One day, one goal: Eden Hazard krijgt het stade Vélodrome stil

Voordat hij het mooie weer maakte bij Chelsea en Real Madrid, excelleerde Eden Hazard bij Lille. De Rode Duivel ontsteeg met zijn natuurtalent al snel de Ligue 1. Op 4 maart 2011 liet hij een staaltje van zijn kunnen zien in het stade Vélodrome in Marseille.

Voor zijn komst bij Chelsea en Real Madrid was Hazard één van de absolute smaakmakers in de Franse Ligue 1. Van 2007 – het jaar waarop hij op amper 16-jarige leeftijd naar het hoogste niveau van het profvoetbal stroomde – tot 2012 drukte de flamboyante dribbelkont zijn stempel op het Franse kampioenschap.
 
Zijn talent springt al snel in het oog van voetbalminnend Frankrijk. Hazard werd in 2009 en 2010 verkozen tot beste belofte in de Ligue 1. LOSC wist toen dat het een wereldtopper in huis had. Tijdens het seizoen 2010-2011 nam hij de Dogues mee op sleeptouw naar de top, waardoor hij nog meer in de gratie viel van de Europese voetbalgrootmachten – die hem sowieso al van nabij in het oog hielden. 

Hazard was dan ook een onontbeerlijke sleutelpion in het offensieve elftal van Rudi Garcia. Zijn alliantie met Moussa Sow en Gervinho maakte furore in de aanvalslinie. De Rijselaars brachten het beste voetbal van het land op de mat,  en mengen zich dan ook logischerwijs in de titelrace – in een tijdperk waarin nog geen sprake was van de suprematie van PSG. Op 4 maart 2011, op de 26e speeldag van de competitie, moet LOSC op bezoek bij titelhouder Olympique de Marseille.

Loepzuiver schot

Op het veld in de Vélodrome duurt het niet lang eer de oudste van de broertjes Hazard de voeten laat spreken. Na amper 10 minuten krijgt de jonge Belgische international de bal aangespeeld bij de middencirkel. Hij draait zich om, legt enkele meters af en omspeelt een belager, waarna hij een kanonschot lost met links. Een voltreffer: zijn raket vindt de winkelhaak en krijgt het stadion muisstil. Zelfs de babbelgrage Franse commentatoren zijn met verstomming geslagen.
 
De troepen van Didier Deschamps zouden zich terug in de wedstrijd knokken dankzij Loïc Rémy, waarna Pierre-Alain Frau de zege voor de bezoekers in het slot over de streep trok. Deze overwinning gaf de Dogues een flinke duw in de rug richting titel.

Een historische dubbel

Datzelfde jaar werd de logica gerespecteerd en kroonde LOSC zich voor de derde keer in zijn clubgeschiedenis tot Frans landskampioen op het veld van PSG. De Rijselaars kaapten zelfs de dubbel weg door ook in de beker datzelfde PSG te verslaan.
 
De Belgische balvirtuoos werd tot beste speler verkozen, waardoor hij in het vizier kwam van nog meer topclubs. Hij zou uiteindelijk nog een extra seizoen bij zijn jeugdclub blijven, alvorens toe te geven aan de lokroep van de Premier League en de overstap te maken naar Chelsea. In Londen zou zijn ster als een raket richting hemel rijzen.

Zijn treffer tegen Marseille is Frankrijk echter lang niet vergeten: onlangs nog werd zijn klasseflits verkozen tot doelpunt van de eeuw door de Rijselse supporters.
 
Fan van legendarische doelpunten? Lees onze aflevering over de kogel van Kompany tegen Leicester City.
 

Ligue 1

Bekijk alles
Top