Verrassingen, teleurstellingen en sensaties: een terugblik op het reguliere seizoen van de Proximus ePro League

Door Proximus

Deel dit nieuws

Enkele weken geleden volgde je de reguliere competitie van de Proximus ePro League. De competitie werd een adembenemend spektakel met heel wat verrassingen, omwentelingen en zelfs teleurstellingen. Dit alles bespreken we in volgend artikel!

Het reguliere seizoen heeft vijftien speeldagen geduurd. Zestien amateurspelers uit evenveel Pro League-clubs namen deel aan het intense parcours. Het aantal kwalificatieplaatsen voor de play-offs was beperkt, alleen de zes beste spelers konden blijven dromen van de titel. Hoewel slechts een paar spelers tot de laatste speeldag streden voor een plaats in de top zes, speelden velen een cruciale rol in de race naar de top. Van de onbetwiste leiders, over hun zwarte beesten, tot de underdogs: laten we eens kijken naar de deelnemers!

De revelaties

Timour ‘Sheva’ Warrimont is een naam die zijn plaats heeft gevonden binnen de Belgische FIFA-scene. Gerekruteerd als amateurspeler voor Standard aan de zijde van ShadooW, toonde de jongeman uit Herstal een grote consistentie tijdens de competitie. Zijn opmerkelijke en indrukwekkende prestaties tegen de toernooifavorieten waren een logische stap richting play-offs. Van de eerste tot de laatste dag verliet Sheva nooit de top zes en bleef hij in het spoor van de leider. Met 31 op 45 is de Standard-man duidelijk een van de revelaties van deze editie.

Kunnen we over een verrassing spreken in het geval van Elias “Zayror” Bray? We neigen naar de term “sensatie”. De vertegenwoordiger van Sint-Truiden was bij de andere spelers reeds gekend met zijn resultaten in verschillende competities en hij heeft in deze eerste fase van de ePro League in ieder geval indruk gemaakt. De Sint-Truidenaar verloor slechts zes punten gedurende de vijftien wedstrijddagen, een indrukwekkend optreden dat hem in staat stelde om dertien speeldagen lang de eerste plaats in te nemen. Met een 5-0-overwinning tegen Charleroi, een 4-0-overwinning tegen Club Brugge en een 0-1-overwinning tegen Geoffrey Meghoe, halve finalist in 2019, bewees Elias eenvoudigweg dat hij het talent heeft om de profs in de volgende fase aan het wankelen te brengen!

De bevestigingen, maar…

Zayror en Sheva waren de leiders in deze competitie, ook al namen er anders spelers deel met een groter palmares. Die spelers, die vooraf bestempeld werden als de favorieten, stelden niet teleur, maar hadden het niet gemakkelijk.

Geoffrey “Blakerevenge” Meghoe is een van die spelers. De vertegenwoordiger van Zulte Waregem nam deel aan het kampioenschap als titelkandidaat. Als voormalig Club Brugge-speler en ongelukkige halve finalist in het seizoen 2018-2019 beefde Blakerevenge toch even. Na een goede start met 7/9 verloor de 28-jarige zijn ritme tijdens de volgende drie speeldagen. De 5-1-nederlaag tegen Club Brugge kwam hard aan. Die tegenslag en een moeilijke start van het seizoen schudden de speler echter wakker. Geoffrey zette vervolgens een reeks goede prestaties neer en eindigde de reguliere competitie uiteindelijk op plaats vijf.

Een andere gekwalificeerde speler, en niet de minste, is Abdullah Waiss. De Genk-speler is het met zijn indrukwekkende staat van dienst gewoon om voor titels te spelen. Stefano Pinna (ex-LOSC) vertelde ons in een interview dat hij Abdullah heel ver ziet komen. En hoewel de Genkenaar Zayror (1-1) en Sheva (0-2) niet kon verslaan, was hij toch zeer solide gedurende de hele competitie. Tijdens het overlopen van zijn prestaties zien we dat de 17-jarige speler slechts drie nederlagen leed in vijftien wedstrijden. Deze consistentie leverde hem een welverdiende derde plaats op.

De goede noteringen

Samen met deze vier sterke persoonlijkheden van de competitie hebben twee andere spelers, de vertegenwoordigers van Club Brugge en Charleroi, het beste uit hun spel weten te halen.

Ondanks een 5-0-nederlaag op de openingsspeeldag tegen de latere kampioen van de reguliere competitie legde de vertegenwoordiger van Sporting Charleroi een meer dan verdienstelijk parcours af, met een tweede plaats in het klassement na vier gespeelde wedstrijden. Het vervolg verliep moeizamer, maar de koplopers liet Flomadridista190 niet los. Na het gelijkspel op speeldag 13 had het echter verkeerd kunnen aflopen voor de Charleroi-vertegenwoordiger. Ondanks een bemoedigende 3-3 tegen Standard, viel hij uit de top zes. Maar zijn reactie mocht er wezen met een 2-5-overwinning tegen KAA Gent en een duidelijke 4-0-overwinning tegen Kortrijk. Florian is met zijn mooie parcours de tweede vertegenwoordiger van de Zebra’s in de play-offs.

Voor blauw-zwart was de situatie helemaal anders. Club Brugge besloot om in te zetten op de ervaring van Laurens “Laurientes” Geenens. Laurens, 28 jaar oud en een echte fan van de club, heeft al een aantal successen op zijn naam staan, waaronder drie nationale titels vóór het jaar 2010. Natuurlijk kan een resultaat niet alleen bepaald worden op basis van een palmares, en zeker niet op de FIFA-scene, die steeds beter wordt. Toch is Laurientes erin geslaagd om zijn waarde te bewijzen. Ondanks het feit dat de speler uit Brugge regelmatig buiten de top zes stond, bleef hij tot de laatste dag aanklampen om uiteindelijk toch een ticket voor de volgende fase te bemachtigen. Een gunstig speelschema en een onfeilbare strijdlust hebben ontegenzeggelijk bijgedragen aan deze ommekeer. De strijd om de zesde plaats was ongetwijfeld de hevigste in deze competitie.

De zwarte beesten en eervolle vermeldingen

Dit is een categorie van teams die op zijn zachtst gezegd moeilijk onder te brengen zijn. Want voor sommige spelers, ze waren meer dan het zwarte beest van enkele toppers, lag de kwalificatie binnen handbereik. Joas Drost is een van die spelers. De 17-jarige Nederlander, geselecteerd als amateurspeler door KV Mechelen, stond lange tijd in de top zes. Helaas voor de voormalige vertegenwoordiger van Ajax en PSV werden de laatste twee speeldagen van de competitie hem fataal. Joas was een geduchte tegenstander in deze race richting play-offs en hij heeft zeker nog steeds spijt van de punten die hij liet liggen tegen… Eupen!

En laat Eupen nu net het team zijn dat de term “zwart beest” het meest verdient. Na een rampzalig begin van het seizoen ontpopte Sven Mertens zich langzaamaan tot een van de sterkste tegenstanders in de Proximus ePro League. Te ver weggezakt in het klassement om nog te hopen op een plaats in de top zes, speelde de Panda echter een scheidsrechterlijke rol in de eindsprint. De gelijke spelen tegen Anderlecht, Charleroi en Sint-Truiden en een 0-2-overwinning tegen Mechelen beïnvloedden de stand. Uiteindelijk ontbrak het hem slechts aan enkele resultaten tegen de rechtstreekse concurrenten in de strijd om de kwalificatie.

Hetzelfde kan gezegd worden over andere teams zoals Waasland-Beveren, dat, zonder enige uitschieter, een taaie tegenstander bleek te zijn.

E-Pro League????Der 21-jährige Eupener Sven Mertens startet für die KAS Eupen Sven Mertens, 21 ans, d’Eupen, au départ pour la KAS Eupen??????http://bit.ly/2OyUoNL

Posted by KAS Eupen on Friday, November 29, 2019

De teleurstellingen

Omdat ze er lang in geloofden of omdat ze er iets meer van verwachtten, had de laatste dag een bittere nasmaak voor sommige kwalificatiepretendenten. Net als Mechelen zag Anderlecht op de laatste dag van het kampioenschap zijn kwalificatieplaats wegglippen. Bryan Moeyaert, een getalenteerde tegenstander en voortdurend balancerend tussen de 4e en 7e plaats, vervloekt zeker nog steeds de twee laatste wedstrijden die hem een plaats in de top zes kostten. Na een nederlaag tegen Zulte Waregem (1-2) had hij zijn lot nog steeds in eigen handen met de zesde plaats en een laatste wedstrijd tegen … Zayror. Een 3-1-nederlaag, gecombineerd met het succes van Club Brugge tegen Eupen (1-5), zette hem evenwel definitief buitenspel.

Bij de Buffalo’s is de teleurstelling van een andere orde. Na een veelbelovende 9/12 projecteerde Maxime “ClocherZ” Goyvaerts zich al snel als een van de kandidaten voor kwalificatie. Helaas verloor de vertegenwoordiger van KAA Gent geleidelijk aan het ritme en stortte hij uiteindelijk in met zes nederlagen op rij. Op de laatste drie speeldagen werd ClocherZ met 4-0 verslagen door Cercle Brugge, met 2-5 door Charleroi en met 4-1 door Waasland-Beveren. Het einde van het seizoen symboliseerde zijn duizelingwekkende val, maar zeker niet zijn ware potentieel.

De logica in de onderste regionen

Helaas heeft elk kampioenschap een rode zone waarin geen enkel team zich graag bevindt. Dit seizoen hebben twee spelers het bijzonder moeilijk gehad, met name Antwerp en Oostende, ook al legden ze geen vergelijkbaar parcours af.

Terwijl de historische Antwerpse club niet leek te kunnen concurreren met zijn tegenstanders, liet de kustspeler daarentegen enkele goede dingen zien zonder die echter uit te buiten. In een competitie die zo intens is als de Proximus ePro League hebben de spelers geen tijd om op adem te komen. De ene wedstrijd volgt de andere op en het belangrijkste is om te profiteren van de zwakke momenten bij de tegenstander. Dat heeft Oostende niet kunnen doen. Dns speelde altijd goed tegen de favorieten met gelijke spelen of kleine nederlagen (3-4 tegen Mechelen, 2-2 tegen Charleroi, 0-1 tegen Genk en 1-2 tegen Standard). De voorbeelden zijn talrijk en strekken zich uit over het hele seizoen, maar zijn zeer ontnuchterend voor een speler die slechts zeven punten kon verzamelen. Helaas voor hem was hij ook niet in staat om de drie punten binnen te halen tegen rechtstreekse concurrenten als Antwerp en Moeskroen (allebei 1-1). De balans: een 15e plaats voor de West-Vlaamse club.

Voor de Antwerpse club ligt de situatie iets anders. Vincinator is een Great Old-fan, maar een beginner in dit soort evenementen. Hij nam deel om zich te meten met de besten en om zoveel mogelijk plezier te hebben. Met één klein puntje tegen zijn Oostendse rivaal en tegen Kortrijk is hij er nooit in geslaagd om de rode lantaarn door te geven!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top