19-jarige Courtois etaleert zijn klasse en leidt Genk naar derde landstitel

Jupiler Pro League | Op 17 mei 2011 kroonde Racing Genk zich voor de derde keer in zijn geschiedenis tot landskampioen. In de laatste wedstrijd van de play-offs, tegen de Rouches, mochten de Limburgers een kaars branden voor hun jonge doelman, betrouwbaar sluitstuk en cruciale factor in hun succes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Racing Genk vat het seizoen 2010-2011 aan met honger. De Limburgers pakten in hun laatste seizoen geen prijzen en de laatste trofee dateert van 2009, met de bekerwinst.

Hun seizoenstart is veelbelovend: de aanvalslinie wordt versterkt met goalgettersduo Jelle Vossen en Marvin Ogunjimi. Na negen speeldagen heeft die eerste al 13 rozen op zijn teller staan. Als de winterstop intreedt staat Genk tweede, op tien punten van regerend landskampioen Anderlecht.

Standard domineert de play-offs

In de tweede seizoenshelft blijft Genk in de nek van paars-wit hijgen, zonder de koppositie over te nemen. Na de reguliere competitie bedraagt de voorsprong van RSCA op Racing Genk slechts twee punten, een krappe voorsprong die bij aanvang van de play-offs gehalveerd wordt tot één schamel puntje.
 
Anderlecht verliest zijn openingswedstrijd in de play-offs tegen Standard en de Limburgers profiteren maximaal door de Brusselaars af te lossen aan de top. De Rouches zetten vervolgens een indrukwekkende reeks van 7 overwinning en 2 gelijke spelen neer, waardoor ze naar de tweede plaats klimmen. Bij ingang van de voorlaatste speeldag was de achterstand op koploper Genk teruggebracht tot een half punt.

Bloedstollende ontknoping

Standard, ongeslagen tijdens de play-offs, zakt vol vertrouwen af naar Genk. Slechts één overwinning scheiden de Luikenaars nog van de titel. Maar de Luikse titelhoop krijgt al snel een knauw door de ernstige blessure van goudhaantje Mehdi Carcela. Toch komen ze in het zicht van de rust op voorsprong, dankzij Eliaquim Mangala.
 
Na de pauze drukken de troepen van Dominique D’Onofrio door, maar ze stuiten op een ondoordringbare muur genaamd Thibaut Courtois. De jonge doelman blinkt uit, maar Standard is nog steeds virtueel kampioen. In het laatste kwartier gooit Franky Vercauteren winteraankoop Kennedy in de strijd. Een gouden wissel zou blijken, want de Nigeriaanse aanvaller vindt al na één minuut de weg naar de netten. Euforie maakt zich meester van de Genkse familie, want met 1-1 is Racing Genk kampioen.
 
Andermaal kon Genk rekenen op zijn piepjonge doelman. Courtois duikt en strekt zich helemaal uit om de pogingen van de tegenstander met zijn lange armen uit zijn doel te ranselen. Bij het eindsignaal barst een volksfeest los. De verslagen Standard-spelers zitten in zak en as en kijken met lede ogen naar de vreugdetaferelen bij Racing Genk. In de dagen die volgden zouden de exploten van de jonge Belgische doelman enkele bestuursleden van een Londense club ter ore komen, maar in afwachting viert Courtois op zijn negentiende zijn eerste grote titel.
 
Nog maar eens is bewezen: in voetbal is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top