Andrew Solomon vertelt welke invloed een ziektediagnose kan hebben op je identiteitsbeleving. En passant verschaft Solomon nieuwe inzichten over homoseksualiteit, dwerggroei en het downsyndroom. “Mensen houden vast aan het leven dat ze kennen, en ze willen niet genezen, veranderd of verdrongen worden – ze willen het leven leiden dat ze gekregen hebben.”
 

Susan Cain: “The secret power of introverts”
 
Introverten kunnen voor de buitenwereld enigmatisch en raadselachtig overkomen, maar in zichzelf gekeerde types vormen een onmiskenbare meerwaarde in onze samenleving. Ze bezitten een schat aan buitengewone talenten en vaardigheden, die evenveel aandacht en erkenning verdienen als hun extraverte tegenpolen. Die mening is Amerikaanse schrijfster en spreker Susan Cain alleszins toegedaan: zij achterhaalde de geheime krachten van introverten en licht een tipje van de sluier.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top