One day, one goal: de sensationele afstandslob van Florenzi

16 september 2015, een half uur na de aftrap van AS Roma’s eerste groepswedstrijd in de Champions League. Rechtsback Alessandro Florenzi loopt langs de rechterflank over de middellijn. Hij kijkt een paar keer op naar het doel van tegenstander FC Barcelona en spot een gat van tien meter tussen doelmond en doelman. Die laatste is zich van geen kwaad bewust. Wat volgt slaat iedereen met verstomming.

Het arendsoog van Florenzi, een jeugdproduct van AS Roma, ziet hoe Marc-Andre Ter Stegen een tiental meter voor zijn kooi staat. Onder druk van een naderende Barça-speler en bij gebrek aan afspeelmogelijkheden besluit de ploegmaat van ex-Rode Duivel Radja Nainggolan om zijn (water)kans te wagen – optimistisch als ie is. Terwijl zijn boogbal door het Stadio Olimpico zweeft, verklaart iedereen hem gek.
 
Enkele seconden later ontploft het stadion. Bij vriend en vijand is het ongeloof van de gezichten af te lezen – ook op het veld. Florenzi zelf, volbloed Romein en geliefd bij de thuisaanhang, houdt zijn handen voor zijn gezicht, kromt de rug en kijkt naar zijn voeten. Omringd door zijn extatische ploegmaats moet hij even bekomen. Hij had net de voorsprong van Barcelona uitgewist met een monsterlob vanop zo’n 45 meter. Met een chirurgische precisie mikte hij het leer over een verbouwereerde Ter Stegen in doel, via de paal nota bene. Hoe heb ik dat geflikt, leek de 24-jarige verdediger zich samen met alle ooggetuigen af te vragen.

"Hij heeft veel geluk gehad"

Ondanks het grote overwicht van Barcelona – Messi raakte nog de dwarsligger – eindigde de partij op 1-1: Florenzi had met zijn wereldgoal een punt uit de brand gesleept voor zijn team, dat de bal maar een kwart van de totale speeltijd in eigen rangen had kunnen houden. Na afloop nam Barça-coach Luis Enrique zijn doelman in bescherming: “Florenzi is een goede voetballer, maar hij heeft veel geluk gehad”, relativeerde de Spaanse trainer, die in één adem het boetekleed aantrok. “Zijn doelpunt is mijn fout: wij dragen onze keepers op om zo te spelen. Maar ik denk dat we voortaan geen zulke doelpunten meer zullen slikken.”
 
AS Roma overleefde uiteindelijk de groepsfase maar sneuvelde in de achtste finales tegen Real Madrid, de latere eindwinnaar. Het doelpunt van Florenzi werd dat jaar genomineerd voor de FIFA Ferenc Puskás Award. De sublieme lob eindigde derde in die schoonheidswedstrijd, achter pareltjes van Wendell Lira en Lionel Messi.
 

UEFA Champions League

Bekijk alles
Top