Fratsen fnuiken tennistalent Nick Kyrgios

Sport | In de nieuwste aflevering van onze rubriek 'Enfants terribles' zoomen we in op Nick Kyrgios. De nog steeds maar 25-jarige tennisser draait al 7 jaar mee op het ATP-circuit, waarin hij vooral met zijn fratsen en woede-uitbarstingen op de courts alle aandacht naar zich toetrekt. Een profielschets.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nicholas Hilmy Kyrgios ziet op 27 april 1995 het levenslicht in Canberra. Al snel wordt duidelijk dat de Australische kolos van 1m93 onmiskenbaar tennistalent heeft, al streeft de jonge Nick, als fan van de Boston Celtics, toch liever een carrière in het basketbal na. Maar, onder druk van zijn ouders, een Grieks-Australische schilder en een Maleisische informatica-ingenieur, gaat hij toch voluit voor een tenniscarrière.

Als voormalig 's werelds nummer 1 bij de juniores, kan Kyrgios bij aanvang van zijn profcarrière in 2013 adelbrieven voorleggen. De notoire bad boy wisselt echter het beste en het slechtste wat ooit op een tennisveld werd vertoond af. Zo slaagt hij erin om wereldtoppers als Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic in hun eerste onderlinge treffen te verslaan, maar laat hij ook regelmatig wedstrijden gewoon lopen, omdat het hem maar matig kan boeien. The Wild Thing heeft tot op heden 'slechts' 6 ATP-titels op zijn palmares staan. Dat hadden er, mits wat meer zelfcontrole en discipline, zoveel meer kunnen zijn.

Grofgebekte razernij

Kyrgios lijkt zich na zijn overwinning tegen 's werelds nummer 1 Rafael Nadal en een kwartfinale op het tennistoernooi van Wimbledon in 2014 definitief te lanceren, maar al snel ruilt zijn onmiskenbare talent plaats voor scheldpartijen tegen stoelscheidsrechters en talloze rackets die tot gruzelementen worden gegooid.

Iedere frats van Special K oplijsten, zou ons te ver leiden, maar we pikken er enkele opmerkelijke uit. Zo treiterde hij de Zwitser Stan Wawrinka tijdens een wedstrijd met de uitspraak: "Kokkinakis (een landgenoot van Kyrgios, red.) sliep met je vriendin. Het spijt me dat ik je dat moet zeggen". De uitspraak kostte hem 25.000 dollar boete en een voorwaardelijke schorsing van 28 dagen. Kyrgios zou nadien de boetes opstapelen. In een wedstrijd tegen Mischa Zverev, de oudere broer van Alexander, in 2016 bleek de knotsgekke Australiër weinig zin te hebben in een felbevochten duel. Hij besloot de partij dan maar te 'tanken' en niet voluit te spelen. Op een bepaald moment vroeg hij de scheidsrechter zelfs om time te roepen, zodat hij "zo snel mogelijk de match kan afwerken en naar huis gaan". Opnieuw leverde deze wanprestatie de Australiër een megaboete op, plus een schorsing van 3 maanden.

Boetekampioen

Wie dacht dat Kyrgios lessen zou trekken uit de talloze vermaningen, kent de Australiër niet goed. Want ook de jaren nadien stapelen de uitspattingen zich op. Zo neemt hij doodleuk zijn telefoon op tijdens een partijtje gemengd dubbel en bootst hij een masturbatie na tijdens een partij met Marin Cilic op het ATP-toernooi van Londen in 2018.

Zonde, want Special K beschikt over een uitzonderlijk talent. Hij laat tennisfans wereldwijd likkebaarden wanneer hij de bal voor de zoveelste keer tussen zijn benen speelt (een zogenaamde 'tweener' in het tennisjargon) of een onderhandse opslag uit de mouwen schut. Maar woede-uitbarstingen blijven schering en inslag. In 2019 lijkt het wel of de Australiër met de loden service geen weg meer weet met zichzelf.

Op het ATP-toernooi in Miami krijgt hij het aan de stok met een toeschouwer, maar het is in het toernooi op Cincinatti dat de stoppen volledig doorslaan bij Special K. Heel de wedstrijd lang scheldt hij stoelscheidsrechter Fergus Murphy de huid vol. Nadat die zijn tegenstrever een punt toekent voor een zoveelste overtreding, trekt Kyrgios vol frustratie naar de kleedkamers voor een "toiletpauze". En nog raakt hij niet bedaard. Wanneer de partij uiteindelijk verloren gaat, vindt Kyrgios er niet beter op dan in de richting van de scheidsrechter te spuwen. Het komt hem op een boete van 113.000 dollar te staan - de grootste boete in de tennisgeschiedenis.

Laat ons hopen dat de opgelegde tennisbreak Kyrgios ook enigszins tot bedaren kan brengen, zodat zijn talent eindelijk de bovenhand haalt op zijn wispelturigheid...

Fan van onze rubriek over enfants terribles in de sportwereld? Lees dan ook ons stuk over Anthony Vanden Borre.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top