Tour de France: 10 klassementsrenners om naar uit te kijken

De wielerfans hebben opnieuw iets om naar uit te kijken!

Introductie

Vanaf 29 augustus staat de Tour de France op de planning. Het grootste wielerevenement van de wereld loopt tot en met 20 september. Om een voorsmaakje te geven, lijsten we hier 10 renners op waarvan we grootse prestaties verwachten.

Chris Froome

Beginnen doen we met Chris Froome (35). De Brit van Team INEOS staat al in de geschiedenisboeken, maar toch gaat hij dit seizoen nog voor het ultieme doel: een vijfde eindoverwinning in de Tour. Daarvoor moet alles wijken, zelfs misschien zijn eigen ploeg. De grootste concurrent voor de eindwinst zit namelijk in zijn eigen ploeg en daarom zou Froome zelfs durven te gokken op een transfer in het tussenseizoen. Er zouden zich al heel wat ploegen gemeld hebben, maar de vraag is natuurlijk of Team INEOS hem wil laten gaan. Feit is wel dat het nu intern zal rommelen bij het team en zoiets kan je altijd missen.

Egan Bernal

De grootste concurrent van Chris Froome zit dus bij zijn eigen ploeg en dan hebben we het over de Colombiaan Egan Bernal. Het jonge talent won vorig jaar op 22-jarige leeftijd de Ronde van Frankrijk en ook dit jaar wil hij voor eigen succes gaan, ondanks de terugkeer van Chris Froome. Bernal gaf al aan dat ze na de eerste week zullen bekijken wie de absolute kopman zal zijn binnen het team. Bij Team INEOS kunnen ze naast Chris Froome en Egan Bernal namelijk nog op een derde paard wedden.

Geraint Thomas

En het derde paard is uiteraard Geraint Thomas (34). Ook de Brit is een ex-Tourwinnaar. Vorig jaar eindigde hij op de tweede plaats. Thomas heeft als voordeel dat hij de betere tijdrijder is van de drie, maar Froome en Bernal zijn wel sterker in de bergen. Wie van de drie wordt de absolute kopman? Een antwoord krijgen we ongetwijfeld binnen enkele maanden.

Primoz Roglic

De grootste belager van Team INEOS lijken we bij Jumbo-Visma te moeten zoeken. Vorig jaar eindigde Steven Kruiswijk op de derde plaats, maar dit seizoen zal Primoz Roglic de kopman zijn. De 30-jarige Sloveen is niet alleen een steengoede tijdrijder, maar ook nog eens een ijzersterke klimmer. Toch zal ook hij moeten afrekenen met concurrentie binnen het team.

Tom Dumoulin

Jumbo-Visma haalde net voor het seizoen Tom Dumoulin (29) binnen. De Nederlander moest lang revalideren van een zware blessure en dus is het niet duidelijk hoe hij aan de start zal verschijnen. Feit is wel dat de klassementsrenner er alles aan zal doen om de hegemonie van Team INEOS te stoppen.

Tadej Pogacar

Een minder bekende naam voor het grote wielerpubliek, maar daarom niet minder sterk dan de andere topfavorieten. Tadej Pogacar is een aanstormend talent. De 21-jarige landgenoot van Roglic maakte vorig jaar zijn debuut in een grote ronde en werd meteen derde in de Vuelta. Hij won daarbij drie ritten. De renner zou Fabio Aru moeten steunen bij UAE Team Emirates, maar hij zou ook zelf zijn kans kunnen wagen voor het eindklassement.

Nairo Quintana

Een man die vooral in het verleden naam heeft gemaakt, is Nairo Quintana (30). De laatste jaren moet de Colombiaan het vooral hebben van ritoverwinningen in de bergen, want zijn tijdritten zijn bij momenten net te min om mee te kunnen doen voor de gele trui. Toch lijkt zijn nieuwe ploeg, Arkea-Samsic, hem vleugels te geven. Kan de Colombiaanse berggeit stunten tegen de grote blokken van Team INEOS en Jumbo-Visma?

Thibaut Pinot

De Fransen hopen al lang op een Tourwinnaar uit eigen land en dan kijken ze vooral naar Thibaut Pinot (29). De voorbije jaren was Romain Bardet de grote hoop, maar Pinot is aan een opmars bezig. In de bergen klimt hij mee met de beste en ook in een tijdrit kan hij zijn mannetje staan. Hij kende al heel wat pech in de voorbije edities, maar als hij dit seizoen gespaard kan blijven van ongeluk, zou hij wel eens een gevaarlijke klant kunnen worden.

Emanuel Buchmann

Een van de revelaties van vorig jaar was ongetwijfeld Emanuel Buchmann. De 27-jarige Duitser van BORA-Hansgrohe werd vorig seizoen, tegen alle verwachtingen in, vierde in het algemeen klassement. Hij gaf al aan dat hij dit seizoen vol voor het podium zal gaan en dat alles ervoor zal moeten wijken. Wordt Buchmann dit seizoen opnieuw de grote verrassing?

Alejandro Valverde

We sluiten af met een renner die misschien niet tot de kanshebbers behoort voor de eindoverwinning, maar de kans bestaat dat het zijn laatste Tour zal zijn. Alejandro Valverde is een icoon en hij zal volgend seizoen een laatste keer alles uit de kast willen halen voor de Olympische Spelen, waardoor hij de Tour lijkt op te geven voor 2021. De 40-jarige Spanjaard zal er alles aan doen om zich nog een laatste keer te tonen in de Ronde van Frankrijk in 2020.

Wielersport

Bekijk alles
Top