One day, one goal: Daniel Van Buyten zet Rode Duivels op weg naar WK 2002

Daniel Van Buyten stond tijdens zijn carrière bekend om zijn lange manen en zijn sterke kopspel. Met een van zijn karakteristieke kopballen zette hij in 2001 de Rode Duivels definitief op weg naar het WK in Japan en Zuid-Korea.

Na de ontgoocheling van het EK 2000 dat België samen met Nederland organiseerde, willen de Rode Duivels zich koste wat het kost plaatsen voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Daarvoor moeten ze in hun groep echter afrekenen met Kroatië, het nummer drie op het vorige WK, Schotland en kleinere broertjes Letland en San Marino.

De troepen van bondscoach Robert Waseige houden de sterke Kroaten in het Koning Boudewijnstadion op een scoreloos gelijkspel, waarna Letland en San Marino simpel opzij worden gezet - de 10-1 overwinning tegen San Marino staat tot de dag van vandaag te boek als de grootste overwinning van onze nationale ploeg ooit.

Van Buyten bevrijdt de Rode Duivels

Op 24 maart 2001 trekken Marc Wilmots en co naar Hampden Park om er Schotland partij te geven. Het is dan al duidelijk dat dit onderlinge duel een bepalende rol zal spelen in de strijd om de felbegeerde WK-tickets. De nummer 1 van elke poule is namelijk automatisch geplaatst, terwijl de tweedes onderling barragewedstrijden spelen om te beslissen wie er als laatste zijn ticket richting Azië mag boeken.

De troepen van bondscoach Robert Waseige geven echter niet thuis in de eerste helft. Al na amper 1 minuut mag het wedstrijdplan de prullenmand in, want Billy Dodds opent meteen de score. Na 28 minuten wordt Lyon-verdediger Eric Deflandre van het veld gestuurd voor handspel en krijgt Schotland een strafschop. Dodds kwijt zich probleemloos van zijn taak en België lijkt haar ticket voor het WK definitief te mogen vergeten.

In de tweede helft tonen de Belgen zich echter ware Bravehearts en enkele tactische wissels van Waseige geven de doorslag. Op aangeven van invaller Bob Peeters kopt Marc Wilmots de aansluitingstreffer tegen de touwen. Iets daarvoor komt ook de jonge Van Buyten in de ploeg. En wanneer de Schotten reeds denken de overwinning te hebben veiliggesteld, zwiept die andere invaller Sven Vermant nog een allerlaatste keer de bal voor doel. De 23-jarige Van Buyten loopt zich slim vrij en torent ter hoogte van het penaltypunt boven iedereen uit. Zijn stevige nekslag treft doel en levert de Duivels een onverhoopt punt op. Big Dan legt hier de fundamenten van de kwalificatie van de nationale selectie voor het WK, tevens ook de start van zijn internationale carrière waarin hij liefst 85 keer zou uitkomen voor de nationale ploeg.

Berenmatch tegen Brazilië

Na een knappe 2-0 overwinning thuis tegen de Schotten hebben de Belgen op de laatste speeldag tegen Kroatië alles in eigen handen. Alen Boksic schenkt de ex-Joegoslaviërs echter de overwinning, waardoor België zich dankzij een sublieme Gert Verheyen voorbij het Tsjechië van Pavel Nedved moet wurmen om zich te kwalificeren.

Op het WK lijkt België wel een zootje ongeregeld. Interne en externe spanningen en strubbelingen domineren het nieuws - bondscoach Waseige leeft in permanente onmin met de pers en last zelfs even een persstop in. Op het veld lijken de Duivels echter uit een ander vaatje te tappen. Na gelijke spelen tegen gastland Japan en Tunesië, troeven Marc Wilmots en de zijnen in de derde groepswedstrijd Rusland af en plaatsen ze zich voor de achtste finales.

Daarin nemen de Duivels het op tegen de latere wereldkampioen Brazilië. Het team met kleppers als Roberto Carlos, Juninho, Rivaldo, Ronaldinho en Ronaldo heeft het echter niet onder de markt tegen het sterke Belgische collectief. Meer nog, kort voor de rust scoort eeuwige krijger Wilmots de openingstreffer, maar de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast keurt die om onverklaarbare redenen af. Daarna halen eerst Rivaldo en daarna Ronaldo de trekker over. Brazilië kroont zich tot wereldkampioen, maar geeft achteraf toe dat onze Belgen hun sterkste opponent waren. 16 jaar later neemt de Gouden Generatie onder aanvoering van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne weerwraak.

Herbekijk hieronder de magistrale kopbal van Van Buyten:

Fan van onze reeks over iconische doelpunten? Lees dan ook onze aflevering over Roberto Baggio, die de trekker overhaalt tegen zijn ex-club Juventus.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top