Walter Damen: "We hebben evenveel recht als de andere ploegen in 1A om ons deftig voor te bereiden"

Sport | Een nieuwe week betekent ook een nieuwe aflevering van Remote! In de vierde aflevering bespreekt Nicolas De Brabander samen met Proximus-analist Peter Vandenbempt en Beerschot-ondervoorzitter Walter Damen enkele hete hangijzers uit het nationale en internationale voetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er valt veel te bespreken in deze nieuwe Remote!: van de herstart in de Bundesliga, over de contractverlenging van Roberto Martinez tot de situatie in de coulissen van het Belgische voetbal. Peter Vandenbempt, toch een voetbaldier in hart en nieren, toont zich alvast een koele minnaar van het voetbal zonder publiek en zonder beleving. "Ik heb het maar 1 helft volgehouden", klinkt het.

Gelukkig komt de voetbalman van de radio wel meer op dreef wanneer het over de contractverlenging van Roberto Martinez gaat. Volgens Vandenbempt is het "een goede zaak dat er continuïteit is". Martinez kan dan ook indrukwekkende statistieken voorleggen. Zo prijkt ons kleine voetballandje al sinds het najaar van 2018 op de eerste plaats op de wereldranglijst. Daarnaast komt meteen ook de vraag piepen voor wie je Martinez dan eventueel had kunnen inruilen. Wel rijzen er wat vragen om de dubbelrol, want naast bondscoach is de Spanjaard ook technisch directeur, waardoor hij in principe dus zichzelf zou moeten ontslaan. Volgens Vandenbempt is het "op termijn sowieso beter om beide zaken te scheiden". Maar, voegt hij er echter meteen aan toe, "Martinez functioneert echt wel als technisch directeur en is veel meer betrokken bij het Belgisch voetbal dan de Überbelg en zijn voorganger Marc Wilmots".

Ontsnappingskoning Moeskroen

Uiteraard kunnen Nicolas en Peter ook niet om het tenenkrullende verhaal van Moeskroen heen. Een tiental dagen geleden kreeg de club, tegen de verwachting van iedereen in, haar licentie van het BAS. Een storm van kritiek volgde, maar men moest de motivering afwachten luidde het. Wel, die motivering is er nu en daar kan Vandenbempt kop noch staart aan krijgen. Volgens het BAS is de schimmige constructie achter de schermen bij Moeskroen, die zwart op wit neergepend staat in een telefoontap, gewoonweg onduidelijk. Vandenbempt denkt er alvast het zijne van: "Ik zou op een zonnige dag als vandaag bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat de zon niet schijnt." Meer nog, ook een loutere belofte dat de financiële tekorten aangezuiverd zullen worden volstaat blijkbaar voor het BAS, terwijl de licentiecommissie daar een aantal jaar geleden paal en perk aan had gesteld.

Waasland-Beveren, dat zich veroodeeld zag tot degradatie, plant dan weer om juridische stappen te ondernemen. Daarbij willen ze zich beroepen op enkele onregelmatigheden, want "hoe gaat de Belgische voetbalbond uitleggen dat de competitie is stopgezet, maar dat er in 1B wel nog 1 wedstrijd gespeeld moet worden"?

"Wij willen absoluut eind juni spelen"

Een ideaal brugje om ook de tweede gast, advocaat en ondervoorzitter van Beerschot Walter Damen, in het gesprek te betrekken. Want Oud-Heverlee Leuven en Beerschot worden in een haast onmogelijke situatie gewrongen: het promotieduel spelen, tegen het advies van de overheid in, of een derde hond (Westerlo) met het been (promotie) zien weglopen. Een kleine week na datum is het duidelijk dat de frustratie en ontgoocheling in het Beerschot-kamp er nog van afdruipt. Damen heeft het over een "gemiste kans om de grote solidariteit in het Belgisch voetbal naar voor te schuiven" en laat weten dat als het van Beerschot afhangt, ze absoluut eind juni willen spelen, desnoods in het buitenland.

Want, klink het, "wij hebben evenveel recht als de andere ploegen in 1A om ons deftig voor te bereiden". Iets wat natuurlijk danig wordt bemoeilijkt als de partij pas in augstus wordt gespeeld. Damen wil het liefst van al de promotie op het veld bewerkstelligen, want "je gaat veel liever over na het winnen van de promotiefinale dan dat je promoveert via administratieve weg". Alleen stuiten beide ploegen op dovemansoren bij de Pro League en blijkt steeds meer dat er in achterkamertjes vanalles werd bedisseld. Eens te meer maakt het Belgisch voetbal zo een slechte beurt, maar eens de bal weer aan het rollen is, zal menig supporter daar zijn slaap niet meer voor laten...

(Her)bekijk hieronder de vierde aflevering van Remote!:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top