"Tot altijd": een film over multiple sclerose die je naar de strot grijpt

Films | Ter gelegenheid van Wereld MS-dag zoomt Proximus Pickx dieper in op de Vlaamse film "Tot altijd". De film van Nic Balthazar belicht op een verbluffende manier de strijd van een jonge man tegen de verwoestende ziekte en zijn gevecht voor euthanasie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Wereld MS-dag is "een dag gewijd aan de wereldwijde solidariteit en de hoop voor de toekomst" en vindt ieder jaar op 30 mei plaats. Dit jaar staat de dag in het teken van "verbindingen": met zichzelf, met de gemeenschap, met de gezondheidsinstanties et cetera.

In de cinemawereld werd het multiple sclerose thema reeds met brio gestalte gegeven in de film "Tot altijd". De film van Nic Balthazar uit 2012 vertelt het verhaal van een jonge man, die de diagnose krijgt en zich zijn leven lang zal inzetten om de euthanasiewet door het parlement te krijgen. De film baseert zich op het waargebeurde verhaal van Mario Verstraete, die in 2002 om euthanasie vraagt en daardoor als allereerste Belg ooit een beroep doet op de procedure.

Een strijd tegen de ziekte en tegen de maatschappij

De film situeert zich in de jaren 80, waarin een vriendengroep met volle teugen van het leven geniet. Mario trouwt later met Sophie en het koppel krijgt een zoontje. Jaren later komt een bevriende arts met het keiharde verdict: Mario heeft multiple sclerose. De ziekte is dan wel niet dodelijk, maar een voor een vallen Mario's lichamelijke functies uit, wat een enorme mentale weerslag heeft. Mario legt zich daar echter niet zomaar bij neer en werpt zich op als allereerste woordvoerder van de actiegroep "Waardig Sterven", die ijvert voor de legalisering van euthanasie. Bovenal gaat de film over de reis van de jongeman in het licht van geleidelijke aftakeling tot hij zich tot zijn vriend wendt met de vraag: "Help je me als de tijd daar is?"

De geëngageerde regisseur die hij is, is Nic Balthazar maar al te vertrouwd met sociale thema's. In zijn debuutfilm "Ben X" schildert hij de alledag van een adolescent met het syndroom van Asperger. Toen hij besloot om het verhaal van Mario Verstraete, die hij trouwens persoonlijk kende, naar het witte doek te vertalen, was het vooral om de steun voor de euthanasiewetgeving te stimuleren.

België is namelijk een van de weinige landen wereldwijd waar deze praktijk legaal is. Euthanasie is dan ook iets menselijks en helemaal niet "onnatuurlijk" zoals vele tegenstanders beweren. Op de dag van vandaag is actieve euthanasie enkel legaal in Luxemburg, Canada, Colombia, Nederland en België.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top