Vijf filmsoundtracks die in het collectief geheugen gegrift staan

Muziek | Een pakkende soundtrack leidt films naar hogere sferen: filmmuziek heeft dan ook het vermogen om van mediocre films een memorabele kijk- en luisterervaring te maken. Deze filmmuziek tilde zowel uitstekende als minder uitstekende films naar een hoger niveau, en echoot dan ook voor eeuwig in ons collectief geheugen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Trainspotting
 
De soundtrack van Trainspotting verklankt de hallucinogene trip die de film is. De muziek is een clash van indie- en clubsounds en benadrukt de schelmachtige camaderie van de lowlifers die in deze cultklassieker de hoofdrol spelen.

De adrenaline in de bloedbanen van de protagonisten manifesteert zich ook op de geluidsband, in de vorm van een 19-jarige Iggy Pop met de oorwurm Lust for Life en Brian Eno’s Deep Blue Day. Die laatste song begeleidde de meest memorabele scène uit de film, waarin een duik in een wc-pot overgaat in een transcendente droomroes.

2. Purple Rain
 
Met twee grote pophits achter zijn naam — 1999 en Little Red Corvette — besloot Prince in 1983 dat het tijd was voor zijn entree op het witte doek. De film op zich is allesbehalve een meesterwerk te noemen, maar de muziek maakt veel, zo niet alles, goed: eeuwige klassiekers als The Beautiful Ones, When Doves Cry en Purple Rain prijken op de soundtrack en vertegenwoordigen een Prince op zijn absolute piek. Een Oscar voor beste soundtrack was dan ook zijn deel.

3. Apocalypse Now
 
Het oorlogsepos/tijdsdocument van Francis Ford Coppola blinkt in de annalen van de filmgeschiedenis, onder meer dankzij de sublieme filmmuziek. Het bloedige strijdtoneel van Vietnam, waar in schrikwekkende getale de hoogste menselijke offers gebracht werden, werd vergezeld van songs die het menselijk leed, de adrenaline, de tragiek en de kicks nu eens subtiel, dan weer bombastisch door de gehoorbuizen joegen.

Zo klinkt The End van The Doors over de kloppende rotorbladen van de gevechtshelikopters, en weergalmt het apocalyptische Ride of the Valkyries van de klassieke componist Wagner bij het iconische beeld van de aanvliegende choppers. De spreekwoordelijke stilte voor de storm kreeg daarmee een haast mythische invulling.

4. Guardians of the Galaxy
 
Fans van deze kosmische superhelden herinneren zich vast nog de lekkere soundtrack die de strapatsen van deze Marvel-figuren van muzikale energie voorziet. De muziekkeuze was enigszins verrassend, maar het experiment pakte o zo goed uit. De heerlijke medley van vintage seventiespop met golden oldies als Elvin Bishops 'Fooled Around and Fell in Love' en 10cc’s 'I’m Not in Love' paste als gegoten bij de humoristische actiefilm. Het zorgde voor een unieke sfeerzetting die mede het inslaand succes van deze franchise verklaart.

5. Requiem for a Dream
 
Niets minder dan iconisch, de soundtrack van deze cultklassieker. De klassieke compositie is van de hand van filmcomponist Clint Mansell en uitgevoerd door Kronos Quartet. Vooral het langzaam aanzwellende 'Lux Aeterna' gaat door merg en been en maakt van de climax een memorabel staaltje filmkunst. De song is in herwerkte vorm te horen in menig trailer, zoals die van ‘The Lord of the Rings: The Two Towers’.  De integrale soundtrack werd geprezen omwille van zijn breed pallet aan emoties en de virtuoze uitvoering van het kwartet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top