Wie is de stem achter….. Caesar in de reboot van ‘Planet of the Apes’?

Films | In dit format blikken we terug op acteurs en actrices die hun stem hebben gegeven aan iconische personages uit de animatiefilm of speelfilm. Deze keer is het de beurt aan Andy Serkis, de steracteur achter memorabele vertolkingen als Gollum en Caesar, de hoogbegaafde apenleider die in de nieuwe ‘Planet of the Apes’-franchise zijn soortgenoten de weg moet wijzen in de verbeten strijd tussen de mensen en biochemisch verbeterde apen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Grensoverschrijdend

Dat de Britse acteur Andy Serkis ook in de metro in Londen door fans aangesproken wordt over zijn acteerprestaties zegt iets over de kwaliteit van zijn werk. Serkis is immers beroemd geworden door revolutionaire ‘digitale’ vertolkingen, én uiteraard door zijn stem, waarbij je zijn echt gezicht niet snel op het bioscoopscherm zal tegenkomen.

Serkis (56) maakte naam als de motion capture-acteur met dat akelige stemmetje van Gollum in ‘The Lord of the Rings’-trilogie. Motion capture, ofte mocap, is een techniek waarbij de acteur een nauwsluitend lycrapak met led-sensoren draagt die zijn lichaamsbewegingen en gezichtsexpressies naar computergegeneerde beelden vertaalt, die vervolgens door een team van animators worden bewerkt. “Het is een briljant en bevrijdend hulpmiddel voor een acteur”, aldus Serkis. "Het heft alle beperkingen op voor het spelen van eender welk personage."


Memorabel

Op de filmografie van Andy Serkis vind je ondertussen al een behoorlijk aantal indrukwekkende films met memorabele vertolkingen van Serkis terug. De reuzenaap King Kong uit Peter Jacksons remake van 2005 is er daar een van. Of kapitein Haddock in Steven Spielbergs Kuifjefilm ‘The Adventures of Tintin’. Ook in het alsmaar uitdijende ‘Stars Wars’-universum kom je Serkis tegen, al is het in een kleinere rol: in zowel ‘The Force Awakens’, ‘The Last Jedi’ en 'The Rise of Skywalker' speelt Serkis telkens Supreme Leader Snoke, een mysterieus personage met wie je alleen via een hologram kan communiceren. In 'Mowgli', een liveactionversie van Jungle Book die Serkis ook zelf regisseerde voor studio Warner Bros, speelt hij dan weer de vriendelijke beer Baloe.


Puur acteren

Een van zijn beste vertolkingen tot nu toe blijft ongetwijfeld de rol van chimpansee Caesar in de 'Planet of the Apes'-franchise, een reboot van de populaire sf-fantasy uit de jaren zestig. Sinds 'LOTR' is de mocap enorm geëvolueerd. De verfijning en nuance die Serkis en het team van WETA Digital in de gelaatsuitdrukkingen van Caesar weten vast te leggen – soms waren er meer dan vijftig camera’s simultaan op de set om de bewegingen van de acteurs te capteren - is bijvoorbeeld fenomenaal. Over zijn rol als Caeser zei Serkis dit. “Het is en blijft puur acteren. Natuurlijk moet je apen en hun gedrag bestuderen maar er zit meer van mij in Caesar dan in veel andere personages die ik gespeeld heb”. Het enige wat nog ontbreekt in het indrukwekkende carrière van deze pionier is misschien een Oscarbeeldje. Dit jaar kreeg Serkis nog een BAFTA-oeuvreprijs, een belangrijke Britse erkenning maar een Oscar won hij nog nooit, omdat de Academy nog steeds geen aparte categorie heeft voor mocap.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top