One day, one goal: de legendarische Baggio demonstreert tegen Juventus

Na jarenlang te hebben uitgekomen voor de grootste ploegen in Italië, sluit Roberto Baggio zijn carrière af bij Brescia. Zelfs op 34-jarige leeftijd heeft de aanvaller nog niets aan torinstinct ingeboet, wat hij tegen zijn voormalige liefde Juventus zal demonstreren.

Roberto Baggio is een legende van het Italiaanse voetbal. Tijdens zijn carrière, die meer dan 20 jaar overspant, komt hij uit voor de grootste Italiaanse ploegen (Fiorentina, Juventus, AC Milaan, Inter Milaan) en wint hij enkele prestigieuze trofeeën: twee titels, een beker en de UEFA Cup (de voorloper van de Europa League). Baggio wordt gezien als een van de beste Italiaanse aanvallers ooit en krijgt in 1993 de Gouden Bal.

Na zijn eerste voetbalpasjes te hebben gezet bij het kleine Vicenza, trekt Baggio in 1986 naar Fiorentina. Op 19-jarige leeftijd viert hij er zijn debuut in de Serie A. Zijn veelbelovende prestaties leveren hem twee jaar later ook een eerste selectie voor de Squadra Azzurra op. Na vier seizoenen in het paarse shirt maakt de speler de overstap naar de eeuwige vijand Juventus. De supporters van Viola kunnen de transfer maar moeilijk verteren en er breken zelfs rellen uit in de stad.

Zowel aangever als afwerker

Bij Juventus groeit Baggio echter door tot een echte leider. Zijn techniek en spelintelligentie maken van hem een gevreesde spelverdeler, die zich even comfortabel voelt bij de laatste pas als bij de afwerking.

Na alles te hebben gewonnen met de Oude Dame trekt Roberto Baggio in 1995 naar AC Milaan. Ondanks een veelbelovend eerste seizoen stelt hij het jaar nadien teleur. Hij probeert zich te herlanceren bij Bologna, maar verruilt de club na een seizoen alweer voor Inter Milaan. De Nerazzuri bevinden zich echter in een slechte periode. Om die mindere periode van zich af te spelen mikt de club op een aanvalsduo dat iedere verdediging schrik moet aanjagen, door Baggio te koppelen aan het Braziliaanse godenkind Ronaldo.

De Italiaan speelt echter al gauw tweede viool na de komst van zijn landgenoot Christian Vieri. Bovendien loopt de samenwerking met trainer Marcelo Lippi ook niet van een leien dakje. Op het einde van het seizoen 1999-2000 wordt Baggio's contract niet verlengd en wordt hij dus een vrije speler.

Een magistraal doelpunt

Brescia profiteert van de situatie en werpt Baggio een reddingsboei toe. Il Divin Codino put er nieuwe energie en lijkt wel herboren. Voor zijn komst slaagde het team er nooit in om zich te handhaven in de Serie A. De jaren met Baggio stonden echter garant voor sereniteit en de club handhaaft zich vier seizoenen lang in de bovenste afdeling van het Italiaanse voetbal. Ook voor Baggio zelf betekenen die jaren een wedergeboorte. De spelverdeler hervindt er zijn grinta en zijn statistieken. In zijn eerste seizoen vindt hij 10 keer de weg naar doel en levert hij ook nog eens 10 assists af.

Baggio demonstreert zijn herwonnen talent op 1 april 2001 tegen zijn voormalige werkgever Juventus. Op die dag speelt op het middenveld van Brescia een kind van het huis, een zekere Andrea Pirlo. Die recupereert de bal in de middencirkel. Zijn arendsoog valt op Baggio die zich vrijloopt in de punt. De jonge Pirlo twijfelt niet en verstuurt een gracieuze lobbal over de Turijnse verdediging. Baggio komt oog in oog te staan met de grote Van der Sar wanneer hij de bal in zijn bezit krijgt. Met een ongelooflijke eerste controle zet hij de doelman meteen in de wind. Het enige wat hem nog rest is de bal in de gapende doelmond te duwen. Op 34-jarige leeftijd onderstreept Baggio nogmaals zijn grote klasse en torinstinct.

In 2004 sluit de Italiaan zijn carrière bij Brescia af. Het team zal het jaar nadien naar de Serie B zakken, het bewijs van de impact van de speler op de resultaten van het team. Brescia neemt het rugnummer 10 defintief uit de omloop als eerbetoon aan zijn illustere aanvaller.

Herbeleef hieronder de perfecte controle en dito afwerking van Roberto Baggio tegen Juventus:

Lees ook: One day, no goal: Michel Platini ziet magistrale volley in rook opgaan

Serie A

Bekijk alles
Top